Legea 37/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente

M.Of. 216

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 4 Martie 2022
Legea 37/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente
Dată act: 3-mar-2022
Emitent: Parlamentul
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Articol unic
Ordonanţa Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 806 din 19 decembrie 2013, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1.La articolul 1, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) Stabilirea riscului seismic pentru o anumită construcţie se face prin încadrarea acesteia în una dintre următoarele patru clase de risc:
a) Clasa de risc seismic RsI, din care fac parte clădirile cu susceptibilitate de prăbuşire, totală sau parţială, la acţiunea cutremurului de proiectare corespunzător stării-limită ultime;
b) Clasa de risc seismic RsII, din care fac parte clădirile susceptibile de avariere majoră la acţiunea cutremurului de proiectare corespunzător stării-limită ultime, care pune în pericol siguranţa utilizatorilor, dar la care prăbuşirea totală sau parţială este puţin probabilă;
c) Clasa de risc seismic RsIII, din care fac parte clădirile susceptibile de avariere moderată la acţiunea cutremurului de proiectare corespunzător stării-limită ultime, care poate pune în pericol siguranţa utilizatorilor;
d) Clasa de risc seismic RsIV, din care fac parte clădirile la care răspunsul seismic aşteptat sub efectul cutremurului de proiectare, corespunzător stării-limită ultime, este similar celui aşteptat pentru clădirile proiectate pe baza reglementărilor tehnice în vigoare."
2.La articolul 2, alineatele (21) şi (22) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"(21) Până la data de 1 ianuarie 2023, conducătorii instituţiilor publice vor dispune începerea expertizării tehnice, realizată de către experţi tehnici atestaţi pentru cerinţa fundamentală rezistenţă mecanică şi stabilitate, în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic şi a fundamentării măsurilor de intervenţie, asupra construcţiilor cu destinaţia de unităţi sau instituţii de învăţământ în care se desfăşoară activităţi didactice care se află în patrimoniul instituţiilor publice respective şi care au fost construite înainte de anul 1978. Expertizele tehnice în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic şi a fundamentării măsurilor de intervenţie vor fi finalizate până la data de 1 iunie 2024.
(22) Până la data de 1 ianuarie 2023, conducătorii instituţiilor publice vor dispune începerea expertizării tehnice, realizată de către experţi tehnici atestaţi pentru cerinţa fundamentală rezistenţă mecanică şi stabilitate, în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic şi a fundamentării măsurilor de intervenţie asupra construcţiilor cu destinaţia de spital, policlinică sau dispensar policlinic, care se află în patrimoniul instituţiilor publice respective şi care au fost construite înainte de anul 1978. Expertizele tehnice în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic şi a fundamentării măsurilor de intervenţie vor fi finalizate până la data de 1 iunie 2024."
3.La articolul 2, după alineatul (22) se introduce un nou alineat, alineatul (23), cu următorul cuprins:
"(23) Sursa de finanţare pentru realizarea activităţilor prevăzute la alin. (21) şi (22) este asigurată de la bugetul de stat, prin Ministerul Educaţiei, prin Ministerul Sănătăţii sau prin bugetul altor ministere şi instituţii cu reţea sanitară proprie, după caz, la solicitarea unităţilor administrativ-teritoriale."
4.La articolul 24 alineatul (1), literele i) şi j) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"i) nerespectarea prevederilor art. 2 alin. (21) şi (22) de către conducătorii instituţiilor publice care au în administrare construcţii cu destinaţia de unităţi sau instituţii de învăţământ, precum şi construcţii cu destinaţia de spital, policlinică sau dispensar policlinic, care au fost construite înainte de anul 1978;
j) neînceperea sau împiedicarea în timpul mandatului a procedurilor legale pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor art. 2 alin. (21) şi (22) de către conducătorii instituţiilor publice care au în administrare construcţii cu destinaţia de unităţi sau instituţii de învăţământ, precum şi construcţii cu destinaţia de spital, policlinică sau dispensar policlinic, care au fost construite înainte de anul 1978."
5.La articolul 24, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(4) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către organele cu atribuţii de control ale primăriilor municipiilor, oraşelor şi comunelor, respectiv ale Primăriei Municipiului Bucureşti, în cazul proprietarilor sau administratorilor, şi de către prefect, în cazul primarului general al municipiului Bucureşti, respectiv al primarilor municipiilor, oraşelor şi comunelor, precum şi în cazul conducătorilor celorlalte instituţii publice, altele decât primăriile, şi care au în administrare construcţii cu destinaţia de unităţi sau instituţii de învăţământ, precum şi construcţii cu destinaţia de spital, policlinică sau dispensar policlinic."
6.La articolul 24, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu următorul cuprins:
"(5) Pentru construcţiile cu destinaţia de unităţi sau instituţii de învăţământ, precum şi pentru construcţiile cu destinaţia de spital, policlinică sau dispensar policlinic aflate în administrarea instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, respectiv în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi Serviciului de Protecţie şi Pază, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către structurile proprii cu atribuţii de control."
-****-
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,

VASILE-DANIEL SUCIU

PREŞEDINTELE SENATULUI

FLORIN-VASILE CÎŢU

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 216 din data de 4 martie 2022