Capitolul iii - Etichetare şi ambalare - Legea 201/2016 privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe şi de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun
M.Of. 906
În vigoare Versiune de la: 31 Martie 2024
CAPITOLUL III:Etichetare şi ambalare
Art. 8: Prevederi generale pentru avertismente
(1)Fiecare pachet unitar de produse din tutun introdus pe piaţă în România şi orice ambalaj exterior poartă avertismentele de sănătate reglementate în prezentul capitol inscripţionate în limba română.
(2)Avertismentele de sănătate acoperă întreaga suprafaţă de pe pachetul unitar sau ambalajul exterior care este rezervată lor şi nu fac, sub nicio formă, obiectul unor comentarii, parafrazări sau trimiteri.
(3)Când produsele din tutun sunt introduse pe piaţă, avertismentele de sănătate de pe un pachet unitar şi de pe orice ambalaj exterior sunt tipărite astfel încât să nu poată fi îndepărtate, să nu poată fi şterse şi să fie integral vizibile, inclusiv prin faptul că nu sunt ascunse sau întrerupte parţial sau total de timbre pentru marcarea produselor din tutun prelucrat prevăzute de Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, marcaje de preţ, elemente de securitate, înfăşurări, învelitori, cutii sau alte elemente.
(4)Pe alte pachete unitare de produse din tutun decât ţigaretele şi tutun de rulat ambalat în pungi, avertismentele de sănătate pot fi aplicate cu ajutorul autocolantelor, cu condiţia ca acestea să fie nedetaşabile.
(5)Avertismentele de sănătate rămân intacte la deschiderea pachetului unitar, în afara cazului pachetelor cu capac cu clapă superioară basculantă, pentru care avertismentele de sănătate pot fi rupte la deschiderea pachetului, dar numai într-un mod care să asigure integritatea grafică şi vizibilitatea textului, a fotografiilor şi a informaţiilor referitoare la renunţarea la consumul de tutun.
(6)Avertismentele de sănătate nu ascund sau nu întrerup în niciun fel timbrele pentru marcarea produselor din tutun prelucrat prevăzute de Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, marcajele de preţ, marcajele de urmărire şi asigurare a trasabilităţii sau elementele de securitate de pe pachetele unitare.
(7)Dimensiunile avertismentelor de sănătate prevăzute la art. 9-12 se calculează în raport cu suprafaţa în cauză atunci când pachetul este închis.
(8)Avertismentele de sănătate se încadrează cu un chenar negru cu lăţimea de 1 mm care este inclus în interiorul suprafeţei rezervate pentru avertismente, cu excepţia avertismentelor de sănătate prevăzute la art. 11.
(9)Imaginile de pe pachetele unitare şi de pe orice ambalaj exterior al produselor din tutun care vizează consumatorii din Uniunea Europeană sunt în conformitate cu dispoziţiile prezentului capitol.
Art. 9: Avertismentul general şi mesajul de informare în cazul produselor din tutun pentru fumat
(1)Fiecare pachet unitar şi orice ambalaj exterior de produse din tutun pentru fumat poartă următorul avertisment general: Fumatul ucide.
(2)Fiecare pachet unitar şi orice ambalaj exterior de produse din tutun pentru fumat poartă următorul mesaj de informare: Fumul de tutun conţine peste 70 de substanţe care cauzează cancer.
(3)Pentru pachetele de ţigarete şi pentru tutunul de rulat ambalat în pachete paralelipipedice:
a)avertismentul general apare pe partea inferioară a uneia dintre suprafeţele laterale ale pachetelor unitare, iar mesajul de informare apare pe partea inferioară a celeilalte suprafeţe;
b)avertismentul general şi mesajul de informare au o lăţime minimă de 20 mm.
(4)Pentru pachetele sub forma unei cutii cu capac rabatabil în cazul cărora suprafaţa laterală este despărţită în două în momentul deschiderii pachetului:
a)avertismentul general şi mesajul de informare apar în întregime pe partea cea mai mare dintre cele două suprafeţe despărţite;
b)avertismentul general apare de asemenea pe partea interioară a suprafeţei superioare care este vizibilă atunci când pachetul este deschis;
c)suprafeţele laterale ale acestui tip de pachet au o înălţime de cel puţin 16 mm.
(5)Pentru tutunul de rulat comercializat în pungi, avertismentul general şi mesajul de informare apar pe suprafeţele care asigură vizibilitatea deplină a avertismentelor de sănătate respective.
