Art. 63. - S.S.I.F. care utilizează tranzacţionarea algoritmică trebuie să dispună de: - Legea 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare

M.Of. 521

În vigoare
Versiune de la: 5 Iulie 2024
Art. 63
(1)S.S.I.F. care utilizează tranzacţionarea algoritmică trebuie să dispună de:
a)sisteme eficiente şi de mecanisme de control al riscului adecvate activităţilor pe care le desfăşoară pentru a avea garanţia că sistemele sale de tranzacţionare sunt reziliente, au capacitate suficientă şi funcţionează pe baza unor praguri şi limite adecvate în vederea prevenirii transmiterii unor ordine eronate sau a funcţionării necorespunzătoare a sistemelor care poate genera disfuncţionalităţi ale pieţei sau poate contribui la apariţia acestora;
b)sisteme eficiente şi mecanisme de control al riscului pentru a garanta că sistemele de tranzacţionare nu pot fi utilizate în scopuri care contravin Regulamentului (UE) nr. 596/2014 sau regulilor locului de tranzacţionare la care este conectată S.S.I.F. respectivă;
c)mecanisme eficace de asigurare a continuităţii activităţilor pentru a putea face faţă oricărei disfuncţii a sistemului său de tranzacţionare şi se asigură că sistemele sale sunt suficient testate şi monitorizate corespunzător pentru a răspunde cerinţelor prevăzute la prezentul alineat.
(2)S.S.I.F. care efectuează tranzacţii algoritmice într-un stat membru notifică acest fapt A.S.F. şi autorităţii competente a locului de tranzacţionare în care S.S.I.F. îşi desfăşoară activităţile de tranzacţionare algoritmică în calitate de membru sau participant la locul de tranzacţionare.
(3)O firmă de investiţii din alt stat membru care desfăşoară activităţi de tranzacţionare algoritmică în calitate de membru sau participant la un loc de tranzacţionare din România are obligaţia de a notifica acest fapt A.S.F.
(4)A.S.F. poate solicita S.S.I.F.:
a)să furnizeze, în mod periodic sau ad-hoc, o descriere a naturii strategiilor sale de tranzacţionare algoritmică, detalii referitoare la parametrii de tranzacţionare sau limitele la care se supune funcţionarea sistemului, principalele mecanisme de control al riscului şi al conformităţii de care dispune S.S.I.F. pentru a asigura îndeplinirea condiţiilor prevăzute la alin. (1), precum şi detalii privind testarea sistemelor sale;
b)informaţii suplimentare cu privire la activităţile sale de tranzacţionare algoritmică şi la sistemele utilizate în acest scop.
(5)În cazul tranzacţiilor algoritmice realizate de S.S.I.F., în calitate de membru sau participant în cadrul unui loc de tranzacţionare situat în alt stat membru, A.S.F. comunica fără întârzieri nejustificate, la solicitarea autorităţii competente a locului de tranzacţionare respectiv, informaţiile prevăzute la alin. (4) pe care le primeşte de la S.S.I.F. în cauză.
(6)S.S.I.F. ia măsuri pentru a asigura păstrarea înregistrărilor legate de problematicile prevăzute la alin. (2)-(5) şi se asigură că respectivele înregistrări sunt suficiente pentru a permite A.S.F. să monitorizeze respectarea cerinţelor prezentei legi.
(7)S.S.I.F. care utilizează o tehnică de tranzacţionare algoritmică de mare frecvenţă păstrează înregistrări precise şi succesive ale tuturor ordinelor sale plasate, inclusiv anulările de ordine, ordinele executate şi cotaţiile de la locurile de tranzacţionare, într-o formă aprobată stabilită conform reglementărilor emise în aplicarea prezentei legi sau, după caz, conform actelor delegate şi a actelor de punere în aplicare ce fac obiectul acestor prevederi adoptate de Comisia Europeană, şi le pune la dispoziţia A.S.F., la cerere.
(8)S.S.I.F. care utilizează tranzacţionarea algoritmică urmărind o strategie de formare a pieţei, ţinând seama de lichiditatea, dimensiunile şi natura pieţei respective şi de caracteristicile instrumentului tranzacţionat:
a)realizează aceste activităţi de formare a pieţei în mod continuu, în cursul unui segment specificat al programului locului de tranzacţionare, cu excepţia unor circumstanţe excepţionale, asigurând astfel, în mod regulat şi previzibil, lichiditatea în cadrul locului respectiv de tranzacţionare;
b)încheie un acord scris cu caracter obligatoriu cu locul de tranzacţionare, în care se specifică cel puţin obligaţiile S.S.I.F. conform lit. a); şi
c)dispune de sisteme şi de mecanisme eficiente de control pentru a asigura că îşi poate îndeplini, în orice moment, obligaţiile care îi revin în temeiul acordului menţionat la lit. b).
(9)În sensul prezentului articol şi al prevederilor art. 138-143 din prezenta lege se consideră că o S.S.I.F. care efectuează tranzacţii algoritmice urmăreşte aplicarea unei strategii de formare a pieţei în cazul în care, în calitate de membru sau participant la unul sau mai multe locuri de tranzacţionare, în cazul tranzacţionării pe cont propriu, strategia sa implică plasarea fermă, simultană a unor cotaţii bilaterale de dimensiuni comparabile, la preţuri competitive, referitoare la unul sau mai multe instrumente financiare într-un singur loc de tranzacţionare sau în cadrul mai multor locuri de tranzacţionare diferite, având drept rezultat furnizarea de lichiditate, în mod periodic şi frecvent pentru locul sau locurile de tranzacţionare unde instrumentul/instrumentele este/sunt tranzacţionat(e).