Art. 4. - Legea 243/2019 privind reglementarea fondurilor de investiţii alternative şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative

M.Of. 1035

În vigoare
Versiune de la: 5 Iulie 2024
Art. 4
(1)Un F.I.A. este autorizat după ce, în prealabil, A.S.F. a autorizat/înregistrat A.F.I.A. sau şi-a exprimat acordul cu privire la cererea unei A.F.I.A. dintr-un stat membru de a administra activele respectivului F.I.A., a autorizat regulile fondului sau, după caz, actul constitutiv al societăţii de investiţii şi alegerea depozitarului.
(2)Administrarea activelor unui F.I.A. de către un A.F.I.A. extern se realizează în baza unui contract scris.
(3)Depozitarea activelor unui F.I.A. este realizată de un depozitar înscris în Registrul public al A.S.F., care respectă prevederile Legii nr. 74/2015, cu modificările şi completările ulterioare, ale Regulamentului delegat (UE) nr. 231/2013 al Comisiei din 19 decembrie 2012 de completare a Directivei 2011/61/UE a Parlamentului European şi a Consiliului în ceea ce priveşte derogările, condiţiile generale de operare, depozitarii, efectul de levier, transparenţa şi supravegherea, denumit în continuare Regulamentul (UE) nr. 231/2013, precum şi cerinţele de păstrare în condiţii de siguranţă a activelor F.I.A. stabilite prin Legea nr. 74/2015, cu modificările şi completările ulterioare, şi regulamentul european anterior menţionat.
(4)A.S.F. hotărăşte cu privire la emiterea sau retragerea unei autorizaţii pentru un F.I.A. în termen de maximum 60 de zile de la înregistrarea cererii şi a documentelor complete prevăzute de reglementările A.S.F. depuse de A.F.I.A.
(5)Orice solicitare a A.S.F. de informaţii suplimentare sau de modificare a documentelor prezentate iniţial întrerupe termenul prevăzut la alin. (4), care reîncepe să curgă de la data depunerii respectivelor informaţii suplimentare sau a modificării efectuate la solicitarea A.S.F., depunere care nu poate fi făcută mai târziu de 60 de zile de la data solicitării A.S.F., sub sancţiunea respingerii cererii iniţiale.
(6)În cazul respingerii unei cereri, A.S.F. emite o decizie motivată, care poate fi contestată în termen de maximum 30 de zile de la data comunicării ei către petent.
(7)În situaţia în care constată că respectivul F.I.A. nu mai întruneşte condiţiile legale de funcţionare, A.S.F. va aplica A.F.I.A., în funcţie de gravitatea faptei, sancţiunile şi/sau măsurile administrative prevăzute la art. 74.
(8)A.S.F. poate retrage autorizaţia de funcţionare pentru un F.I.A. la solicitarea F.I.A. autoadministrat sau a A.F.I.A. extern care administrează activele respectivului F.I.A., în conformitate cu prevederile stabilite la alin. (4).
(9)Autorizarea, conversia titlurilor de participare, transformarea unui F.I.A. în O.P.C.V.M., fuziunea, divizarea şi retragerea autorizaţiei de funcţionare a unui F.I.A. sunt supuse aprobării A.S.F.
(10)Semnarea adeziunii privind subscrierea de titluri de participare ale F.I.A. de către un investitor atrage automat consimţământul acestuia cu privire la conţinutul regulilor sau actului constitutiv al F.I.A. respectiv, după caz. Toţi investitorii F.I.A. beneficiază de un tratament egal în legătură cu F.I.A., cu excepţia cazului în care regulile sau actul constitutiv al F.I.A. prevăd altfel, prin crearea unor clase diferite de titluri de participare. A.F.I.A. şi depozitarul F.I.A., precum şi entităţile terţe către care sunt delegate activităţi de către A.F.I.A. sau depozitarul F.I.A. acţionează exclusiv în interesul şi beneficiul investitorilor F.I.A.
(11)A.F.I.A. stabileşte politica de subscriere şi răscumpărare a titlurilor de participare ale F.I.A. şi în funcţie de profilul de lichiditate, activele eligibile pentru investiţie, perioada necesară pentru lichidarea voluntară a activelor şi portofoliul investiţional al F.I.A., în conformitate cu prevederile regulilor sau actului constitutiv al F.I.A., cu luarea în considerare a dispoziţiilor art. 47 alin. (1) lit. a) din Regulamentul (UE) nr. 231/2013.
(12)Prin derogare de la prevederile art. 2 alin. (2) din Legea nr. 74/2015, cu modificările şi completările ulterioare, activele unui F.I.A. destinat investitorilor de retail sunt administrate de un A.F.I.A. autorizat de către A.S.F. sau de o altă autoritate competentă dintr-un stat membru sau dintr-un stat terţ sau de către un A.F.I.A. care deţine şi o autorizaţie de S.A.I.