Capitolul iv - Retragerea autorizaţiei - Legea 58/1998 privind activitatea bancară*) - Republicare

M.Of. 78

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 19 Mai 2006
CAPITOLUL IV:Retragerea autorizaţiei
Art. 25
Banca Naţională a României poate retrage autorizaţia acordată unei bănci, persoană juridică română, sau unei sucursale din România a unei instituţii de credit străine, fie la cererea băncii, când acţionarii au decis dizolvarea şi lichidarea acesteia, respectiv la cererea instituţiei de credit străine, fie ca sancţiune, conform art. 99 alin. 2 lit. d), fie pentru următoarele motive:
a)banca nu a început operaţiunile pentru care a fost autorizată, în termen de un an de la primirea autorizaţiei, sau nu şi-a exercitat, de mai mult de 6 luni, activitatea de acceptare de depozite;
b)autorizaţia a fost obţinută pe baza unor declaraţii false sau prin orice alt mijloc ilegal;
c)a avut loc o fuziune sau o divizare a băncii;
d)autoritatea competentă din ţara în care are sediul instituţia de credit străină ce a înfiinţat o sucursală în România i-a retras acesteia autorizaţia de a desfăşura activităţi bancare;
e)s-a pronunţat o hotărâre de declanşare a procedurii falimentului băncii, dacă aceasta mai deţine autorizaţie de funcţionare la data pronunţării hotărârii;
f)acţionariatul băncii nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege şi de norme pentru asigurarea unei gestiuni prudente şi sănătoase a băncii ori nu mai permite realizarea unei supravegheri eficiente;
g)Banca Naţională a României apreciază că menţinerea autorizaţiei băncii periclitează interesele deponenţilor şi ale altor creditori ai băncii, prin aceea că banca nu mai posedă suficiente fonduri proprii pentru desfăşurarea în condiţii normale a activităţii sau există elemente care conduc la concluzia că într-un termen scurt banca nu îşi va mai putea îndeplini obligaţiile către deponenţi sau către alţi creditori, ori că banca nu mai justifică prezenţa sa în piaţă întrucât activitatea desfăşurată nu corespunde scopului pentru care banca s-a înfiinţat sau această activitate nu poate fi desfăşurată decât prin atragerea de resurse la rate ale dobânzii mult mai mari decât cele practicate pe piaţă;
h)conducerea băncii nu a fost asigurată de cel puţin două persoane pe o perioadă de cel mult 3 luni;
i)nu mai sunt îndeplinite orice alte condiţii care au stat la baza emiterii autorizaţiei.
Art. 26
(1)Cererea de retragere a autorizaţiei, formulată potrivit prevederilor art. 25, de către bancă, persoană juridică română, respectiv de către instituţia de credit străină, va fi însoţită cel puţin de planul de lichidare a activului şi de stingere a pasivului, care să asigure plata integrală a creanţelor deponenţilor şi ale altor creditori.
(2)Lichidarea la iniţiativa acţionarilor este permisă numai în cazul în care banca nu se află în vreuna dintre situaţiile prevăzute de lege pentru declanşarea procedurii falimentului.
Art. 27
În cazul retragerii autorizaţiei unei bănci, persoană juridică română, sau unei sucursale din România a unei instituţii de credit străine care nu are sediul social pe teritoriul unui stat membru, Banca Naţională a României va informa în consecinţă autorităţile competente din statele membre gazdă în care banca, respectiv instituţia de credit străină, desfăşoară activitate.4)
Art. 28
(1)Hotărârea Băncii Naţionale a României de retragere a autorizaţiei se comunică în scris băncii sau sucursalei în cauză, împreună cu motivele care au stat la baza hotărârii, şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi cel puţin în două cotidiene de circulaţie naţională.
(2)Hotărârea de retragere a autorizaţiei produce efecte de la data publicării ei în Monitorul Oficial al României, Partea I, sau de la o dată ulterioară, specificată în hotărârea respectivă.
Art. 29
(1)Ca urmare a retragerii autorizaţiei, banca va intra în lichidare, dispoziţiile cuprinse în cap. XIV referitoare la lichidarea băncilor fiind aplicabile în consecinţă.
(2)Începând cu data intrării în vigoare a hotărârii de retragere a autorizaţiei, banca, persoană juridică română, respectiv sucursala din România a instituţiei de credit străine, nu va putea desfăşura alte activităţi decât cele legate de lichidare.