Capitolul i - Dispoziţii generale - Legea 133/1996 pentru transformarea Fondurilor Proprietatii Private in societati de investitii financiare

M.Of. 273

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 29 Iulie 2004
CAPITOLUL I:Dispoziţii generale
Art. 1
Începând cu 1 noiembrie 1996, cele cinci Fonduri ale Proprietăţii Private, înfiinţate în baza Legii nr. 58/1991, se reorganizează şi se transformă în societăţi de investiţii financiare.
Art. 2
(1)Societăţile de investiţii financiare prevăzute la art. 1 funcţionează ca societăţi comerciale pe acţiuni conform Legii nr. 31/1990, având următorul obiect de activitate:
a)administrarea şi gestionarea acţiunilor la societăţile comerciale pentru care s-au emis acţiuni proprii, corespunzător certificatelor de proprietate şi cupoanelor nominative de privatizare subscrise de cetăţeni în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (6) din Legea nr. 55/1995;
b)gestionarea portofoliului de acţiuni şi efectuarea de investiţii financiare în vederea maximizării valorii propriilor acţiuni în conformitate cu reglementările legale în vigoare.
(2)Societăţile de investiţii financiare emit acţiuni nominative, în limita capitalului social iniţial, determinat conform art. 3 şi le distribuie cetăţenilor care au optat pentru schimbul titlurilor de privatizare la Fondurile Proprietăţii Private.
(3)Acţiunile emise şi distribuite cetăţenilor de către societatea de investiţii financiare nu pot fi răscumpărate de aceasta; ele sunt liber transmisibile prin cesiune şi negociabile pe piaţa valorilor mobiliare, în condiţiile legii.
(4)[textul din Art. 2, alin. (4) din capitolul I a fost abrogat la 29-iul-2004 de Art. 291, alin. (1), litera D. din titlul XI din Legea 297/2004]
Art. 3
(1)Capitalul social iniţial al fiecărei societăţi de investiţii financiare se va determina, după finalizarea procesului de alocare a acţiunilor societăţilor comerciale în urma subscrierilor efectuate direct pentru acestea de către cetăţenii români îndreptăţiţi, prin însumarea valorilor nominale ale acţiunilor dobândite de Fondurile Proprietăţii Private în schimbul carnetelor complete sau incomplete cu certificate de proprietate şi al cupoanelor nominative de privatizare subscrise de cetăţeni la acestea, conform Legii nr. 55/1995.
(2)Capitalul social iniţial se poate majora cu valoarea acţiunilor ce se cuvin titularilor de certificate de proprietate conform art. 4 alin. (4) din prezenta lege.
(3)În termen de 30 de zile de la data determinării capitalului social, societăţile de investiţii financiare vor proceda la înregistrarea menţiunilor corespunzătoare la Registrul comerţului, potrivit legii, iar în termen de 60 de zile de la această dată vor emite certificate de acţionar în favoarea cetăţenilor care au subscris titlurile de privatizare la Fondurilor Proprietăţii Private.