Capitolul iii - Condiţiile de detenţie - Legea 294/2004 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal

M.Of. 591

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 12 Iunie 2008
CAPITOLUL III:Condiţiile de detenţie
Art. 41: Primirea persoanelor condamnate
(1)Primirea în penitenciar a persoanelor condamnate se face pe baza mandatului de executare a pedepsei privative de libertate, după ce li se stabileşte identitatea.
(2)Persoanele condamnate sunt primite cu dosarele individuale întocmite de organele de executare a mandatului de executare a pedepselor privative de libertate.
(3)Primirea persoanelor condamnate se face în spaţii special amenajate, femeile fiind separate de bărbaţi, iar minorii fiind separaţi de majori.
(4)Imediat după primire, persoanei condamnate i se permite să comunice familiei, avocatului sau altei persoane locul unde este deţinută şi schimbarea acestuia.
(5)Comunicarea prevăzută în alin. (4) se face în scris sau telefonic, în mod gratuit.
Art. 42: Locul de executare a pedepselor privative de libertate
(1)Executarea pedepsei închisorii se face în penitenciare anume destinate sau în secţii speciale ale celorlalte penitenciare.
(2)Executarea pedepsei închisorii stricte se face în penitenciare anume destinate.
(3)Detenţiunea pe viaţă şi detenţiunea severă se execută în penitenciare anume destinate sau în secţii speciale ale celorlalte penitenciare.
Art. 43: Transferarea persoanelor condamnate
(1)Transferarea persoanelor condamnate în alt penitenciar, ca urmare a schimbării regimului de executare a pedepselor privative de libertate sau pentru alte motive întemeiate, se dispune, la propunerea comisiei pentru personalizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate sau la cererea persoanei condamnate, cu avizul comisiei pentru personalizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate, de către directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
(2)Transferarea persoanelor condamnate în alt penitenciar, dacă este necesară activităţii unui organ judiciar, se dispune de directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, la solicitarea organului judiciar.
Art. 44: Modul de executare a pedepselor privative de libertate
(1)Femeile condamnate la pedepse privative de libertate execută pedeapsa separat de condamnaţii bărbaţi.
(2)Minorii condamnaţi la pedepse privative de libertate execută pedeapsa separat de condamnaţii majori sau în locuri de deţinere speciale.
Art. 45: Cazarea persoanelor condamnate
(1)Persoanele condamnate sunt cazate individual sau în comun.
(2)Camerele de cazare şi celelalte încăperi destinate persoanelor condamnate trebuie să dispună de iluminat natural şi de instalaţiile necesare asigurării iluminatului artificial corespunzător.
(3)Fiecărei persoane condamnate i se pune la dispoziţie un pat.
Art. 46: Ţinuta persoanelor condamnate
(1)Persoanele condamnate poartă costum penitenciar adecvat anotimpului şi activităţilor pe care le desfăşoară. Costumul penitenciar nu poate fi degradant sau umilitor.
(2)În raport cu regimul de executare a pedepselor privative de libertate, persoanele condamnate pot purta costum civil în tot cursul zilei.
Art. 47: Alimentaţia persoanelor condamnate
(1)Administraţia fiecărui penitenciar asigură condiţii adecvate şi personalul necesar pentru prepararea, distribuirea şi servirea hranei, potrivit normelor de igienă â alimentaţiei.
(2)Normele minime obligatorii de hrană se stabilesc prin ordin al ministrului justiţiei.
Art. 48: Refuzul de hrană
(1)În situaţia în care o persoană condamnată la o pedeapsă privativă de libertate refuză să primească hrana, conducătorul penitenciarului are obligaţia să o audieze de îndată şi să îi solicite o declaraţie scrisă, pentru a cunoaşte motivele care au determinat luarea acestei hotărâri şi pentru a stabili primele măsuri pentru rezolvarea situaţiei.
(2)Ieşirea din refuzul de hrană se consemnează într-o declaraţie scrisă.
(3)Declaraţiile prevăzute în alin. (1) şi (2) se înaintează judecătorului delegat pentru executarea pedepselor, care audiază persoana condamnată.
(4)Conducătorul penitenciarului ia măsuri pentru ca persoana condamnată, care refuză să primească hrana, să fie separată de celelalte persoane condamnate, sub supravegherea permanentă a medicului, care asigură persoanei condamnate asistenţa medicală corespunzătoare, astfel încât viaţa acesteia să nu fie pusă în pericol.
Art. 49: Imobilizarea persoanelor condamnate
Persoanele condamnate pot fi temporar imobilizate cu mijloacele din dotare:
a)din considerente de ordin medical, la propunerea motivată a medicului de specialitate;
b)pentru a întrerupe acţiunile de vătămare corporală a altei persoane sau a sa ori de distrugere a unor bunuri;
c)pentru prevenirea evadării în timpul transferului, în cazuri temeinic justificate.