Legea 204/2024 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 31/2024 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative

M.Of. 600

În vigoare
Versiune de la: 27 Iunie 2024
Legea 204/2024 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 31/2024 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative
Dată act: 27-iun-2024
Emitent: Parlamentul
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Art. I
Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 31 din 28 martie 2024 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 274 din 29 martie 2024, cu următoarele modificări:
1.La articolul V punctul 2, litera a) a alineatului (14) al articolului XXIX va avea următorul cuprins:
"a) serviciilor comunitare de utilităţi publice prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a), b), e) şi f) din Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;"
2.La articolul XXV punctul 6, litera a1) a alineatului (5) al articolului 294 va avea următorul cuprins:
"a1) serviciile de construire, reabilitare, modernizare de unităţi spitaliceşti, prestate către societăţi deţinute integral de entităţi nonprofit înscrise în Registrul public organizat de A.N.A.F. în baza prevederilor art. 25 alin. (41), dacă serviciile achiziţionate de către aceste societăţi sunt puse gratuit la dispoziţia unităţilor spitaliceşti din reţeaua publică de stat sau sunt destinate unităţilor spitaliceşti deţinute şi exploatate de către aceste societăţi. Scutirea de TVA pentru serviciile destinate unităţilor spitaliceşti deţinute şi exploatate de către societăţile deţinute integral de entităţi nonprofit înscrise în Registrul public organizat de A.N.A.F. în baza prevederilor art. 25 alin. (41) se aplică dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii: să nu îşi schimbe destinaţia de unităţi spitaliceşti şi atât unităţile spitaliceşti, cât şi părţile sociale deţinute de entităţile nonprofit în cadrul societăţilor care deţin astfel de unităţi spitaliceşti să nu fie înstrăinate către entităţi private timp de 20 de ani de la data aplicării scutirii de TVA, iar profitul obţinut să fie reinvestit pentru dezvoltarea unităţilor spitaliceşti în cauză sau pentru prestarea de servicii medicale cu titlu gratuit pentru persoanele defavorizate, stabilite conform procedurilor interne;"
3.La articolul XXV punctul 7, litera b1) a alineatului (5) al articolului 294 va avea următorul cuprins:
"b1) livrările de echipamente medicale, aparate, dispozitive, articole, accesorii şi echipamente de protecţie, materiale şi consumabile de uz sanitar, destinate în mod normal utilizării în domeniul îngrijirilor de sănătate sau pentru utilizarea de către persoanele cu handicap, bunuri esenţiale pentru compensarea şi depăşirea handicapurilor, precum şi adaptarea, repararea, închirierea şi leasingul unor astfel de bunuri, efectuate către societăţi deţinute integral de entităţi nonprofit înscrise în Registrul public organizat de A.N.A.F. în baza art. 25 alin. (41), dacă bunurile/serviciile achiziţionate de către aceste societăţi sunt donate/puse gratuit la dispoziţia unităţilor spitaliceşti din reţeaua publică de stat sau sunt destinate unităţilor spitaliceşti deţinute şi exploatate de aceste societăţi. Scutirea de TVA pentru bunurile/serviciile destinate unităţilor spitaliceşti deţinute şi exploatate de către societăţile deţinute integral de entităţi nonprofit înscrise în Registrul public organizat de A.N.A.F. în baza prevederilor art. 25 alin. (41) se aplică dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii: să nu îşi schimbe destinaţia de unităţi spitaliceşti şi atât unităţile spitaliceşti, cât şi părţile sociale deţinute de entităţile nonprofit în cadrul societăţilor care deţin astfel de unităţi spitaliceşti să nu fie înstrăinate către entităţi private timp de 20 de ani de la data aplicării scutirii de TVA, iar profitul obţinut să fie reinvestit pentru dezvoltarea unităţilor spitaliceşti în cauză sau pentru prestarea de servicii medicale cu titlu gratuit pentru persoanele defavorizate, stabilite conform procedurilor interne;"
4.La articolul XXV punctul 8, litera b) a alineatului (6) al articolului 294 va avea următorul cuprins:
"b) prin restituirea TVA aferente achiziţiilor de bunuri sau servicii efectuate de entităţile nonprofit sau de societăţile deţinute integral de entităţile nonprofit, potrivit unei proceduri stabilite prin ordin al ministrului finanţelor. Sumele restituite de la bugetul de stat se utilizează de către entităţile nonprofit sau de societăţile deţinute integral de entităţile nonprofit exclusiv pentru finanţarea achiziţiilor de bunuri şi/sau servicii prevăzute la alin. (5) lit. a)-b1), precum şi pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare a unităţilor spitaliceşti."
5.La articolul XXXI, litera c) a alineatului (1) al articolului 12 va avea următorul cuprins:
"c) o indemnizaţie lunară în valoare de 1.000 lei, neimpozabilă, indexabilă anual cu rata inflaţiei, după trecerea în rezervă sau retragere, precum şi la încetarea raporturilor de muncă sau serviciu, după caz."
Art. II
(1)Se restituie TVA, inclusiv pentru operaţiunile pentru care exigibilitatea TVA a intervenit şi înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi, potrivit prevederilor art. 294 alin. (6) lit. b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, pentru achiziţiile de bunuri/servicii prevăzute la art. 294 alin. (5) lit. a)-b1) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, efectuate anterior datei de intrare în vigoare a prezentei legi de către societăţi deţinute integral de entităţile nonprofit înscrise în Registrul public organizat de A.N.A.F. în baza prevederilor art. 25 alin. (41) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
(2)Sunt eligibile pentru restituirea TVA:
a)achiziţiile de servicii şi/sau de bunuri prevăzute la art. 294 alin. (5) lit. a) şi a1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, în măsura în care se face dovada că sunt aferente unor lucrări în curs de execuţie de natura investiţiilor la unităţi spitaliceşti, la data intrării în vigoare a prezentei legi;
b)achiziţiile de bunuri prevăzute la art. 294 alin. (5) lit. b) şi b1) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, efectuate în perioada în care au avut loc lucrările prevăzute la art. 294 alin. (5) lit. a) şi a1) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
-****-
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,

ALFRED-ROBERT SIMONIS

PREŞEDINTELE SENATULUI

NICOLAE-IONEL CIUCĂ

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 600 din data de 27 iunie 2024