Capitolul xii - Măsuri de remediere şi sancţiuni - Legea 58/1998 privind activitatea bancară*) - Republicare

M.Of. 78

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 19 Mai 2006
CAPITOLUL XII:Măsuri de remediere şi sancţiuni
Art. 99
(1)În situaţia în care Banca Naţională a României constată că o bancă şi/sau oricare dintre administratorii ori conducătorii băncii sau persoanele desemnate să asigure conducerea compartimentelor, a sucursalelor ori a altor sedii secundare se fac vinovaţi de:
a)încălcarea unei prevederi a prezentei legi ori a reglementărilor sau a ordinelor emise de Banca Naţională a României ori a reglementărilor proprii ale băncii;
b)încălcarea oricărei condiţii sau restricţii prevăzute în autorizaţia emisă băncii;
c)efectuarea de operaţiuni fictive şi fără acoperire reală;
d)neraportarea, raportarea cu întârziere sau raportarea de date eronate privind indicatorii de prudenţă bancară ori alţi indicatori prevăzuţi în reglementările Băncii Naţionale a României;
e)nerespectarea măsurilor stabilite prin actele de control sau în urma acestora;
f)periclitarea credibilităţii şi viabilităţii băncii prin administrarea necorespunzătoare a fondurilor ce i-au fost încredinţate,
(2)Banca Naţională a României poate aplica următoarele sancţiuni:
a)avertisment scris dat băncii;
b)amendă aplicabilă băncii, între 0,05% şi 1% din capitalul social, sau administratorilor, conducătorilor ori persoanelor prevăzute la alin. 1, între 1-6 salarii medii nete/bancă, conform situaţiei salariale existente în luna precedentă datei la care s-a constatat fapta. Amenzile încasate se fac venit la bugetul de stat;
c)retragerea aprobării date conducătorilor şi/sau administratorilor băncii;
d)retragerea autorizaţiei băncii.
Art. 100
(1)În urma constatărilor, Banca Naţională a României poate lua următoarele măsuri:
a)încheierea unui acord scris cu consiliul de administraţie al băncii, care să cuprindă un program de măsuri de remediere;
b)obligarea băncii aflate în culpă să ia măsuri de remediere a consecinţelor faptelor constatate;
c)instituirea măsurilor de supraveghere specială şi de administrare specială, potrivit dispoziţiilor cap. XIII;
d)suspendarea exerciţiului dreptului de vot al acţionarilor, în cazurile în care persoanele respective nu mai îndeplinesc cerinţele prevăzute de prezenta lege şi de reglementările emise în aplicarea acesteia privind calitatea acţionariatului unei bănci ori înfăptuiesc o politică individuală sau comună care periclitează asigurarea unei gestiuni sănătoase şi prudente a băncii, în detrimentul interesului deponenţilor şi al altor creditori;
e)limitarea operaţiunilor băncii, inclusiv prin închiderea sucursalelor din străinătate, cu retragerea aprobării pentru acestea sau limitarea operaţiunilor acestora, în situaţiile în care banca nu asigură o supraveghere adecvată a activităţii sucursalei;
f)retragerea aprobării acordate pentru participaţiile băncii la capitalul social al unor filiale sau limitarea acestor participaţii, inclusiv în cazul în care supravegherea pe bază consolidată este împiedicată prin netransmiterea informaţiilor necesare de către aceste filiale;
g)retragerea aprobării acordate auditorului financiar, în situaţia în care acesta nu îşi îndeplineşte în mod corespunzător atribuţiile prevăzute de lege sau nu respectă cerinţele de conduită etică şi profesională specifice.
(2)Acţionarii faţă de care s-au dispus măsurile prevăzute la alin. 1 lit. d) nu vor mai putea achiziţiona noi acţiuni ale băncii, aplicându-li-se în mod corespunzător dispoziţiile art. 108.
(3)Măsurile prevăzute la alin. 1 lit. d) pot fi dispuse inclusiv în cazurile în care societatea-mamă, holding financiar sau societate tip holding a băncii împiedică supravegherea pe bază consolidată, potrivit prezentei legi, prin netransmiterea informaţiilor necesare realizării acesteia.
(4)În cazul retragerii aprobării pentru participaţiile băncii la capitalul social al unor filiale sau al limitării acestor participaţii, banca trebuie să-şi vândă participaţiile deţinute peste nivelul stabilit de Banca Naţională a României.
Art. 101
Măsurile de remediere ce pot fi luate de bancă potrivit art. 100 alin. 1 lit. a) şi b) vor include, fără a se limita la acestea, următoarele:
a)stabilirea unui plan de majorare a fondurilor proprii;
b)înlocuirea administratorilor;
c)înlocuirea persoanelor desemnate să asigure conducerea compartimentelor, a sucursalelor ori a altor sedii secundare ale băncii;
d)îmbunătăţirea sistemului de control intern.
Art. 102
(1)Aplicarea de sancţiuni, potrivit art. 99, nu împiedică adoptarea măsurilor prevăzute la art. 100.
(2)În cazul instituirii administrării speciale, Banca Naţională a României va decide şi cu privire la retragerea aprobărilor acordate conducătorilor, administratorilor şi auditorului financiar ai băncii şi, respectiv, la suspendarea drepturilor de vot ale acţionarilor.
Art. 103
La sesizarea primită din partea autorităţilor competente din statele membre gazdă cu privire la încălcarea de către bănci, persoane juridice române, a cerinţelor privind desfăşurarea activităţii în statele membre respective, Banca Naţională a României va dispune măsurile pe care le consideră necesare, potrivit prezentei legi, şi va informa autorităţile competente din statele membre gazdă asupra acestora.13)
Art. 104
(1)Banca Naţională a României poate dispune participanţilor şi/sau administratorului unui sistem de plăţi adoptarea unor măsuri de remediere a deficienţelor constatate în cadrul sistemului.
