Titlul xi - Dispoziţii tranzitorii şi finale - Legea 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare

M.Of. 521

În vigoare
Versiune de la: 5 Iulie 2024
TITLUL XI:Dispoziţii tranzitorii şi finale
Art. 272
(1)Drepturile de vot aferente deţinerilor într-o entitate reglementată sunt suspendate de drept în cazul în care:
a)dobândirea sau, după caz, majorarea unei participaţii la capitalul social al unei entităţi reglementate s-a realizat fără îndeplinirea criteriilor prevăzute de reglementările A.S.F. privind regulile de procedură şi criteriile evaluării prudenţiale a achiziţiilor la entitatea reglementată respectivă;
b)dobândirea sau, după caz, majorarea unei participaţii la capitalul social al unei entităţi reglementate s-a făcut ulterior emiterii de către A.S.F. a deciziei de respingere a dobândirii sau, după caz, a majorării unei participaţii la entitatea reglementată respectivă;
c)ulterior deciziei de aprobare de către A.S.F. a dobândirii sau majorării unei participaţii la capitalul social al unei entităţi reglementate, condiţiile prevăzute de către prezenta lege şi reglementările A.S.F. emise în aplicarea acesteia privind regulile de procedură şi criteriile aplicabile evaluării prudenţiale a achiziţiilor la o entitate reglementată nu mai sunt îndeplinite.
(2)Acţiunile aferente participaţiei menţionate la alin. (1) se iau în considerare la stabilirea cvorumului necesar unei adunări generale a acţionarilor.
(3)A.S.F. va dispune acţionarilor respectivi să îşi vândă, în termen de 3 luni, acţiunile aferente participaţiei menţionate la alin. (1). După expirarea acestui termen, dacă acţiunile nu au fost vândute, A.S.F. dispune entităţii reglementate anularea acţiunilor respective, emiterea unor noi acţiuni purtând acelaşi număr şi vânzarea acestora, urmând ca preţul încasat din vânzare să fie consemnat la dispoziţia dobânditorului iniţial, după reţinerea cheltuielilor ocazionate de vânzare.
(4)Consiliul de administraţie/Consiliul de supraveghere al entităţii reglementate este răspunzător de îndeplinirea măsurilor necesare pentru anularea acţiunilor, potrivit alin. (3), şi vânzarea acţiunilor nou-emise.
(5)În situaţia în care, din lipsă de cumpărători, vânzarea nu a avut loc sau s-a realizat numai o vânzare parţială a acţiunilor nou-emise, entitatea reglementată va proceda, de îndată, la reducerea capitalului social, cu diferenţa dintre capitalul social înregistrat şi cel deţinut de acţionarii cu drept de vot.
(6)Prevederile prezentului articol se aplică entităţilor ce intră sub incidenţa prevederilor prezentei legi, precum şi societăţilor de administrare a investiţiilor, administratorilor de fonduri de investiţii alternative şi fondurilor de investiţii alternative autoadministrate.

Art. 273
Condiţiile de cvorum şi de majoritate de vot necesare desfăşurării adunărilor generale extraordinare ale acţionarilor unui operator de piaţă şi adoptării hotărârilor sunt cele prevăzute la art. 115 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 274
(1)Instituţiile de credit care desfăşoară activităţi legate de depozitele structurate sau activitatea de distribuţie a unităţilor de fond au obligaţia de a se încadra în prevederile prezentei legi în termen de maximum 6 luni de la data intrării în vigoare a acesteia.
(2)Până la data încadrării instituţiilor de credit în prevederile prezentei legi, prestarea activităţilor prevăzute la alin. (1) se face în condiţiile prevăzute anterior intrării în vigoare a prezentei legi.
Art. 275
(1)S.S.I.F., instituţiile de credit, consultanţii de investiţii, operatorii de piaţă, pieţele reglementate şi sistemele alternative de tranzacţionare sunt obligate ca, în termen de maximum 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, să modifice şi/sau să completeze documentele care au stat la baza emiterii autorizaţiei iniţiale sau, după caz, înscrierii în Registrul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, în prezent Registrul A.S.F., şi să le supună autorizării/notificării, după caz, în conformitate cu prevederile prevăzute de reglementările A.S.F.