(6)Pentru tutunul de rulat ambalat în pachete cilindrice, avertismentul general apare pe suprafaţa exterioară a capacului, iar mesajul de informare pe suprafaţa interioară a capacului.
(7)Avertismentul general şi mesajul de informare prevăzute la alin. (1) şi (2) acoperă 50% din suprafeţele pe care sunt tipărite.
(8)Avertismentul general şi mesajul de informare prevăzute la alin. (1) şi (2) se tipăresc cu respectarea următoarelor caracteristici tehnice:
a)se utilizează caractere Helvetica aldine negre, pe fond alb;
b)mărimea caracterelor folosite este stabilită de producător astfel încât textul să ocupe cât mai mult posibil din suprafaţa rezervată avertismentelor de sănătate respective;
c)se centrează în suprafaţa rezervată acestora, iar pe pachetele paralelipipedice şi pe orice ambalaj exterior se dispun în paralel cu marginea laterală a pachetului unitar sau a ambalajului exterior.
(9)Modificarea textului mesajului de informare prevăzut la alin. (2) se aprobă în conformitate cu prevederile actelor delegate ale Comisiei Europene şi se pune în aplicare prin ordin al ministrului sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 60 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
(10)Poziţionarea exactă a avertismentului general şi a mesajului de informare prevăzute la alin. (1) şi (2) pe tutunul de rulat comercializat în pungi, în funcţie de diferitele forme ale acestor pungi, stabilită prin acte de punere în aplicare ale Comisiei Europene, se aplică produselor din tutun introduse pe piaţa din România.
Art. 10: Avertismentele de sănătate combinate în cazul produselor din tutun pentru fumat
(1)Fiecare pachet unitar şi orice ambalaj exterior de produse din tutun pentru fumat poartă avertismente de sănătate combinate.
(2)Avertismentele de sănătate combinate respectă următoarele caracteristici:
a)cuprind unul dintre avertismentele sub formă de text prevăzute în anexa nr. 1 şi o fotografie color corespunzătoare specificată în galeria de imagini din anexa nr. 2;
b)includ informaţii privind renunţarea la fumat, şi anume numărul de telefon menit să informeze consumatorii cu privire la programele disponibile pentru a ajuta persoanele care doresc să renunţe la fumat: Tel Verde STOP FUMAT: 08008 78673;
c)acoperă 65% din aria externă atât a suprafeţei anterioare, cât şi a celei posterioare, ale pachetului unitar şi ale oricărui ambalaj exterior. Pachetele cilindrice afişează două avertismente de sănătate combinate, amplasate la distanţă egală unul faţă de celălalt, fiecare acoperind 65% din jumătatea suprafeţei curbe care îi revine;
d)sunt compuse din acelaşi avertisment sub formă de text şi aceeaşi fotografie color corespunzătoare pe ambele feţe ale pachetului unitar şi pe orice ambalaj exterior;
e)apar la marginea superioară a unui pachet unitar şi a oricărui ambalaj exterior şi se poziţionează în aceeaşi direcţie ca orice altă informaţie care figurează pe suprafaţa ambalajului;
f)sunt reproduse în conformitate cu formatul, dispoziţia, aspectul şi proporţiile specificate de către Comisia Europeană prin intermediul unor acte de punere în aplicare;
g)în cazul pachetelor unitare de ţigarete, respectă următoarele dimensiuni: înălţimea - cel puţin 44 mm; lăţimea - cel puţin 52 mm.
(3)Avertismentele de sănătate combinate sunt grupate în 3 seturi, în conformitate cu anexa nr. 3, iar utilizarea lor se face, începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, cu setul 1 şi cu respectarea următoarelor reguli detaliate prin norme de aplicare, aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii, şi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I:
a)fiecare set se foloseşte într-o perioadă de 12 luni consecutive, de la data de 1 ianuarie, cu excepţia setului 1, care va fi folosit de la data intrării în vigoare a prezentei legi, până la 31 decembrie 2017;
b)fiecare avertisment de sănătate combinat din setul disponibil pentru a fi utilizat într-un anumit an este afişat, pe cât posibil, de un număr egal de ori pentru fiecare marcă de produse din tutun.
