Secţiunea 1 - Dispoziţii generale - Legea 243/2019 privind reglementarea fondurilor de investiţii alternative şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative

M.Of. 1035

În vigoare
Versiune de la: 5 Iulie 2024
SECŢIUNEA 1:Dispoziţii generale
Art. 31
F.I.A. destinate investitorilor de retail, denumite în continuare F.I.A.I.R., constituite fie ca F.I.A. de tip contractual sau F.I.A. de tipul societăţilor de investiţii, se încadrează în următoarele categorii:
a)F.I.A. diversificate;
b)F.I.A. specializate în:
(i)investiţii în acţiuni;
(ii)investiţii în obligaţiuni;
(iii)investiţii în titluri de participare ale O.P.C.V.M. şi/sau F.I.A. destinate investitorilor de retail;
(iv)investiţii imobiliare;
(v)titluri de stat emise de Ministerul Finanţelor Publice, înfiinţate exclusiv ca F.I.A. de tip contractual;
c)F.I.A. pe termen lung, reglementate de Regulamentul (UE) 2015/760 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2015 privind fondurile europene de investiţii pe termen lung, denumit în continuare Regulamentul (UE) nr. 760/2015;
d)F.I.A. monetare.
Art. 32
(1)Valoarea iniţială a unei unităţi de fond pentru un F.I.A.I.R. de tip contractual este de minimum 5 lei sau echivalentul acestei sume în alte valute.
(2)F.I.A.I.R. nu se pot transforma într-o categorie de F.I.A. destinată investitorilor profesionali.
(3)F.I.A.I.R. încadrat într-o categorie prevăzută la art. 31 poate solicita A.S.F. autorizarea în vederea încadrării în altă categorie prevăzută la acelaşi articol, cu modificarea în mod corespunzător a documentelor de constituire ca urmare a modificării politicii investiţionale şi cu respectarea regimului legal aferent noii categorii.
Art. 33
(1)Un F.I.A.I.R. nu poate efectua vânzări în lipsă, definite conform prevederilor Regulamentului (UE) nr. 236/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului din 14 martie 2012 privind vânzarea în lipsă şi anumite aspecte ale swapurilor pe riscul de credit, decât în scop de acoperire a riscurilor, respectiv hedging.
(2)Un F.I.A.I.R. nu poate să investească în instrumente financiare emise de către A.F.I.A. care îl administrează.
(3)Pe lângă prevederile art. 35 alin. (1) lit. d) pct. (ii), un F.I.A.I.R. investeşte exclusiv în O.P.C.V.M. şi F.I.A. care asigură prin documentele constitutive sau alte documente relevante segregarea individuală a activelor deţinute sau segregarea acestora în conturi omnibus, ce sunt reconciliate de către depozitarul O.P.C.V.M./F.I.A. cel puţin cu o periodicitate similară cu frecvenţa de subscriere sau răscumpărare oferită investitorilor respectivelor O.P.C.V.M./F.I.A. Un cont omnibus, ce poate cuprinde active ale mai multor clienţi ai depozitarilor O.P.C.V.M./F.I.A., nu poate conţine activele proprii ale depozitarului O.P.C.V.M./F.I.A. sau ale entităţii terţe delegate.
Art. 34
(1)Un F.I.A.I.R. poate să depăşească limitele privind investiţiile în instrumentele financiare care sunt incluse în activul său în cazul exercitării drepturilor de subscriere aferente acestora cu condiţia ca depăşirea să nu se întindă pe o perioadă mai mare de 90 de zile.
(2)Pe lângă excepţia prevăzută la alin. (1), F.I.A.I.R. pot deroga de la respectarea limitelor investiţionale aplicabile pe o perioadă de maximum 6 luni de la data primei emisiuni de titluri de participare ale F.I.A.I.R., cu asigurarea supravegherii respectării principiului dispersiei riscului şi doar cu includerea în cadrul prospectului de emisiune sau documentului de ofertă, după caz, a cazurilor considerate excepţionale.