Capitolul ii2 - Măsuri privind activitatea zilierilor în domeniul creşterii animalelor în sistem extensiv prin păşunatul sezonier în mod tradiţional al ovinelor, caprinelor sau bovinelor, în regim semiliber - Legea 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri - Republicare

M.Of. 947

În vigoare
Versiune de la: 2 Mai 2022
CAPITOLUL II2:Măsuri privind activitatea zilierilor în domeniul creşterii animalelor în sistem extensiv prin păşunatul sezonier în mod tradiţional al ovinelor, caprinelor sau bovinelor, în regim semiliber
Art. 137
(1)Prin excepţie de la prevederile art. 4 alin. (4) şi (6)-(8), în domeniul creşterii animalelor în sistem extensiv prin păşunatul sezonier în mod tradiţional al ovinelor, caprinelor sau bovinelor, în regim semiliber, perioada în care un zilier poate presta activităţi pentru acelaşi beneficiar nu poate depăşi 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic
(2)Beneficiarul activităţii sezoniere prevăzute la alin. (1) este persoana care are cel puţin 50 de ovine, 25 de caprine sau 3 bovine, după caz, generatoare de venit.
Art. 138
(1)Beneficiarul este obligat la plata unei cote forfetare ce reprezintă un procent de 10% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data plăţii, pentru fiecare lucrător, conform normei stabilite de venit/persoană potrivit prezentei legi.
(2)Plata cotei forfetare prevăzută la alin. (1) se face o dată pe an, în condiţiile stabilite prin ordinul comun prevăzut la art. 139 alin. (2).
(3)Prin excepţie de la prevederile art. 9 alin. (2), din cota forfetară se transferă către bugetul asigurărilor sociale de stat sumele aferente contribuţiei prevăzute la art. 9 alin. (1). Procedura se stabileşte prin ordin comun al ministrului finanţelor publice şi al ministrului muncii şi justiţiei sociale.
Art. 139
(1)Raportul de muncă dintre zilier şi beneficiar potrivit art. 137 se stabileşte în condiţiile prevăzute la art. 3 alin. (1).
(2)Norma de venit/persoană, prevăzută la art. 138 alin. (1), se stabileşte prin raportare la numărul de animale pe care le poate îngriji/supraveghea un zilier, de către o comisie interministerială formată din reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale şi Ministerului Finanţelor Publice, şi se aprobă prin ordin comun al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, al ministrului muncii şi justiţiei sociale şi al ministrului finanţelor publice.
Art. 1310
(1)Prin excepţie de la prevederile art. 11 alin. (2), pentru activitatea desfăşurată de către zilierii prevăzuţi în prezentul capitol, cuantumul remuneraţiei brute orare stabilite de părţi nu poate fi mai mic decât 50% din valoarea/oră a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
(2)Remuneraţia netă nu poate fi mai mică decât 50% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată stabilit potrivit legii, la care se adaugă şi alte drepturi, în bani sau în natură, care reprezintă cel puţin cheltuieli de cazare şi masă.
Art. 1311
Pentru zilierii care prestează activităţi în domeniul creşterii animalelor în sistem extensiv prin păşunatul sezonier în mod tradiţional al ovinelor, caprinelor sau bovinelor, în regim semiliber, Registrul electronic de evidenţă a zilierilor prevăzut la art. 8 alin. (1) se întocmeşte lunar.