(4)Până la data de 20 mai 2019 se aplică exceptări temporare de la obligaţia privind poziţia avertismentului de sănătate combinat, după cum urmează:
a)în cazul pachetelor unitare din carton care au timbrul pentru marcarea produselor din tutun prelucrat prevăzut de Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, dispus la marginea superioară, avertismentul de sănătate combinat care apare pe suprafaţa posterioară poate fi poziţionat imediat sub timbrul pentru marcarea produselor din tutun prelucrat prevăzut de Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare;
b)în cazul în care un pachet unitar este confecţionat din material moale, o suprafaţă rectangulară poate fi rezervată pentru timbrul pentru marcarea produselor din tutun prelucrat prevăzut de Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, a cărei înălţime nu depăşeşte 13 mm între marginea superioară a pachetului şi partea superioară a avertismentului de sănătate combinat.
(5)Denumirile sau însemnele de marcă nu se poziţionează deasupra avertismentelor de sănătate.
(6)Normele privind specificaţiile tehnice pentru dispoziţia, aspectul, proporţiile şi forma avertismentelor de sănătate combinate, ţinând seama de diferitele forme ale pachetelor, stabilite prin acte de punere în aplicare ale Comisiei Europene, se aplică produselor din tutun introduse pe piaţa din România.
(7)Informaţiile privind renunţarea la fumat incluse în avertismentele de sănătate combinate conform alin. (2) lit. b) pot fi modificate prin ordin al ministrului sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu cel puţin 6 luni înainte de schimbarea setului de avertismente de sănătate combinate prevăzute la alin. (3), astfel încât să intre în vigoare în aceeaşi zi cu noul set de avertismente combinate.
(8)Normele pentru aplicarea prevederilor alin. (3) se aprobă prin ordin al ministrului sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 45 de zile, şi intră în vigoare de la data de 1 ianuarie 2017.
(9)Adaptarea avertismentelor sub formă de text cuprinse în lista din anexa nr. 1, precum şi stabilirea şi adaptarea galeriei de imagini din anexa nr. 2, menţionate la alin. (2) lit. a), adoptată prin acte delegate de către Comisia Europeană, se pun în aplicare prin ordin al ministrului sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 60 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Art. 11: Etichetarea produselor din tutun pentru fumat, altele decât ţigaretele, tutunul de rulat, tutunul pentru narghilea şi produsele din tutun încălzit
(1)Sunt exceptate de la obligaţiile prevăzute la art. 9 alin. (2) şi art. 10 produsele din tutun pentru fumat, altele decât ţigaretele, tutunul de rulat, tutunul pentru narghilea şi produsele din tutun încălzit. Fiecare pachet unitar şi orice ambalaj exterior al acestor produse poartă atât avertismentul general prevăzut la art. 9 alin. (1), cât şi unul dintre avertismentele sub formă de text incluse în lista din anexa nr. 1. Avertismentul general include o trimitere la serviciile de renunţare menţionate la art. 10 alin. (2) lit. b).
(2)Avertismentul general specificat la art. 9 alin. (1) cu care vor fi inscripţionate produsele prevăzute la alin. (1) respectă următoarele caracteristici:
a)include o trimitere la informaţiile privind renunţarea la fumat prevăzute la art. 10 alin. (2) lit. b);
b)apare pe suprafaţa cea mai vizibilă a pachetului unitar şi pe orice ambalaj exterior;
c)acoperă 30% din suprafaţa relevantă a pachetului unitar sau a oricărui ambalaj exterior;
d)este în conformitate cu caracteristicile tehnice prevăzute la art. 9 alin. (8);
e)textul este paralel cu textul principal de pe suprafaţa rezervată pentru acest avertisment;
f)se încadrează cu un chenar negru cu lăţimea de minimum 3 mm şi de maximum 4 mm. Acest chenar apare în exteriorul suprafeţei rezervate pentru avertismentul de sănătate.
(3)Avertismentele sub formă de text incluse în lista din anexa nr. 1 cu care vor fi inscripţionate produsele prevăzute la alin. (1) respectă următoarele caracteristici:
a)fiecare avertisment sub formă de text este afişat, pe cât posibil, într-un număr egal de ori pentru fiecare marcă de produse;
b)apar pe suprafaţa următoare în ordinea vizibilităţii a pachetului unitar şi a oricărui ambalaj exterior. Pentru pachetele unitare cu capac rabatabil, suprafaţa următoare în ordinea vizibilităţii este cea care devine vizibilă la deschiderea pachetului;
c)acoperă 40% din suprafaţa relevantă a pachetului unitar sau a oricărui ambalaj exterior;
d)sunt în conformitate cu caracteristicile tehnice prevăzute la art. 9 alin. (8);
e)textul este paralel cu textul principal de pe suprafaţa rezervată pentru aceste avertismente;
f)se încadrează cu un chenar negru cu lăţimea de minimum 3 mm şi de maximum 4 mm. Acest chenar apare în exteriorul suprafeţei rezervate pentru avertismentul de sănătate.