(2)În situaţia în care Banca Naţională a României constată că persoanele prevăzute la alin. 1 se fac vinovate de nerespectarea dispoziţiilor cap. X, a reglementărilor emise de Banca Naţională a României în aplicarea acestor dispoziţii sau nu se conformează celor dispuse de aceasta, Banca Naţională a României poate aplica următoarele sancţiuni:
a)avertisment scris;
b)amendă cuprinsă între 100.000.000 lei şi 1.000.000.000 lei;
c)excluderea unuia sau mai multor participanţi;
d)retragerea autorizaţiei acordate pentru funcţionarea unui sistem de plăţi.
(3)Nivelurile prevăzute la alin. 2 lit. b) vor putea fi modificate de Banca Naţională a României, în funcţie de evoluţia ratei anuale a inflaţiei.
Art. 105
(1)Constatarea faptelor cuprinse în prezentul capitol, care constituie încălcări ale disciplinei bancare sau a celei în domeniul sistemelor de plăţi, se face de către personalul Băncii Naţionale a României, împuternicit în acest sens de persoanele menţionate la alin. 2.
(2)Actele de aplicare a măsurilor şi a sancţiunilor prevăzute în prezentul capitol se emit de către guvernatorul sau viceguvernatorii Băncii Naţionale a României, cu excepţia sancţiunilor prevăzute la art. 99 alin. 2 lit. c) şi d) şi a măsurilor prevăzute la art. 100 alin. 1 lit. c), a căror aplicare este de competenţa consiliului de administraţie.
Art. 106
(1)Aplicarea sancţiunilor prevăzute la art. 99 şi 104 se prescrie în termen de un an de la data luării la cunoştinţă, dar nu mai mult de 3 ani de la data săvârşirii faptei.
(2)Aplicarea sancţiunilor nu înlătură răspunderea materială, civilă, administrativă sau penală, după caz.
Art. 107
Dispoziţiile art. 99-106 se aplică în mod corespunzător şi sucursalelor din România ale instituţiilor de credit străine, cu excepţia măsurilor de administrare specială prevăzute la art. 100 alin. 1 lit. c).
Art. 108
(1)Exerciţiul dreptului de vot al acţionarilor semnificativi ai unei bănci care nu au notificat Băncii Naţionale a României, conform art. 72 şi 73, intenţia de a deveni acţionari semnificativi sau de a-şi majora participaţia deţinută la bancă ori care deţin o participaţie din capitalul social sau din drepturile de vot la achiziţionarea căreia Banca Naţională a României a făcut opoziţie, conform art. 72 alin. 2, se suspendă.
(2)Banca Naţională a României dispune acţionarilor semnificativi prevăzuţi la alin. 1 să-şi vândă, în termen de 3 luni, acţiunile aferente participaţiei la care Banca Naţională a României a făcut opoziţie. După expirarea acestui termen, dacă acţiunile nu au fost vândute, Banca Naţională a României dispune băncii anularea acţiunilor respective, emiterea unor noi acţiuni purtând acelaşi număr şi vânzarea acestora, urmând ca preţul încasat din vânzare să fie consemnat la dispoziţia dobânditorului iniţial, după reţinerea cheltuielilor ocazionate de vânzare.
(3)Dispoziţiile alin. 2 se aplică şi în cazul celorlalţi acţionari faţă de care Banca Naţională a României a dispus măsura suspendării exerciţiului dreptului de vot, conform art. 100 alin. 1 lit. d).
(4)Acţionarii al căror drept de vot nu este suspendat vor putea să participe la adunarea generală şi să ia orice hotărâre de competenţa adunării, cu majoritatea voturilor lor sau cu o altă majoritate prevăzută în actul constitutiv pentru acest caz.
(5)Consiliul de administraţie al băncii este răspunzător de îndeplinirea măsurilor necesare pentru anularea acţiunilor, potrivit alin. 2, şi vânzarea acţiunilor nou-emise.
(6)Dacă din lipsă de cumpărători vânzarea nu a avut loc sau s-a realizat numai o vânzare parţială a acţiunilor nou-emise, banca va proceda de îndată la reducerea capitalului social cu diferenţa dintre capitalul social înregistrat şi cel deţinut de acţionarii cu drept de vot.14)
Art. 109
(1)Constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 2 ani sau cu amendă săvârşirea de către persoanele fizice a faptelor prevăzute la secţiunea a 3-a din cap. I.
(2)Persoanele juridice care se fac vinovate de încălcarea dispoziţiilor cuprinse în secţiunea a 3-a a cap. I vor fi sancţionate în condiţiile prevăzute de legislaţia privind desfăşurarea de activităţi comerciale ilicite. Dacă persoana juridică desfăşoară în principal activităţile interzise, potrivit dispoziţiilor art. 7 şi 10, sau dacă aceasta, deşi sancţionată, continuă desfăşurarea activităţilor respective, instanţa judecătorească compententă poate hotărî dizolvarea, respectiv intrarea în lichidare.15)
(3)Banca Naţională a României este împuternicită să determine dacă o activitate reprezintă ori nu atragere de depozite sau alte fonduri rambursabile de la public, activitate bancară, activitate de emitere de monedă electronică ori activitate de atragere şi/sau administrare a unor sume de bani rezultate din asocierea în vederea economisirii şi acordării de credite într-un sistem colectiv, în acest caz decizia Băncii Naţionale a României este obligatorie pentru părţile interesate.
Art. 110
Deschiderea de conturi bancare sub nume fictive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.