(2)Actele individuale emise potrivit prevederilor Legii nr. 297/2004, cu modificările şi completările ulterioare, în numele S.S.I.F., instituţiilor de credit, consultanţilor de investiţii, operatorilor de piaţă, pieţelor reglementate şi sistemelor alternative de tranzacţionare înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi privind modul de organizare al acestora, membrii organelor de conducere, respectiv persoanele care deţin funcţii-cheie îşi păstrează valabilitatea până la data la care A.S.F. emite, după caz, alte acte individuale potrivit prevederilor prezentei legi.
(3)Cererile de autorizare în curs de soluţionare la data intrării în vigoare a prezentei legi vor fi retrase şi completate în conformitate cu prevederile prezentei legi.
(4)Funcţia de reprezentant al compartimentului de control prevăzută de Legea nr. 297/2004, cu modificările şi completările ulterioare, se asimilează funcţiei de conformitate prevăzute de prezenta lege.
(5)Entităţile prevăzute la alin. (1) au obligaţia ca, în termen de maximum 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, să modifice şi/sau să completeze procedurile şi normele interne pentru a fi în concordanţă cu prevederile prezentei legi, ale Regulamentului (UE) nr. 600/2014, ale actelor delegate şi ale actelor de punere în aplicare, după caz, adoptate de Comisia Europeană şi emise în temeiul Directivei 2014/65/UE, şi al Regulamentului (UE) nr. 600/2014.
Art. 2751
(1)În scopul autorizării prevăzute la art. 1636 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare, A.S.F. notifică solicitantul în cazul în care activele totale preconizate ale unei entităţi care a solicitat autorizaţia în temeiul prezentei legi înaintea datei de 25 decembrie 2019 pentru a desfăşura activităţile prevăzute la pct. 3 şi 6 din secţiunea A din anexa nr. 1 au o valoare mai mare sau egală cu echivalentul în lei al sumei de 30 de miliarde euro.
(2)Valoarea în lei a sumei prevăzute la alin. (1) se determină prin transformarea sumelor exprimate în euro, pe baza cursului de schimb mediu anual comunicat de B.N.R., la sfârşitul anului fiscal.

Art. 276
A.S.F. poate stabili prin reglementări, în cazul persoanelor care vând printr-o tranzacţie unică deţinerile provenite din Programul de privatizare în masă, forma şi conţinutul contractului de intermediere, care nu excedează clauzelor unui contract conform prevederilor art. 60 alin. (2), precum şi altor documente incidente relaţiei dintre persoanele în cauză.
Art. 277
A.S.F. are în vedere orientările şi recomandările emise de ESMA în materia aspectelor care sunt reglementate de prezenta lege şi emite reglementări prin care stabileşte regimul aplicării respectivelor orientări şi recomandări şi le adaptează, dacă este cazul, condiţiilor specifice pieţei de capital din România.
Art. 278
În aplicarea prevederilor prezentei legi, S.S.I.F., operatorii de piaţă, furnizorii de servicii de raportare a datelor, depozitarii centrali, contrapărţile centrale, firmele de investiţii din alte state membre care operează pe teritoriul României în temeiul libertăţii de a presta servicii sau prin înfiinţarea unei sucursale, precum şi societăţile din ţări terţe care furnizează servicii de investiţii sau desfăşoară activităţi de investiţii în România prin înfiinţarea unei sucursale au obligaţia de a respecta prevederile actelor delegate şi a actelor de punere în aplicare, după caz, adoptate de Comisia Europeană şi emise în temeiul Directivei 2014/65/UE, al Regulamentului (UE) nr. 648/2012 şi al Regulamentului (UE) nr. 909/2014.
Art. 279
Actele şi faptele juridice încheiate ori, după caz, săvârşite sau produse înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevăzute de legea în vigoare la data încheierii sau, după caz, a săvârşirii ori producerii lor.
Art. 280
(1)A.S.F. şi B.N.R. vor emite reglementări în aplicarea prezentei legi.
(2)Documentele prevăzute de prezenta lege se transmit A.S.F. în limba română. A.S.F. poate solicita transmiterea documentelor şi într-o limbă de circulaţie internaţională.
Art. 281
Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 571 din 29 iunie 2004, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1.La articolul 1, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
"Art. 1
(1) Prezenta lege reglementează înfiinţarea şi funcţionarea Fondului de compensare a investitorilor şi a organismelor de plasament colectiv, altele decât organismele de plasament colectiv în valori mobiliare."