(4)În cazul în care avertismentul general şi avertismentele sub formă de text prevăzute la alin. (1) urmează să fie amplasate pe o suprafaţă care depăşeşte 150 cm2, avertismentele acoperă o suprafaţă de 45 cm2.
(5)Produsele din tutun care se fumează, altele decât ţigaretele, tutunul de rulat şi tutunul pentru narghilea, care nu intră în categoria produselor prevăzute la alin. (1), precum cigarillos şi tutunul pentru pipă, vor purta pe fiecare pachet unitar şi pe orice ambalaj exterior avertismentele de sănătate prevăzute la art. 9 şi 10.
(6)Normele pentru aplicarea prevederilor prezentului articol se aprobă prin ordin al ministrului sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu avizul ministrului finanţelor publice, în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
(7)Modificarea textului avertismentului de sănătate menţionat la alin. (1), adoptată prin acte delegate de Comisia Europeană, se pune în aplicare prin ordin al ministrului sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 60 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Art. 12: Etichetarea produselor din tutun care nu ard
(1)Fiecare pachet unitar şi orice ambalaj exterior al produselor din tutun care nu arde poartă următorul avertisment de sănătate: Acest produs din tutun dăunează sănătăţii şi creează dependenţă.
(2)Avertismentul de sănătate prevăzut la alin. (1) este redat în conformitate cu caracteristicile tehnice menţionate la art. 9 alin. (8).
(3)Textul avertismentelor de sănătate este paralel cu textul principal de pe suprafaţa rezervată pentru avertismentele respective.
(4)Avertismentul apare pe cele mai mari două suprafeţe ale pachetului unitar şi ale oricărui ambalaj exterior şi acoperă 30% din suprafeţele pachetului unitar şi ale oricărui ambalaj exterior.
(5)Modificarea textului avertismentului de sănătate menţionat la alin. (1), adoptată prin acte delegate de Comisia Europeană, este pusă în aplicare prin ordin al ministrului sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 60 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Art. 13: Prezentarea produsului din tutun
(1)Etichetarea unui pachet unitar, a oricărui ambalaj exterior şi a produsului din tutun însuşi nu include nicio caracteristică şi niciun element care:
a)promovează un produs din tutun sau încurajează consumul lui prin crearea unei impresii eronate cu privire la caracteristicile, efectele asupra sănătăţii, riscurile sau emisiile acestuia. Etichetele nu includ nicio informaţie în legătură cu conţinutul de nicotină, gudron sau monoxid de carbon al produsului din tutun;
b)sugerează că un anumit produs din tutun este mai puţin dăunător decât altele sau că are drept scop reducerea efectului unor componente dăunătoare ale fumului sau că are proprietăţi vitalizante, energizante, de vindecare, de întinerire, naturale, organice sau că are alte efecte benefice asupra sănătăţii sau stilului de viaţă;
c)se referă la gust, miros, aromatizanţi sau alţi aditivi ori la absenţa acestora;
d)se aseamănă cu un produs alimentar sau cosmetic;
e)sugerează că un anumit produs din tutun are o biodegradabilitate mai bună sau alte avantaje de mediu.
(2)Pachetul unitar şi orice ambalaj exterior nu creează impresia unor avantaje economice prin includerea unor cupoane valorice, oferte de reducere, de distribuire gratuită, oferte de tipul "două produse la preţul unuia singur" sau alte oferte similare.
(3)Elementele şi caracteristicile interzise în temeiul alin. (1) şi (2) pot include, dar nu sunt limitate la texte, simboluri, denumiri, mărci comerciale, semne figurative sau alte semne.
Art. 14: Aspectul şi conţinutul pachetelor unitare de tutun
(1)Pachetul unitar de ţigarete are o formă paralelipipedică şi include cel puţin 20 de ţigarete.
(2)Pachetul unitar de tutun de rulat are o formă paralelipipedică sau cilindrică ori forma unei pungi şi conţine cel puţin 30 g de tutun.
(3)Un pachet unitar de ţigarete poate fi din carton sau din material moale şi nu are o deschizătură care să poată fi reînchisă sau resigilată după ce este deschisă prima oară, alta decât capacul cu clapă superioară basculantă şi capacul rabatabil al cutiei cu capac lateral. Pentru pachetele cu capac cu clapă superioară basculantă sau rabatabil, capacul se fixează numai de partea posterioară a pachetului unitar.
