Capitolul vii - Dispoziţii tranzitorii şi finale - Legea 293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici cu statut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor - REPUBLICARE

M.Of. 264

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 20 Iunie 2019
CAPITOLUL VII:Dispoziţii tranzitorii şi finale
Art. 77
(1)Numărul maxim de posturi necesare sistemului administraţiei penitenciare se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului justiţiei.
(2)Statele de organizare şi structura personalului din sistemul administraţiei penitenciare se aprobă de către ministrul justiţiei. Această competenţă nu poate fi delegată directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
(3)Atribuţiile şi competenţele personalului din sistemul administraţiei penitenciare se stabilesc prin fişele posturilor, întocmite în conformitate cu prevederile prezentei legi, ale Regulamentului de organizare şi funcţionare a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor*) şi ale Regulamentului unităţilor de penitenciare, aprobate prin ordin al ministrului justiţiei sau, după caz, prin decizie a directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
______
*) A se vedea Ordinul ministrului justiţiei nr. 2.003/C/2008 pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 603 din 13 august 2008, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 78
La elaborarea actelor normative prevăzute de prezenta lege sau a altor acte normative în domeniu este obligatorie consultarea organizaţiilor sindicale reprezentative din sistemul administraţiei penitenciare.
Art. 79
(1)La data intrării în vigoare a prezentei legi, gradele militare ale personalului din penitenciare vor fi echivalate cu gradele profesionale, cu menţinerea drepturilor câştigate anterior, după cum urmează:
A.Ofiţeri:
a)sublocotenent - subinspector;
b)locotenent - inspector;
c)căpitan - inspector principal;
d)maior - subinspector şef;
e)locotenent colonel - inspector şef;
f)colonel - inspector şef principal;
g)general de brigadă - inspector general;
h)general maior - inspector general principal;
i)general locotenent - inspector general şef.
B.Agenţi:
a)maistru militar cls. a IV-a şi sergent major - agent;
b)maistru militar cls. a III-a şi plutonier - agent principal;
c)maistru militar cls. a II-a şi plutonier major - agent şef adjunct;
d)maistru militar cls. I şi plutonier adjutant - agent şef;
e)maistru militar principal şi plutonier adjutant şef - agent şef principal.
(2)Personalul militar care, la data intrării în vigoare a prezentei legi, are o vechime în grad egală sau mai mare decât cea prevăzută la art. 27 va fi avansat în gradul profesional următor celui echivalent dacă funcţia pe care este încadrat, în statul de organizare şi funcţionare, este prevăzută cu gradul profesional superior celui pe care îl are, a fost apreciat cu calificativul "foarte bun" sau "excepţional" şi nu a fost judecat în consiliul de onoare sau în consiliul de judecată. Pentru acordarea gradului profesional de inspector general este necesară promovarea examenului organizat în acest scop.
(3)Cadrele militare preluate prin reorganizarea Direcţiei Generale a Penitenciarelor şi unităţilor din subordinea acesteia se trec în rezervă, în condiţiile Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, şi se numesc funcţionari publici cu statut special în sistemul administraţiei penitenciare.
(4)Personalul civil, preluat prin reorganizarea Direcţiei Generale a Penitenciarelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, care are atribuţii similare cu personalul prevăzut la alin. (3) şi îndeplineşte condiţiile prezentei legi va dobândi calitatea de funcţionar public cu statut special în sistemul administraţiei penitenciare.
(5)Personalul numit în funcţii publice va depune jurământul de credinţă, potrivit art. 19 alin. (1).
Art. 80
(1)Personalul preluat prin reorganizarea Direcţiei Generale a Penitenciarelor şi a unităţilor din subordinea acesteia va fi numit în funcţii echivalente celor deţinute anterior.
(2)Personalul prevăzut la alin. (1) numit în funcţii publice, care nu îndeplineşte condiţiile minime de studii prevăzute la art. 9 alin. (1), beneficiază de un termen de 5 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi pentru definitivarea studiilor. Dacă după expirarea perioadei de 5 ani, funcţionarii publici cu statut special nu şi-au definitivat studiile necesare echivalării în gradele profesionale pe care le au, ofiţerii de penitenciara vor fi încadraţi în categorii şi grade profesionale corespunzătoare pregătirii, iar agenţilor de penitenciare le vor înceta raporturile de serviciu.
Art. 81
(1)Prevederile prezentei legi se aplică şi funcţionarilor publici cu statut special din Ministerul Justiţiei.
(2)Funcţionarii publici cu statut special din cadrul sistemului administraţiei penitenciare pot fi transferaţi sau detaşaţi în cadrul Ministerului Justiţiei. Detaşarea se realizează pe posturi de funcţionar public cu statut special ori pe posturi de altă natură, după caz, dacă pregătirea profesională corespunde atribuţiilor şi responsabilităţilor funcţiei pe care sunt detaşaţi, cu păstrarea drepturilor salariale avute la data detaşării. În situaţia îi care drepturile salariale corespunzătoare funcţiei pe care este detaşat sunt mai mari, personalul beneficiază de aceste drepturi salariale.
(3)Funcţionarii publici cu statut special din Ministerul Justiţiei pot fi transferaţi sau detaşaţi în cadrul sistemului administraţiei penitenciare. Detaşarea se realizează pe posturi de funcţionar public cu statut special ori pe posturi de altă natură, după caz, dacă pregătirea profesională corespunde atribuţiilor şi responsabilităţilor funcţiei pe care sunt detaşaţi, cu păstrarea drepturilor salariale avute la data detaşării. În situaţia îi care drepturile salariale corespunzătoare funcţiei pe care este detaşat sunt mai mari, personalul beneficiază de aceste drepturi salariale.