2.La articolul 272 alineatul (1), litera j) va avea următorul cuprins:
"j) depozitarii centrali, intermediari şi/sau de către membrii consiliului de administraţie ori ai consiliului de supraveghere, directorii ori membrii directoratului, precum şi de către persoanele fizice care exercită de jure sau de facto funcţii de conducere în cadrul entităţilor anterior menţionate ori de către alte persoane responsabile, după caz, în legătură cu:
1. nerespectarea condiţiilor care au stat la baza autorizării şi a condiţiilor de funcţionare la care se face referire la art. 148 alin. (1) şi (2);
2. refuzul de a furniza A.S.F. informaţiile solicitate, conform prevederilor art. 144 alin. (2), referitoare la compensarea şi decontarea tranzacţiilor;
3. refuzul de a furniza emitenţilor informaţiile necesare pentru exercitarea drepturilor aferente valorilor mobiliare depozitate conform prevederilor art. 146 alin. (4) şi (5);
4. refuzul de a raporta depozitarului central titularii subconturilor individualizate deţinute de intermediari conform prevederilor art. 146 alin. (6);
5. nerespectarea de către intermediari a obligaţiilor de raportare în termenele prevăzute la art. 146 alin. (7);
6. nerespectarea obligaţiilor privind evidenţierea valorilor mobiliare şi a sarcinilor asupra acestora prevăzute la art. 151;
7. refuzul de a duce la îndeplinire solicitările A.S.F. prevăzute la art. 153 alin. (2);
8. nerespectarea de către persoanele responsabile a obligaţiilor privind achiziţia, deţinerea şi înstrăinarea acţiunilor depozitarului central conform prevederilor art. 150;
9. neacordarea în mod nejustificat a accesului intermediarilor din state membre."
3.Articolul 2731 va avea următorul cuprins:
"Art. 2731
Desfăşurarea fără autorizaţie a oricăror activităţi sau operaţiuni pentru care prezenta lege cere autorizarea constituie infracţiune şi se sancţionează conform prevederilor art. 348 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare."
Art. 282
(1)Reglementările emise de C.N.V.M./A.S.F. până la aplicarea prevederilor prezentei legi rămân în vigoare până la adoptarea noilor reglementări emise în temeiul acesteia, cu excepţia dispoziţiilor contrare.
(2)Prevederile legislaţiei referitoare la societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sunt aplicabile entităţilor reglementate de prezenta lege, în măsura în care nu contravin acesteia.
(3)Ori de câte ori prin legi şi prin alte acte normative se face trimitere la Legea nr. 297/2004, cu modificările şi completările ulterioare, în ceea ce priveşte entităţile care fac obiectul prezentei legi, trimiterea se consideră a fi făcută la prezenta lege.
(4)Ori de câte ori prin legi şi prin alte acte normative se face trimitere la directivele abrogate prin Directiva 2014/65/UE, trimiterea se consideră a fi făcută la Directiva 2014/65/UE.
Art. 283
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta lege.
Art. 284
Prezenta lege intră în vigoare la 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepţia prevederilor art. 169 alin. (5)-(7), care se aplică de la data de 3 septembrie 2019.
Art. 285
(1)Până la data de 3 ianuarie 2021:
a)obligaţia de compensare prevăzută la art. 4 din Regulamentul (UE) nr. 648/2012 şi tehnicile de diminuare a riscului prevăzute la art. 11 alin. (3) din respectivul regulament nu se aplică contractelor derivate pe energie prevăzute la pct. 6 din secţiunea C, anexa nr. 1, încheiate de contrapărţi nefinanciare care respectă condiţiile prevăzute la art. 10 alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 648/2012 sau de contrapărţi nefinanciare care sunt autorizate pentru prima dată ca S.S.I.F. de la 3 ianuarie 2018; şi
b)aceste contracte derivate pe energie prevăzute la pct. 6 din secţiunea C, anexa nr. 1, nu sunt considerate contracte derivate extrabursiere în sensul pragului de decontare prevăzut la art. 10 din Regulamentul (UE) nr. 648/2012.
(2)Contractele derivate pe energie prevăzute la pct. 6 din secţiunea C, anexa nr. 1, care beneficiază de regimul de tranziţie prevăzut la alin. (1) sunt reglementate de toate celelalte cerinţe prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 648/2012.
