Art. 64. - S.S.I.F. care furnizează acces electronic direct la un loc de tranzacţionare trebuie să dispună de sisteme eficiente şi de mecanisme de control care: - Legea 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare

M.Of. 521

În vigoare
Versiune de la: 5 Iulie 2024
Art. 64
(1)S.S.I.F. care furnizează acces electronic direct la un loc de tranzacţionare trebuie să dispună de sisteme eficiente şi de mecanisme de control care:
a)să asigure evaluarea şi analizarea corespunzătoare a caracterului adecvat al clienţilor care utilizează acest serviciu;
b)să asigure că respectivilor clienţi nu li se permite să depăşească pragurile prestabilite de tranzacţionare şi de creditare;
c)să asigure monitorizarea corespunzătoare a activităţilor de tranzacţionare desfăşurate de aceşti clienţi; şi
d)să împiedice, prin mecanisme adecvate de control al riscului, activităţi de tranzacţionare care ar putea genera riscuri pentru S.S.I.F., care ar putea genera sau ar putea contribui la funcţionarea dezordonată a pieţei sau care ar putea încălca Regulamentul (UE) nr. 596/2014 sau regulile locului de tranzacţionare.
(2)Accesul electronic direct în lipsa mecanismelor de control specificate la alin. (1) este interzis.
(3)S.S.I.F. care furnizează acces electronic direct are următoarele obligaţii:
a)să asigure şi să răspundă de respectarea cerinţelor prezentei legi şi a regulilor locului de tranzacţionare de către clienţii proprii care utilizează respectivul serviciu;
b)să monitorizeze tranzacţiile pentru a identifica încălcările normelor aferente locului de tranzacţionare, condiţiile de tranzacţionare de natură să afecteze piaţa sau comportamentele care pot implica un abuz de piaţă şi care trebuie raportate A.S.F. sau, după caz, autorităţii competente a locului de tranzacţionare;
c)să încheie cu clientul respectiv un acord scris, cu caracter obligatoriu, cu privire la principalele drepturi şi obligaţii ce decurg din furnizarea serviciului şi să se asigure că, în conformitate cu prevederile acestui acord, S.S.I.F. îi revine responsabilitatea respectării prevederilor prezentei legi.
(4)S.S.I.F. care furnizează acces electronic direct la un loc de tranzacţionare notifică acest lucru A.S.F. şi, după caz, autorităţii competente a locului de tranzacţionare respectiv, în cazul în care locul de tranzacţionare este situat într-un alt stat membru.
(5)A.S.F. îi poate solicita S.S.I.F. să furnizeze, în mod periodic sau ad-hoc, o descriere a sistemelor şi a mecanismelor de control prevăzute la alin. (1), precum şi dovezi cu privire la aplicarea acestora.
(6)A.S.F. comunică fără întârzieri nejustificate, la solicitarea autorităţii competente a locului de tranzacţionare în cadrul căruia S.S.I.F. furnizează acces electronic direct, informaţiile prevăzute la alin. (5) pe care le primeşte de la S.S.I.F. în cauză.
(7)S.S.I.F. ia măsuri pentru a asigura păstrarea înregistrărilor privitoare la aspectele prevăzute la alin. (1)-(6) şi se asigură că respectivele înregistrări sunt suficiente pentru a permite A.S.F. să monitorizeze respectarea cerinţelor prezentei legi.
(8)Expresia funcţionare dezordonată a pieţei are înţelesul prevăzut de reglementările europene emise în aplicarea art. 17 din Directiva 2014/65/UE.