Capitolul vi - Tarife şi redevenţe petroliere - Legea 238/2004 Legea petrolului

M.Of. 535

În vigoare
Versiune de la: 12 Iulie 2024 până la: 31 Decembrie 2024
Arată norme de aplicare
CAPITOLUL VI:Tarife şi redevenţe petroliere
Art. 49
(1)Titularii acordurilor petroliere sunt obligaţi la plata către bugetul de stat a unei redevenţe petroliere.
(2)Redevenţa petrolieră se stabileşte astfel:
a)o cotă procentuală din valoarea producţiei brute extrase, pentru operaţiunile petroliere de exploatare a zăcămintelor petroliere, după cum urmează:

Redevenţa

Producţia brută

%

ţiţei/condensat

103 tone/trimestru

4,5%

pentru zăcăminte care produc

sub 10

6%

pentru zăcăminte care produc

între 10 şi 20

8,5%

pentru zăcăminte care produc

între 20 şi 100

16%

pentru zăcăminte care produc

peste 100

%

gaze naturale

106 mc/trimestru

4,5%

pentru zăcăminte care produc

sub 10

9%

pentru zăcăminte care produc

între 10 şi 50

10,5%

pentru zăcăminte care produc

între 50 şi 200

15%

pentru zăcăminte care produc

peste 200

b)o cotă de 11,5% din valoarea veniturilor brute realizate din operaţiuni petroliere de transport şi tranzit al petrolului prin sistemele naţionale de transport al petrolului, precum şi din operaţiunile petroliere efectuate prin terminalele petroliere aflate în proprietatea publică a statului;
c)o cotă procentuală din valoarea veniturilor brute realizate din operaţiuni petroliere de transport prin sisteme de transport, altele decât Sistemul naţional de transport al petrolului, precum şi din operaţiunile petroliere efectuate prin terminalele petroliere, altele decât cele aflate în proprietatea publică a statului, cotă determinată pe baza unei metodologii elaborate de autoritatea competentă şi de reglementare şi aprobate prin hotărâre a Guvernului;

d)o cotă de 3,5% din valoarea venitului brut realizat din operaţiunile de înmagazinare subterană a gazelor naturale.
(3)Redevenţa petrolieră este datorată din ziua începerii operaţiunilor petroliere şi este plătibilă trimestrial, cu scadenţa la data de 25 a primei luni a trimestrului următor.
(4)Calculul contravalorii redevenţei petroliere datorate bugetului de stat de către titularii acordurilor petroliere de dezvoltare-exploatare şi exploatare se face pe baza preţurilor de referinţă stabilite de autoritatea competentă şi de reglementare.

(5)Pentru cantităţile de petrol destinate constituirii stocului minim de siguranţă nu se datorează redevenţă.

Art. 50
(1)[textul din Art. 50, alin. (1) din capitolul VI a fost abrogat la 08-oct-2007 de Art. II, punctul 5. din Ordonanta urgenta 101/2007]
(2)Pentru gazele naturale reinjectate în zăcământ în scop tehnologic nu se datorează redevenţa petrolieră.
(3)Gazele extrase din sonde concomitent cu ţiţeiul, neutilizate şi nevalorificate de către titular, se predau autorităţii competente şi de reglementare, fără plată, iar titularul este scutit de la plata redevenţei petroliere. Dreptul de valorificare a acestor gaze se va concesiona de către autoritatea competentă şi de reglementare prin acord petrolier, noul titular urmând să suporte cheltuielile de preluare, riscurile de utilizare, precum şi redevenţa petrolieră aferentă cantităţilor preluate.

(4)[textul din Art. 50, alin. (4) din capitolul VI a fost abrogat la 08-oct-2007 de Art. II, punctul 5. din Ordonanta urgenta 101/2007]
Art. 51
(1)Verificarea exactităţii datelor şi a informaţiilor pe baza cărora se calculează redevenţa petrolieră se face de către autoritatea competentă şi de reglementare, organele fiscale şi structurile teritoriale de inspecţie economico-financiară din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, precum şi de către structura de inspecţie economico-financiară din cadrul Ministerului Finanţelor.

(11)Sumele reprezentând redevenţa petrolieră datorată bugetului de stat se declară de către plătitor la organul fiscal competent până la termenul de plată prevăzut la art. 49 alin. (3).

(2)Pentru neplata la termen a redevenţei petroliere se datorează dobânzi şi penalităţi de întârziere, conform legislaţiei fiscale în vigoare.
(3)În cazul în care se constată întârzieri de peste 6 luni în achitarea acestor obligaţii, autoritatea competentă şi de reglementare reziliază concesiunea petrolieră, conform art. 42 alin. (1) lit. f).

Art. 52
(1)Pentru actele eliberate în exercitarea atribuţiilor sale - avize, permise de prospecţiune, documente de înregistrare a rezervelor, decizii de încetare a operaţiunilor petroliere, aprobări de asociere, de transfer al acordului petrolier, atestate, autorizări sau alte asemenea acte -, precum şi pentru consultarea şi utilizarea unor documente şi informaţii referitoare la resursele de petrol şi a Cărţii petroliere ANRMPSG percepe tarife.

(2)Veniturile realizate conform alin. (1) sunt utilizate de către ANRMPSG pentru finanţarea cheltuielilor curente şi de capital.

(3)Veniturile rămase neutilizate la sfârşitul anului bugetar se reportează în anul următor, cu aceeaşi destinaţie.

(4)[textul din Art. 52, alin. (4) din capitolul VI a fost abrogat la 29-iun-2024 de Art. 16, punctul 2. din Ordonanta urgenta 81/2024]
Art. 521
Regimul juridic privind cuantumul, plata şi evidenţa tarifelor se reglementează prin ordin al preşedintelui ANRMPSG care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I; tarifele se actualizează anual, prin ordin al preşedintelui ANRMPSG.
Art. 522
(1)Sumele cu titlu de transfer de tehnologie şi pregătire profesională se achită anual autorităţii competente şi de reglementare, până la sfârşitul primei luni a anului în curs pentru care sunt datorate.
(2)Sumele cu titlu de transfer de tehnologie şi pregătire profesională constituie venituri proprii ale autorităţii competente şi de reglementare şi sunt destinate finanţării cheltuielilor curente şi de capital ale acesteia.
(3)Regimul juridic privind stabilirea, plata şi evidenţa sumelor reprezentând transfer de tehnologie şi perfecţionare profesională se reglementează prin ordin al preşedintelui ANRMPSG care publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.