Art. 15: Trasabilitatea
(1)Pachetele unitare de produse din tutun introduse pe piaţă sunt marcate cu un identificator unic. Pentru a asigura integritatea identificatorului unic, acesta se tipăreşte sau se fixează astfel încât să nu poată fi îndepărtat, să nu poată fi şters şi să nu fie în niciun fel ascuns sau întrerupt, inclusiv prin intermediul timbrelor pentru marcarea produselor din tutun prelucrat prevăzute de Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, şi al marcajelor de preţ sau prin deschiderea pachetului unitar.
(2)În cazul produselor din tutun fabricate în afara Uniunii Europene, obligaţiile prevăzute la prezentul articol se aplică doar celor destinate sau introduse pe piaţa din România.
(3)Identificatorul unic permite stabilirea următoarelor elemente:
a)data şi locul de fabricare;
b)fabrica;
c)utilajul folosit la fabricarea produselor din tutun;
d)schimbul de lucru sau ora fabricării;
e)descrierea produsului;
f)piaţa de destinaţie pentru vânzare cu amănuntul;
g)ruta de transport preconizată;
h)dacă este cazul, importatorul în Uniunea Europeană;
i)ruta efectivă de transport de la fabricare până la primul punct de vânzare cu amănuntul, inclusiv toate depozitele utilizate, precum şi data transportului, destinaţia, punctul de plecare şi destinatarul;
j)identitatea tuturor cumpărătorilor, de la fabricare până la primul punct de vânzare cu amănuntul; şi
k)factura, numărul de ordine şi evidenţele plăţilor pentru toţi cumpărătorii de la fabricare până la primul punct de vânzare cu amănuntul.
(4)Informaţiile prevăzute la alin. (3) lit. a)-g) şi, după caz, lit. h), fac parte din identificatorul unic.
(5)Informaţiile prevăzute la alin. (3) lit. i)-k) sunt accesibile prin mijloace electronice prin intermediul unei trimiteri electronice către identificatorul unic.
(6)Procedura de aplicare a prevederilor alin. (5) va fi stabilită prin ordin al preşedintelui Autorităţii Vamale Române, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 6 luni de la identificarea, de către Comisia Europeană, a soluţiei pentru punerea în aplicare a prevederilor privind trasabilitatea produselor din tutun şi elementele de securitate.
(7)Toţi operatorii economici implicaţi în comerţul cu produse din tutun, de la producător până la ultimul operator economic, înainte de primul punct de vânzare cu amănuntul, au obligaţia de a înregistra intrarea tuturor pachetelor unitare aflate în posesia lor, precum şi toate mişcările intermediare şi ieşirea finală a pachetelor unitare din posesia lor. Această obligaţie poate fi îndeplinită prin marcarea şi înregistrarea ambalajelor sub formă agregată, precum cartuşe, baxuri sau paleţi, cu condiţia ca urmărirea şi asigurarea trasabilităţii tuturor pachetelor unitare să fie în continuare posibile.
(8)Toate persoanele fizice şi juridice implicate în lanţul de aprovizionare a produselor din tutun au obligaţia de a ţine o evidenţă completă şi exactă a tuturor tranzacţiilor relevante.
(9)Producătorii de produse din tutun au obligaţia de a oferi tuturor operatorilor economici implicaţi în comerţul cu produse din tutun de la producător până la ultimul operator economic înainte de primul punct de vânzare cu amănuntul, inclusiv importatori, depozite şi întreprinderi de transport, echipamentele necesare pentru înregistrarea produselor din tutun achiziţionate, vândute, depozitate, transportate sau altfel manipulate. Echipamentele respective sunt capabile să citească şi să transmită datele înregistrate prin mijloace electronice la o unitate de stocare de date în temeiul alin. (10).
(10)Producătorii şi importatorii de produse din tutun au obligaţia de a încheia contracte de stocare de date cu părţi terţe independente cu scopul de a găzdui unitatea de stocare de date pentru toate datele relevante.
