Art. 24. - Art. 24: Libera circulaţie - Legea 201/2016 privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe şi de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun
M.Of. 906
În vigoare Versiune de la: 31 Martie 2024
Art. 24: Libera circulaţie
(1)Cu excepţia prevederilor alin. (2), nu poate fi interzisă sau restricţionată din considerente referitoare la aspectele reglementate de Directiva 2014/40/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind apropierea actelor cu putere de lege şi a actelor administrative ale statelor membre în ceea ce priveşte fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe şi de abrogare a Directivei 2001/37/CE, introducerea pe piaţă a produselor din tutun sau produselor conexe care sunt conforme cu aceasta.
(2)Reglementările aplicabile tuturor produselor din tutun sau produselor conexe care se introduc pe piaţa din România, referitoare la standardizarea ambalajelor produselor din tutun, acolo unde acest lucru se justifică din motive legate de sănătatea publică, la interzicerea anumitor categorii de produse din tutun sau produse conexe în România, cu condiţia ca interzicerea să fie justificată de necesitatea protecţiei sănătăţii publice, ţinând seama de nivelul înalt de protecţie a sănătăţii umane atins prin prezenta lege, se aprobă prin hotărâre a Guvernului şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Aceste reglementări trebuie să fie proporţionale şi nu pot constitui mijloace de discriminare arbitrară sau o restricţionare mascată a comerţului dintre statele membre.
(3)Reglementările prevăzute la alin. (2) se notifică Comisiei Europene anterior adoptării, prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, împreună cu motivele pentru introducerea lor.
(4)Măsurile de interzicere prevăzute la alin. (2) se notifică Comisiei Europene de către Ministerul Sănătăţii, împreună cu motivele pentru introducerea lor.
(5)În funcţie de decizia Comisiei Europene, Ministerul Sănătăţii aplică măsurile corespunzătoare, prin ordin al ministrului sănătăţii, care intră în vigoare în termen de 12 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(6)În absenţa unei decizii a Comisiei Europene în termen de 6 luni de la primirea notificării de către Comisia Europeană, măsurile de interzicere prevăzute la alin. (2) sunt considerate aprobate şi intră în vigoare în termen de maximum 12 luni de la expirarea termenului de mai sus.