Capitolul v - Alte drepturi complementare venitului minim de incluziune - Legea 196/2016 privind venitul minim de incluziune

M.Of. 882

În vigoare
Versiune de la: 30 Iunie 2023
CAPITOLUL V:Alte drepturi complementare venitului minim de incluziune
Art. 81
[textul din Art. 81 din capitolul V a fost abrogat la 01-apr-2023 de Art. I, punctul 51. din Ordonanta urgenta 114/2022]
Art. 82
(1)Pentru locuinţele aflate în proprietatea persoanelor singure şi familiilor beneficiare de venit minim de incluziune care include componenta de ajutor de incluziune, prima obligatorie pentru asigurarea locuinţei în condiţiile Legii nr. 260/2008, republicată, se suportă din bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, ca beneficiu suplimentar.
(2)Procedura de plată a primei obligatorii se stabileşte prin normele metodologice de aplicare a prevederilor prezentei legi.
(3)În situaţia prevăzută la art. 78, sumele cu titlu de primă obligatorie pentru asigurarea locuinţei în condiţiile Legii nr. 260/2008, republicată, nu se mai recuperează.
Art. 83
(1)În cazul decesului unei persoane din familia beneficiară de venit minim de incluziune care include componenta de ajutor de incluziune, primarii pot dispune acordarea unui ajutor financiar pentru cheltuielile de înmormântare.
(2)Ajutorul prevăzut la alin. (1) se suportă din bugetul local şi se acordă unei singure persoane care poate fi, după caz, soţul/soţia supravieţuitor/supravieţuitoare, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moştenitorul în condiţiile dreptului comun sau, în lipsa acestuia, persoana care dovedeşte că a suportat cheltuielile cu înmormântarea.
Art. 84
(1)Guvernul, la propunerea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, poate acorda ajutoare de urgenţă, în bani sau în natură, familiilor sau persoanelor care se află în situaţii de necesitate cauzate de calamităţi naturale, incendii, accidente, epidemii, epizootii, precum şi pentru alte situaţii deosebite determinate de starea de sănătate ori alte cauze care pot conduce la apariţia sau sporirea riscului de excluziune socială. Acordarea ajutoarelor de urgenţă de la bugetul de stat se aprobă nominal prin hotărâre a Guvernului.
(2)Prin excepţie de la prevederile alin. (1), ajutoarele de urgenţă se pot acorda şi pentru alte situaţii care se stabilesc prin hotărâre a Guvernului care va cuprinde metodologia de acordare a acestora.
(3)Fondurile necesare pentru plata ajutorului de urgenţă acordat de Guvern, prevăzut la alin. (1) şi (2), se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.
(4)Ajutoarele de urgenţă acordate potrivit alin. (1) nu sunt supuse impozitului pe venit şi nu se iau în considerare la stabilirea altor drepturi de asistenţă socială acordate de la bugetul de stat şi/sau bugetele locale.

Art. 85
Autorităţile administraţiei publice locale pot acorda, din bugetele proprii, prin hotărâre a consiliilor locale, următoarele ajutoare:
a)ajutoare de urgenţă pentru beneficiarii şi situaţiile prevăzute la art. 84;
b)ajutoare comunitare, în bani şi/sau în natură, destinate persoanelor singure şi familiilor aflate în situaţii de dificultate, pe baza nevoilor identificate prin anchetă socială.