(11)Unitatea de stocare de date menţionată la alin. (10) este situată fizic pe teritoriul Uniunii Europene. Caracterul adecvat al părţii terţe, în special independenţa sa şi capacităţile sale tehnice, precum şi contractul de stocare de date se aprobă de către Comisia Europeană. Activităţile părţii terţe se monitorizează de către un auditor extern, care este propus şi remunerat de către producătorul de produse din tutun şi autorizat de Comisia Europeană. Auditorul extern înaintează un raport anual către Autoritatea Vamală Română şi Comisia Europeană, evaluând în special orice abatere în ceea ce priveşte accesul. Comisia Europeană, Autoritatea Vamală Română şi auditorul extern au acces deplin la unităţile de stocare de date. În cazuri justificate în mod corespunzător, precum şi în situaţiile recomandate de Comisia Europeană, Autoritatea Vamală Română poate acorda producătorilor sau importatorilor acces la datele stocate, cu condiţia ca informaţiile sensibile din punct de vedere comercial să rămână protejate în mod corespunzător, în conformitate cu dreptul Uniunii Europene şi cel naţional.
(12)Datele înregistrate nu pot fi modificate sau şterse de către niciun operator economic implicat în comerţul cu produse din tutun.
(13)Datele cu caracter personal sunt prelucrate în conformitate cu prevederile Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 790 din 12 decembrie 2001, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi actele normative subsecvente.
(14)Prin ordin comun al ministrului economiei, comerţului şi relaţiilor cu mediul de afaceri şi preşedintelui Autorităţii Vamale Române, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, se aprobă actele de punere în aplicare adoptate de Comisia Europeană, în termen de 60 de zile de la publicarea lor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, prin care se stabilesc:
a)standardele tehnice pentru instituirea şi funcţionarea sistemelor de urmărire şi asigurare a trasabilităţii în conformitate cu prezentul articol, inclusiv marcarea cu un identificator unic, înregistrarea, transmiterea, prelucrarea şi stocarea datelor şi accesul la datele stocate;
b)standardele tehnice care asigură că sistemele utilizate pentru identificatorul unic şi funcţiile conexe sunt pe deplin compatibile între ele pe întreg teritoriul Uniunii Europene.
(15)Definirea elementelor principale ale contractelor de stocare de date prevăzute la alin. (10), precum durata, posibilitatea de reînnoire, cunoştinţele de specialitate necesare sau confidenţialitatea, inclusiv monitorizarea şi evaluarea periodică a contractelor respective, adoptată prin acte delegate de Comisia Europeană, este pusă în aplicare prin ordin al preşedintelui Autorităţii Vamale Române, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 60 de zile de la publicarea lor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
(16)Prevederile de la alin. (1)-(13) se aplică ţigaretelor şi tutunului de rulat de la 20 mai 2019, iar produselor din tutun, altele decât ţigaretele şi tutunul de rulat, de la 20 mai 2024.
Art. 16: Elementul de securitate
(1)Pe lângă identificatorul unic prevăzut la art. 15, toate pachetele unitare de produse din tutun care sunt introduse pe piaţă poartă un element de securitate inviolabil, compus din elemente vizibile şi invizibile.
(2)Elementul de securitate este conţinut de timbrul pentru marcarea produselor din tutun prelucrat prevăzut de Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, şi produs de Compania Naţională "Imprimeria Naţională" - S.A., conform art. 6 lit. A.b) din anexa la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 199/2000 privind înfiinţarea Companiei Naţionale "Imprimeria Naţională" - S.A., publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 581 din 20 noiembrie 2000, aprobată cu modificări prin Legea nr. 402/2001, cu modificările şi completările ulterioare, care se fixează astfel încât să nu poată fi îndepărtat, să nu poată fi şters şi să nu fie în niciun fel ascuns sau întrerupt, inclusiv prin intermediul marcajelor de preţ sau al altor elemente impuse prin legislaţie.
(3)Timbrele pentru marcarea produselor din tutun prelucrat prevăzute de Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, şi produse de Compania Naţională "Imprimeria Naţională" - S.A. vor îndeplini toate funcţiile şi standardele tehnice prevăzute pentru elementul de securitate în prezentul articol.
(4)Standardele tehnice pentru elementul de securitate, posibila lor rotaţie şi adaptarea la evoluţiile ştiinţifice, tehnice şi ale pieţei, adoptate prin acte de punere în aplicare de către Comisia Europeană, se aprobă prin ordin al ministrului finanţelor publice, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 60 de zile de la publicarea lor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
(5)Prevederile alin. (1) se aplică ţigaretelor şi tutunului de rulat de la 20 mai 2019, iar produselor din tutun, altele decât ţigaretele şi tutunul de rulat, de la 20 mai 2024.