(3)A.S.F. comunică ESMA contractele derivate pe energie prevăzute la pct. 6 din secţiunea C, anexa nr. 1, pentru care s-a acordat o derogare în conformitate cu prevederile alin. (1).
Art. 286
(1)La data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă art. 1 alin. (31), (32), (4) şi (5), art. 2 alin. (1) pct. 11, 12, 2, 3, 191, 201, 29, 30, 35 şi 38, art. 3-43, art. 124-142, art. 151 alin. (4)-(6), art. 157-172, titlul IX alcătuit din art. 264-270, art. 272 alin. (1) lit. a)-f) şi h), alin. (2) lit. e) şi l), art. 2721, 2722, art. 273 alin. (5), art. 279 lit. c) şi art. 2791 din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital, cu modificările şi completările ulterioare.
(2)La data reautorizării depozitarului central potrivit prevederilor Regulamentului ( UE) nr. 909/2014 se abrogă art. 143-150, art. 151 alin. (1)-(3), art. 152-156 şi art. 272 alin. (1) lit. j) din Legea nr. 297/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
*
Prezenta lege transpune următoarele directive ale Uniunii Europene:
1.Directiva 2014/65/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 15 mai 2014 privind pieţele instrumentelor financiare şi de modificare a Directivei 2002/92/CE şi a Directivei 2011/61/UE, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), seria L, nr. 173 din 12 iunie 2014, astfel cum aceasta a fost modificată prin Directiva (UE) 2016/1.034 a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 iunie 2016 de modificare a Directivei 2014/65/UE privind pieţele instrumentelor financiare, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), seria L, nr. 175/8 din 30 iunie 2016;
2.Directiva 2001/24/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 4 aprilie 2001 privind reorganizarea şi lichidarea instituţiilor de credit, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), seria L, nr. 125 din 5 mai 2001;
3.- art. 2 alin. (4) paragraful 1 din Directiva delegată (UE) 2017/593 a Comisiei din 7 aprilie 2016 de completare a Directivei 2014/65/UE a Parlamentului European şi a Consiliului în ceea ce priveşte protejarea instrumentelor financiare şi a fondurilor care aparţin clienţilor, obligaţiile de guvernanţă a produsului şi normele aplicabile la acordarea sau primirea de onorarii, comisioane sau alte tipuri de beneficii pecuniare sau nepecuniare, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), seria L, nr. 87 din 31 martie 2017.
4.- Art. 64 pct. 5 din Directiva (UE) 2019/2.034 a Parlamentului European şi a Consiliului din 27 noiembrie 2019 privind supravegherea prudenţială a firmelor de investiţii şi de modificare a Directivelor 2002/87/CE, 2009/65/CE, 2011/61/UE, 2013/36/UE, 2014/59/UE şi 2014/65/UE, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) seria L, nr. 314 din 5 decembrie 2019.

5.-Art. 1 din Directiva (UE) 2019/2.177 a Parlamentului European şi a Consiliului din 18 decembrie 2019 de modificare a Directivei 2009/138/CE privind accesul la activitate şi desfăşurarea activităţii de asigurare şi de reasigurare (Solvabilitate II), a Directivei 2014/65/UE privind pieţele instrumentelor financiare şi a Directivei (UE) 2015/849 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanţării terorismului, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), seria L, nr. 334 din 27 decembrie 2019.
6.Directiva (UE) 2020/1.504 a Parlamentului European şi a Consiliului din 7 octombrie 2020 de modificare a Directivei 2014/65/UE privind pieţele instrumentelor financiare, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), seria L, nr. 347 din 20 octombrie 2020.
7.-Art. 1 din Directiva (UE) 2021/338 a Parlamentului European şi a Consiliului din 16 februarie 2021 de modificare a Directivei 2014/65/UE în ceea ce priveşte cerinţele în materie de informaţii, guvernanţa produselor şi limitele poziţiilor, precum şi a Directivelor 2013/36/UE şi (UE) 2019/878 în ceea ce priveşte aplicarea acestora în cazul firmelor de investiţii, pentru a contribui la redresarea în urma crizei provocate de COVID-19, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) seria L, nr. 68 din 26 februarie 2021.