Art. 82
(1)Cadrele militare trecute în rezervă, potrivit art. 79 alin. (3), pot solicita înscrierea la pensia militară de stat**), dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:
a)au o vechime în muncă de minimum 20 de ani, din care cel puţin 10 ani în calitate de cadru militar;
______
**) Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 748 din 14 octombrie 2002, cu modificările şi completările ulterioare, a fost abrogată prin art. 196 lit. b) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificările şi completările ulterioare.
b)au vârsta de cel puţin 45 de ani.
(2)La încetarea activităţii, personalul prevăzut la alin. (1) are dreptul la recalcularea pensiei, în condiţiile legii.
(3)Stabilirea şi plata pensiei militare de stat se fac de către organele specializate, potrivit legii.
(4)Cadrele militare pensionate potrivit alin. (1) beneficiază de ajutorul care se acordă potrivit dispoziţiilor legale aplicabile cadrelor militare din instituţiile publice de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, la pensionarea acestora.
Art. 83
(1)Evidenţa ofiţerilor şi agenţilor din sistemul administraţiei penitenciare după încetarea raporturilor de serviciu se stabileşte prin ordin al ministrului justiţiei.
(2)Funcţionarul public cu statut special este obligat ca, în termen de 15 zile de la data încetării raportului de serviciu, să se prezinte la centrul militar pe raza căruia domiciliază, pentru a fi luat în evidenţă ca rezervist cu specialitatea "penitenciare", în raport de gradul militar echivalent gradului profesional avut la data încetării raporturilor de serviciu.
(3)Funcţionarii publici cu statut special luaţi în evidenţă ca rezervişti pot fi concentraţi sau mobilizaţi pentru completarea efectivelor unităţilor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în condiţiile prevăzute de lege.
(4)Ministerul Justiţiei va iniţia procedura încheierii unui protocol cu Ministerul Apărării Naţionale în scopul înfiinţării grupei de evidenţă "sistemul administraţiei penitenciare", specialitatea "penitenciare" pentru ofiţerii şi agenţii de penitenciare trecuţi în rezervă cu grade militare echivalente. Clasele de evidenţă în rezervă se stabilesc prin ordin al ministrului justiţiei.
Art. 84
Se proclamă ziua de 29 iunie "Ziua personalului din sistemul administraţiei penitenciare".
Art. 85
Condiţiile privind salarizarea funcţionarilor publici cu statut special se stabilesc prin lege specială*).
______
*) A se vedea Ordonanţa Guvernului nr. 64/2006 privind salarizarea şi alte drepturi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 747 din 1 septembrie 2006, aprobată cu modificări prin Legea nr. 462/2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.000 din 14 decembrie 2006, cu modificările ulterioare.
Art. 86
(1)Până la intrarea în vigoare a legii privind salarizarea funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, rămân aplicabile, în continuare, dispoziţiile legale referitoare la salarizarea şi alte drepturi ale personalului militar din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
(2)Dispoziţiile legale referitoare la pensionarea cadrelor militare, stabilite prin Legea nr. 164/2001**) privind pensiile militare de stat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, rămân aplicabile în continuare şi funcţionarilor publici cu statut special.
______
**) A se vedea nota de subsol corespunzătoare asteriscului din cuprinsul art. 82 alin. (1).
Art. 87
Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare beneficiază în continuare de drepturile dobândite anterior, precum şi de cele care vor fi stabilite pentru personalul din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
Art. 88
(1)Clerului din sistemul administraţiei penitenciare îi sunt aplicabile, în mod corespunzător, dispoziţiile Legii nr. 195/2000 privind constituirea şi organizarea clerului militar.
(2)Clerul din sistemul administraţiei penitenciare este asimilat gradelor profesionale ale ofiţerilor corespunzătoare gradelor militare prevăzute de Legea nr. 195/2000, drepturile salariale şi pensionarea fiind similare cu cele ale funcţionarilor publici cu statut special.
Art. 89
Dispoziţiile prezentei legi se completează, după caz, cu prevederile cuprinse în legislaţia muncii.
Art. 90
(1)În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul va adopta hotărârea privind organizarea, funcţionarea şi atribuţiile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor***).
______
***) A se vedea nota de subsol corespunzătoare asteriscului din cuprinsul art. 2 alin. (3).
(2)În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii Guvernului prevăzute la alin. (1), Administraţia Naţională a Penitenciarelor va elabora Codul deontologic al personalului din sistemul administraţiei penitenciare****), care se aprobă prin ordin al ministrului justiţiei.
______
****) A se vedea Ordinul ministrului justiţiei nr. 2.794/C/2004 pentru aprobarea Codului deontologic al personalului din sistemul administraţiei penitenciare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.098 din 25 noiembrie 2004.
(3)Până la intrarea în vigoare a hotărârii Guvernului prevăzute la alin. (1), atribuţiile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor sunt îndeplinite de Direcţia Generală a Penitenciarelor.
(4)Referirile la "Direcţia Generală a Penitenciarelor" cuprinse în alte acte normative se înlocuiesc cu "Administraţia Naţională a Penitenciarelor".
(5)Referirile la grade profesionale pentru funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare cuprinse în alte acte normative se înlocuiesc cu cele prevăzute la art. 9 alin. (2) din prezenta lege.
Art. 91
Prezenta lege intră în vigoare la 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I*****).
______
*****) Legea nr. 293/2004 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 581 din 30 iunie 2004.