Capitolul iii - Tranzacţionarea certificatelor verzi - Legea 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie - REPUBLICARE

M.Of. 577

În vigoare
Versiune de la: 6 Ianuarie 2023
CAPITOLUL III:Tranzacţionarea certificatelor verzi
Art. 10
(1)Producătorii de energie electrică din surse regenerabile de energie şi furnizorii vor tranzacţiona certificatele verzi pe piaţa centralizată a certificatelor verzi, precum şi pe piaţa contractelor bilaterale a certificatelor verzi.
(2)Cadrul de tranzacţionare a certificatelor verzi pe piaţa certificatelor verzi este asigurat de OPCOM, ca operator al pieţei de energie electrică, conform reglementărilor emise de ANRE.

(3)Până la îndeplinirea ţintelor naţionale prevăzute la art. 4 alin. (2) comercializarea energiei electrice produse din surse regenerabile care beneficiază de sistemul de promovare prevăzut de prezenta lege se realizează doar pentru acoperirea consumului final brut de energie electrică al României, energia electrică respectivă fiind însoţită de garanţii de origine emise potrivit prevederilor art. 24.

(4)ANRE va elabora până la data de 1 septembrie 2017 cadrul de reglementare necesar funcţionării pieţelor centralizate anonime de certificate verzi şi pieţei centralizate pentru energia electrică susţinută prin schema de ajutor de stat.
(5)Vânzarea certificatelor verzi este permisă exclusiv producătorilor de energie din surse regenerabile. Un certificat verde poate face obiectul unei singure tranzacţii între producător în calitate de vânzător şi furnizor în calitate de cumpărător. Prin excepţie, producătorul de energie electrică din surse regenerabile care se află în situaţia de a nu realiza numărul de certificate verzi contractate, angajat într-un contract bilateral cu un furnizor de energie electrică, poate achiziţiona diferenţa de pe pieţele centralizate de certificate verzi, doar pentru a acoperi această diferenţă.

(51)Certificatele verzi aflate în cont, precum şi certificatele verzi amânate de la tranzacţionare conform prevederilor art. 6 alin. (21) şi (25) ale producătorului de energie electrică din surse regenerabile care înstrăinează o centrală electrică acreditată se pot transfera producătorului care preia centrala electrică respectivă, fără a fi considerată tranzacţie comercială în sensul alin. (5), cu condiţia ca certificatele verzi astfel transferate să fie emise pentru energia electrică produsă şi livrată din centrala electrică care face obiectul înstrăinării.
(52)Certificatele verzi transferate în condiţiile alin. (51) pot face obiectul tranzacţionării şi dobândesc valoare în momentul tranzacţionării lor de către producătorul care preia centrala electrică ce face obiectul înstrăinării, în conformitate cu alin. (5).

(6)Operatorii economici prevăzuţi la art. 8 alin. (1) vor achiziţiona din piaţa centralizată anonimă spot de certificate verzi definită la art. 2 lit. ao), atât anual, cât şi trimestrial, un procent de minimum 50% din numărul de certificate verzi aferent îndeplinirii cotei anuale obligatorii de achiziţie de certificate verzi, cu excepţia contractelor bilaterale încheiate anterior intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie şi pentru modificarea unor acte normative şi/sau a numărului de certificate verzi transferate din contul de producător în cel de furnizor pentru situaţia când operatorul economic are obligaţia de achiziţie de certificate verzi şi are calitatea atât de producător, cât şi de furnizor.

Art. 11
(1)Pentru perioada 2008-2025, valoarea de tranzacţionare a certificatelor verzi pe pieţele menţionate la art. 10 alin. (1) se încadrează între:
a)o valoare minimă de tranzacţionare de 27 euro/certificat; şi
b)o valoare maximă de tranzacţionare de 55 euro/certificat.
(2)În toate cazurile, valoarea în lei se calculează la valoarea medie a cursului de schimb stabilit de Banca Naţională a României pentru luna decembrie a anului precedent.
(3)[textul din Art. 11, alin. (3) din capitolul III a fost abrogat la 31-mar-2017 de Art. I, punctul 19. din Ordonanta urgenta 24/2017]
(4)[textul din Art. 11, alin. (4) din capitolul III a fost abrogat la 31-mar-2017 de Art. I, punctul 19. din Ordonanta urgenta 24/2017]
(5)[textul din Art. 11, alin. (5) din capitolul III a fost abrogat la 31-mar-2017 de Art. I, punctul 19. din Ordonanta urgenta 24/2017]
*) De la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă până la 31 martie 2032, valoarea de tranzacţionare a certificatelor verzi pe pieţele menţionate la art. 10 alin. (1) din Legea nr. 220/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se încadrează între:
a)o valoare minimă de tranzacţionare de 29,4 euro/certificat; şi
b)o valoare maximă de tranzacţionare de 35 euro/certificat.