Art. 6. - Iniţiativa constituirii unui F.I.A. de tip contractual aparţine: - Legea 243/2019 privind reglementarea fondurilor de investiţii alternative şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative

M.Of. 1035

În vigoare
Versiune de la: 5 Iulie 2024
Art. 6
(1)F.I.A. de tip contractual, denumite în continuare F.I.A.C., sunt entităţile fără personalitate juridică, înfiinţate pe bază contractuală sub formă de societăţi simple fără personalitate juridică, în conformitate cu prevederile art. 1.888 lit. a) şi ale art. 1.892 alin. (1) din Codul civil.
(2)Unităţile de fond evidenţiază deţinerea de capital a investitorului în activele F.I.A.C., achiziţionarea acestora reprezentând modalitatea de investire în respectivul fond. Deţinătorii de unităţi de fond beneficiază de drepturi şi obligaţii doar în limitele valorice şi proporţia din activele F.I.A.C. deţinute.
(3)Iniţiativa constituirii unui F.I.A. de tip contractual aparţine:
a)A.F.I.A. autorizaţi de/înregistraţi la A.S.F., după caz;
b)A.F.I.A. stabiliţi în alte state membre autorizaţi în baza legislaţiei emise în aplicarea Directivei 2011/61/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 8 iunie 2011 privind administratorii fondurilor de investiţii alternative şi de modificare a Directivelor 2003/41/CE şi 2009/65/CE şi a Regulamentelor (CE) nr. 1.060/2009 şi (UE) nr. 1.095/2010, denumită în continuare Directiva nr. 61/2011/UE, şi care respectă procedura de notificare prevăzută la art. 34 din Legea nr. 74/2015, cu modificările şi completările ulterioare;
c)A.F.I.A. din state terţe pentru care România este desemnată stat membru de referinţă conform prevederilor Legii nr. 74/2015, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 448/2013 al Comisiei din 15 mai 2013 de instituire a unei proceduri pentru stabilirea statului membru de referinţă al unui A.F.I.A. din afara UE în temeiul Directivei 2011/61/UE a Parlamentului European şi a Consiliului.
(4)Oferirea unităţilor de fond ale unui F.I.A.C. se poate face numai după autorizarea acestuia de către A.S.F. şi înscrierea în Registrul public al A.S.F., cu respectarea prevederilor prezentei legi, ale reglementărilor A.S.F. emise în aplicarea ei şi în condiţiile menţionate în documentul de ofertă şi regulile fondului.
(5)Un F.I.A.C. poate emite mai multe clase de unităţi de fond cu respectarea reglementărilor emise de A.S.F. şi a dispoziţiilor stabilite în regulile fondului şi în documentul de ofertă al F.I.A.C.
(6)A.F.I.A. reprezintă legal F.I.A.C., ale cărui active le administrează, în relaţia cu terţii şi poate întreprinde demersuri legale sau intra în raporturi juridice în scopul protejării intereselor deţinătorilor de unităţi de fond ale F.I.A.C.
(7)A.F.I.A. care administrează activele F.I.A.C. răspunde separat sau în solidar cu depozitarul F.I.A.C., după caz, faţă de investitorii F.I.A.C. sau faţă de alte terţe părţi pentru orice încălcare a prezentei legi, a reglementărilor A.S.F. sau pentru orice abatere imputabilă în legătură cu administrarea activelor F.I.A.C.
(8)Un A.F.I.A., în numele unui F.I.A.C., poate deţine calitatea de asociat în cadrul unei societăţi cu răspundere limitată sau acţionar într-o societate pe acţiuni, cu respectarea prevederilor prezentei legi, fără a fi considerate ca aparţinând patrimoniului A.F.I.A. şi nu pot face obiectul niciunei pretenţii fie din partea creditorilor A.F.I.A., fie în cazul falimentului sau al lichidării administrative a respectivului A.F.I.A.