Art. 33. - Art. 33 - Legea 196/2016 privind venitul minim de incluziune

M.Of. 882

În vigoare
Versiune de la: 30 Iunie 2023
Arată norme de aplicare
Art. 33
(1)Verificarea datelor şi informaţiilor cuprinse în cerere şi în documentele doveditoare, precum şi prelucrarea datelor înscrise în cerere se realizează de către personalul serviciului public de asistenţă socială de la nivelul primăriei, prin SNIAS şi pe baza documentelor justificative solicitate.
(2)În situaţia în care există informaţii sau suspiciuni privind veridicitatea datelor cuprinse în cerere, primarul dispune efectuarea verificării în teren, în termen de maximum 5 zile de la data înregistrării cererii, la solicitanţii semnalaţi de către personalul din cadrul serviciului public de asistenţă socială.
(3)În vederea efectuării verificării în teren se utilizează fişa de verificare, definită la art. 6 alin. (1) lit. y), al cărei model se aprobă prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

(4)În cazul persoanelor singure şi familiilor beneficiare de venit minim de incluziune care solicită şi/sau primesc drepturile prevăzute de art. 7 şi 25 din Legea nr. 226/2021, cu modificările ulterioare, este obligatorie efectuarea anuală a verificării în teren a îndeplinirii criteriilor de eligibilitate şi a condiţiilor de acordare a dreptului prevăzute de prezenta lege, înainte de începerea sezonului rece şi, respectiv, după terminarea acestuia.
(5)În situaţia în care titularul dreptului sau oricare dintre membrii familiei acestuia refuză să furnizeze informaţiile necesare pentru completarea fişei prevăzute la alin. (3) se consideră că nu sunt îndeplinite condiţiile de acordare a venitului minim de incluziune.
(6)Răspunderea asupra datelor şi informaţiilor înscrise în fişa prevăzută la alin. (3) revine exclusiv persoanei/persoanelor care a/au efectuat verificarea în teren şi a/au semnat formularul.
(7)Primarul şi secretarul unităţii administrativ-teritoriale răspund, în condiţiile legii, de realitatea şi legalitatea operaţiunilor de verificare în vederea acordării dreptului la venit minim de incluziune.
(8)Odată cu prelucrarea cererii, pentru asigurarea îndeplinirii condiţiei prevăzute la art. 13 alin. (1), personalul serviciului public de asistenţă socială facilitează comunicarea la agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă a persoanei apte de muncă şi a membrilor apţi de muncă din familia solicitantului componentei venitului minim de incluziune reprezentate de ajutorul de incluziune, ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, şi transmite online către agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă o solicitare de luare în evidenţă, acompaniată de datele/informaţiile şi documentele justificative, scanate, prevăzute de lege.

(9)Agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă, în termen de 5 zile de primirea solicitării prevăzute la alin. (8), va transmite către serviciului public de asistenţă socială confirmarea luării în evidenţă a persoanei respective ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, precum şi data programată pentru prezentarea acesteia la serviciul de specialitate al agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, în vederea finalizării procedurii de înregistrare ca persoană în căutarea unui loc de muncă şi a întocmirii planului individual de mediere, conform art. 60 din Legea nr. 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare.