Secţiunea 2 - Abateri şi sancţiuni disciplinare - Legea 294/2004 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal

M.Of. 591

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 12 Iunie 2008
SECŢIUNEA 2:Abateri şi sancţiuni disciplinare
Art. 81: Abateri disciplinare
(1)Constituie abateri disciplinare următoarele fapte:
a)prezenţa în zone interzise sau la ore nepermise în anumite zone din penitenciar ori nerespectarea orei de revenire în penitenciar;
b)tulburarea în orice mod a programelor socioeducative care se derulează în penitenciar;
c)procurarea sau deţinerea de bani, bunuri sau de alte valori, în alte condiţii decât cele prevăzute de lege;
d)nerespectarea normelor de igienă colectivă sau individuală;
e)comunicarea cu exteriorul în alte condiţii şi prin alte mijloace decât cele prevăzute de lege;
f)utilizarea în alte condiţii decât cele prevăzute de lege a bunurilor puse la dispoziţie de administraţia penitenciarului;
g)nerespectarea oricărei obligaţii care revine persoanei condamnate la executarea unei pedepse privative de libertate potrivit dispoziţiilor prezentei legi, ale regulamentului de aplicare a dispoziţiilor acesteia şi ale regulamentului de ordine interioară a penitenciarului, după aducerea acestora la cunoştinţă potrivit art. 54, dacă este de natură să aducă atingere ordinii sau siguranţei penitenciarului;
(2)Răspunderea disciplinară nu exclude răspunderea penală sau civilă a persoanelor condamnate.
(3)Pentru faptele care, potrivit legii penale, constituie infracţiuni, personalul administraţiei penitenciare are obligaţia de a sesiza organele de urmărire penală. În acest caz poate fi aplicată, în mod provizoriu, una dintre sancţiunile prevăzute în art. 82.
Art. 82: Sancţiuni disciplinare
(1)Sancţiunile care pot fi aplicate în cazul săvârşirii abaterilor disciplinare sunt:
a)avertismentul;
b)suspendarea dreptului de a participa la activităţi culturale, artistice şi sportive, pe o perioadă de cel mult o lună;
c)suspendarea dreptului de a presta o muncă, pe o perioadă de cel mult o lună;
d)suspendarea dreptului de a primi bunuri pe o perioadă de cel mult 2 luni;
e)suspendarea dreptului de a cumpăra bunuri, cu excepţia celor necesare pentru igiena individuală, exercitarea dreptului de petiţionare şi a dreptului la corespondenţă, pe o perioadă de cel mult 2 luni;
f)suspendarea dreptului de a primi vizite, pe o perioadă de cel mult 3 luni;
g)izolarea pentru maximum 10 zile.
(2)Aplicarea sancţiunilor disciplinare nu poate îngrădi dreptul la apărare, dreptul de petiţionare, dreptul la corespondenţă, dreptul la asistenţă medicală, dreptul la hrană, dreptul la lumină si dreptul la plimbarea zilnică.
(3)Limitele sancţiunilor disciplinare prevăzute la alin. (1) lit. b)-f) se reduc (a jumătate în cazul minorilor.
(4)Sancţiunile prevăzute la alin. (1) lit. d)-f) nu se aplică femeilor însărcinate sau celor care au în îngrijire copii în vârstă de până la 12 luni.
(5)Sancţiunea disciplinară prevăzută în alin. (1) lit. g) nu poate fi aplicată minorilor, femeilor însărcinate ori femeilor care au în îngrijire copii în vârstă de până la 12 luni.
(6)Sancţiunea disciplinară prevăzută în alin. (1) lit. g) poate fi aplicată numai cu avizul medicului. Medicul penitenciarului vizitează zilnic şi ori de câte ori este necesar persoanele condamnate care execută această sancţiune disciplinară.
(7)Sancţiunile cu caracter colectiv şi sancţiunile corporale sunt interzise.
(8)Mijloacele de imobilizare din dotare, precum şi orice mijloc degradant sau umilitor nu pot fi folosite ca sancţiune disciplinară.
Art. 83: Constatarea abaterilor disciplinare
(1)Abaterile disciplinare se constată de către personalul administraţiei penitenciare şi se consemnează într-un raport de incident.
(2)Raportul de incident se depune la conducătorul penitenciarului, în termen de 24 de ore de la data constatării abaterii.
(3)Nerespectarea termenului prevăzut în alin. (2) poate atrage luarea unei măsuri disciplinare împotriva personalului administraţiei penitenciare care răspunde pentru nerespectarea termenului.
Art. 84: Procedura disciplinară
(1)Procedura disciplinară se declanşează de conducătorul penitenciarului, care sesizează comisia de disciplină.
(2)Comisia de disciplină este formată din adjunctul conducătorului penitenciarului responsabil cu aplicarea regimurilor de deţinere, în calitate de preşedinte, şeful serviciului socioeducativ şi un psiholog sau asistent social ori educator în locul de deţinere, în calitate de membri.
(3)Conducătorul penitenciarului desemnează, în termen de 5 zile, o persoană din cadrul personalului penitenciarului să efectueze cercetarea prealabilă, care, în termen de 10 zile de la sesizare, prezintă comisiei de disciplină rezultatele acesteia şi propunerile sale.
(4)Comisia de disciplină, după ascultarea persoanei condamnate şi a oricărei alte persoane care are cunoştinţă despre împrejurările în care a fost săvârşită fapta, aplică, prin hotărâre scrisă, una dintre sancţiunile disciplinare sau, după caz, clasează dosarul de cercetare disciplinară.
(5)La stabilirea sancţiunii disciplinare se ţine seama de gravitatea abaterii, de persoana condamnatului, de abaterile disciplinare săvârşite anterior, de atitudinea persoanei condamnate după săvârşirea abaterii şi în timpul procedurii disciplinare.
(6)Sancţiunile disciplinare aplicate se înscriu într-un registru special, iar hotărârile comisiei de disciplină se includ în dosarul individual al persoanei condamnate.
(7)În cazul în care, în cursul procedurii disciplinare, comisia de disciplină ia cunoştinţă despre săvârşirea unei infracţiuni, sesizează, organul de urmărire penală competent.
Art. 85: Plângerea împotriva hotărârii comisiei de disciplină
(1)Împotriva hotărârii comisiei de disciplină, prin care a fost aplicată o sancţiune disciplinară, persoana condamnată poate face plângere în termen de 48 de ore de la comunicarea hotărârii conducătorului penitenciarului, care este obligat să o soluţioneze în termen de 3 zile.
(2)Împotriva hotărârii conducătorului penitenciarului, persoana condamnată poate face plângere în termen de 48 de ore de la comunicare, la judecătorul delegat pentru executarea pedepsei.
(3)Plângerea se soluţionează în termen de 5 zile de la introducerea acesteia.
(4)Persoana condamnată este ascultată în mod obligatoriu la judecarea plângerii.
(5)Hotărârea judecătorului delegat pentru executarea pedepselor este definitivă.