Art. 49. - Actele administrative prevăzute la alin. (1) şi (2) trebuie să cuprindă următoarele elemente: - Legea 58/2023 privind securitatea şi apărarea cibernetică a României, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative

M.Of. 214

În vigoare
Versiune de la: 15 Martie 2023
Art. 49
(1)Constatarea contravenţiilor prevăzute la art. 48 alin. (1) lit. a) şi b) se realizează de către personalul de control din cadrul DNSC, iar aplicarea sancţiunii corespunzătoare se face prin decizia directorului DNSC.
(2)Constatarea contravenţiilor prevăzute la art. 48 alin. (1) lit. c) se realizează de către personalul de control anume desemnat din cadrul autorităţilor prevăzute la art. 10, corespunzător autorităţii care a formulat cererea de punere la dispoziţie a informaţiilor şi datelor, iar aplicarea sancţiunii corespunzătoare se face prin act administrativ al personalului de control anume desemnat şi delegat de conducătorul autorităţii.
(3)Actele administrative prevăzute la alin. (1) şi (2) trebuie să cuprindă următoarele elemente:
a)datele de identificare ale contravenientului;
b)data săvârşirii faptei;
c)descrierea faptei contravenţionale şi a împrejurărilor care au fost avute în vedere la individualizarea sancţiunii;
d)indicarea temeiului legal potrivit căruia se stabileşte şi se sancţionează contravenţia;
e)sancţiunea aplicată;
f)termenul şi modalitatea de plată a amenzii;
g)termenul de exercitare a căii de atac şi instanţa de judecată competentă.
(4)Prin derogare de la prevederile art. 13 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, aplicarea sancţiunii prevăzute la art. 48 alin. (2) se prescrie în termen de un an de la data săvârşirii faptei. În cazul încălcărilor care durează în timp sau al celor constând în săvârşirea, în baza aceleiaşi rezoluţii, la intervale diferite de timp, a mai multor acţiuni sau inacţiuni, care prezintă, fiecare în parte, conţinutul aceleiaşi contravenţii, prescripţia începe să curgă de la data constatării sau de la data încetării ultimului act ori fapt săvârşit, dacă acest moment intervine anterior constatării.
(5)Prin derogare de la dispoziţiile art. 25 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, actul administrativ prevăzut la alin. (1) sau (2) se comunică contravenientului în termen de 15 zile de la data emiterii acestuia.
(6)Odată cu actul administrativ prevăzut la alin. (1) sau (2), contravenientului i se comunică şi înştiinţarea de plată, care conţine menţiunea privind obligativitatea achitării amenzii în termen de 30 de zile de la data comunicării actului.
(7)Actul administrativ prevăzut la alin. (1) sau (2), neatacat în termenul prevăzut la alin. (9), precum şi hotărârea judecătorească definitivă prin care s-a soluţionat acţiunea în contencios administrativ constituie titlu executoriu, fără vreo altă formalitate. Acţiunea în contencios administrativ în condiţiile prevăzute la alin. (9) suspendă executarea numai în ceea ce priveşte achitarea amenzii, până la pronunţarea de către instanţa de judecată a unei hotărâri definitive.
(8)Sumele provenite din amenzile aplicate în conformitate cu dispoziţiile prezentului articol se fac venit integral la bugetul de stat. Executarea se realizează în conformitate cu dispoziţiile legale privind executarea silită a creanţelor fiscale. În vederea punerii în executare a sancţiunii, DNSC şi autorităţile prevăzute la art. 10 comunică din oficiu organelor de specialitate ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală actul administrativ prevăzut la alin. (1) sau (2), neatacat în termenul prevăzut la alin. (9), după expirarea termenului prevăzut în înştiinţarea de plată sau după rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti prin care s-a soluţionat acţiunea în contencios administrativ.
(9)Prin derogare de la dispoziţiile art. 7 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare, şi de la dispoziţiile art. 32 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, actele administrative şi deciziile adoptate potrivit dispoziţiilor prezentei legi pot fi atacate în contencios administrativ la Curtea de Apel Bucureşti, fără parcurgerea procedurii prealabile, în termen de 30 de zile de la comunicarea acestora.
(10)Prin derogare de la dispoziţiile art. 14 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, executarea sancţiunilor contravenţionale aplicate se prescrie dacă actul administrativ prevăzut la alin. (1) sau (2) nu a fost comunicat contravenientului în termen de 15 zile de la data aplicării sancţiunii.