Art. 51. - Art. 51 - Legea 273/2004 privind procedura adopţiei*) - Republicare

M.Of. 739

În vigoare
Versiune de la: 19 Aprilie 2024
Art. 51
(1)Concediul de acomodare şi plata indemnizaţiei încetează începând cu ziua următoare celei în care se produce una dintre următoarele situaţii:
a)la expirarea concediului de acomodare;
b)la cererea persoanei îndreptăţite;
c)copilul a împlinit 18 ani;
d)a survenit decesul copilului;
e)persoana îndreptăţită care urma să adopte în calitate de persoană singură a decedat;
f)a rămas definitivă hotărârea judecătorească privind revocarea încredinţării în vederea adopţiei;
g)persoana îndreptăţită îşi reia activitatea înainte de expirarea concediului de acomodare.
(2)Pe perioada concediului de acomodare, persoana îndreptăţită se poate afla în una dintre următoarele situaţii care nu afectează plata indemnizaţiei:
a)realizează venituri în baza legii, a contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, altele decât cele rezultate din desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu;
b)primeşte indemnizaţii în calitate de consilier local sau judeţean, indiferent de nivelul acestora;
c)realizează, pe perioada concediului de acomodare, venituri supuse impozitului prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi, alta decât cea suspendată ca urmare a intrării în concediul de acomodare, al căror nivel nu depăşeşte nivelul prevăzut la art. 16 alin. (3) lit. c) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările şi completările ulterioare.
(3)În situaţia în care persoana îndreptăţită realizează venituri supuse impozitului pe venit, în condiţiile alin. (2) lit. c), aceasta are obligaţia de a comunica acest fapt, în scris, agenţiei pentru plăţi şi inspecţie socială judeţeană şi a municipiului Bucureşti în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa, în termen de 30 de zile de la data începerii activităţii. Comunicarea va conţine obligatoriu data începerii activităţii, tipul activităţii şi denumirea angajatorului, după caz.
(4)În termen de 6 luni de la data încetării concediului de acomodare, agenţia pentru plăţi şi inspecţie socială judeţeană şi a municipiului Bucureşti în a cărei rază teritorială are domiciliul sau reşedinţa persoana îndreptăţită are obligaţia de a verifica încadrarea în nivelul veniturilor prevăzut la alin. (2) lit. c).
(5)În situaţia în care în urma verificării prevăzute la alin. (4) agenţia teritorială constată că au fost realizate venituri peste nivelul prevăzut la alin. (2) lit. c), indemnizaţia se consideră a fi acordată necuvenit şi se recuperează începând cu ziua următoare celei în care a fost reluată activitatea profesională.