Titlul ii - Despre biletul la ordin - Legea 58/1934 asupra CAMBIEI si BILETULUI LA ORDIN

M.Of. 100

În vigoare
Versiune de la: 11 Iulie 2022
TITLUL II:Despre biletul la ordin
Art. 104
Biletul la ordin cuprinde:
1.denumirea de bilet la ordin exprimată în limba română;
2.promisiunea necondiţionată de a plăti o sumă determinată;
3.data scadenţei;
4.locul plăţii;
5.numele/denumirea aceluia căruia sau la ordinul căruia plata trebuie făcută;
6.data şi locul emiterii;
7.semnătura emitentului, respectiv semnătura olografă a persoanei fizice având calitatea de emitent sau, după caz, a reprezentantului legal ori a împuternicitului emitentului, persoană fizică, persoană juridică sau entitate care utilizează astfel de instrumente;
8.numele emitentului, respectiv numele şi prenumele, în clar, ale persoanei fizice sau denumirea persoanei juridice ori a entităţii care se obligă. În cazul în care numele emitentului depăşeşte spaţiul alocat pe titlu, se vor înscrie pe biletul la ordin primele caractere din numele şi prenumele, respectiv din denumirea emitentului, în limita spaţiului special alocat, fără ca prin aceasta să se atragă nulitatea biletului la ordin;
9.codul emitentului, respectiv un număr unic de identificare preluat din documentele de identificare sau de înregistrare ale emitentului.
Biletul la ordin original este biletul la ordin emis pe suport hârtie, purtând semnătură olografă. Imaginea biletului la ordin original reprezintă copia electronică a biletului la ordin original.

Art. 105
- Titlul căruia îi lipseşte vreuna din condiţiile prevăzute la art. 104, cu excepţia locului plăţii, a locului emiterii şi a datei scadenţei, nu are valoarea de bilet la ordin.
Biletul la ordin fără scadenţă este considerat plătibil la vedere.
În cazul în care locul plăţii lipseşte, se consideră plătibil la sediul social al instituţiei emitentului.

Art. 1051
Biletul la ordin care întruneşte condiţiile prevăzute la art. 104 şi 105 poate fi prezentat la plată prin trunchiere, în condiţiile stabilite pentru cambie la art. 461-464, cu excepţia condiţiei referitoare la acceptare prevăzute la art. 461 alin. 3, producând toate efectele pe care legea le recunoaşte biletului la ordin original.

Art. 106
Sunt aplicabile biletului la ordin, în măsura în care nu sunt incompatibile cu natura acestui titlu, următoarele dispoziţii relative la cambie:
a)dispoziţiile art. 13-23 referitoare la gir;
b)dispoziţiile art. 36-40 referitoare la scadenţă;
c)dispoziţiile art. 41-46, 461-464 referitoare la plată;
d)dispoziţiile art. 47 referitoare la acţiunea sau executarea cambială;
e)dispoziţiile art. 48-55 şi art. 57-65 referitoare la regres în caz de neplată;
f)dispoziţiile art. 66-73 referitoare la protest;
g)dispoziţiile art. 74 şi art. 78-82 referitoare la plata prin intervenţie;
h)dispoziţiile art. 88 referitoare la alterări;
i)dispoziţiile art. 94 referitoare la prescripţie;
j)dispoziţiile art. 95-98 referitoare la zilele de sărbătoare legală, calendarul termenelor şi inadmisibilitatea termenului de graţie;
k)dispoziţiile art. 99 referitoare la subscrierea prin punere de deget;
l)dispoziţiile art. 65 referitoare la acţiunea decurgând din îmbogăţire fără justă cauză;
m)dispoziţiile art. 89-93 referitoare la anularea şi înlocuirea titlului şi dispoziţiile art. 1031 referitoare la retragerea din circuitul bancar.
Sunt, de asemenea, aplicabile biletului la ordin dispoziţiile art. 4 şi 30 referitoare la cambia plătită de un al treilea sau într-o localitate, alta decât aceea a domiciliului trasului, dispoziţiile art. 5 referitoare la aplicarea dobânzii, dispoziţiile art. 6 referitoare la neconcordanţele în indicarea sumei de plată, dispoziţiile art. 7 referitoare la efectele unei semnături, dispoziţiile art. 10 referitoare la efectele semnăturii unei persoane care nu deţine împuternicire sau care a depăşit împuternicirea şi dispoziţiile art. 12 referitoare la cambia în alb.
Sunt, de asemenea, aplicabile biletului la ordin dispoziţiile art. 33-35 referitoare la aval în cazul prevăzut de ultimul alineat al art. 34, dacă avalul nu indică pentru cine a fost dat, el se consideră dat pentru emitent.

Art. 107
Emitentul unui bilet la ordin este ţinut în acelaşi mod ca acceptantul unei cambii.
Biletele la ordin plătibile la un anume timp de la vedere trebuie prezentate spre viză emitentului în termenele fixate la art. 26. Termenul de la vedere curge de la data vizei subscrise de emitent pe biletul la ordin. Refuzul emitentului de a pune viza datată se constată prin protest, în condiţiile prevăzute la art. 28, a cărui dată serveşte ca punct de plecare pentru termenul de la vedere.