Art. 267. - Săvârşirea contravenţiilor prevăzute la alin. (1) se sancţionează cu sancţiunea contravenţională principală constând în avertisment sau amendă, prin derogare de la prevederile art. 8 alin. (2) lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 , aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002 , cu modificările şi completările ulterioare: - Legea 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare

M.Of. 521

În vigoare
Versiune de la: 5 Iulie 2024
Art. 267
(1)Constituie contravenţii, în măsura în care nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii, infracţiuni, nerespectarea de către orice entitate legală sau persoană fizică a prevederilor art. 5 alin. (1), art. 6 şi 7, art. 8 alin. (1)-(3), art. 9, art. 10 alin. (1), art. 13 alin. (1), (3) şi (4), precum şi ale art. 14 şi art. 19 din Regulamentul (UE) nr. 1.286/2014.
(2)Săvârşirea contravenţiilor prevăzute la alin. (1) se sancţionează cu sancţiunea contravenţională principală constând în avertisment sau amendă, prin derogare de la prevederile art. 8 alin. (2) lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare:
a)în cuantum de la 10.000 lei la 22.450.000 lei sau până la 3% din cifra de afaceri anuală totală a respectivei entităţi, conform ultimelor situaţii financiare disponibile aprobate de organul de conducere sau până la dublul profiturilor obţinute sau al pierderilor evitate în urma încălcării, pentru persoanele juridice;
b)în cuantum de la 5.000 lei la 3.150.000 lei sau dublul profiturilor obţinute sau al pierderilor evitate în urma încălcării, pentru persoanele fizice.

(3)În funcţie de natura şi gravitatea faptei, se pot aplica următoarele sancţiuni contravenţionale complementare:
a)interzicerea tranzacţionării unui PRIIP;
b)suspendarea tranzacţionării unui PRIIP;
c)interzicerea furnizării unui document cu informaţii esenţiale care nu respectă cerinţele prevăzute la art. 6-8 sau art. 10, după caz, din Regulamentul (UE) nr. 1.286/2014 şi prin care se impune publicarea unei noi versiuni a unui document cu informaţii esenţiale.
(4)În cazul constatării unor deficienţe care nu au natura şi gravitatea unor fapte contravenţionale prevăzute la alin. (1), A.S.F. poate aplica una sau mai multe măsuri administrative precum:
a)un avertisment public care indică persoana responsabilă şi natura încălcării;
b)atenţionarea persoanelor responsabile pentru faptele constatate de o gravitate scăzută;
c)dispunerea unui plan de măsuri în scopul remedierii deficienţelor constatate şi/sau prevenirii apariţiei/materializării unor riscuri în activitate.

(5)În cazul în care entitatea prevăzută la alin. (2) lit. a) este o societate-mamă sau o filială a societăţii-mamă, care are obligaţia de a întocmi situaţii financiare consolidate în conformitate cu reglementările contabile în vigoare, cifra de afaceri anuală totală relevantă este cifra de afaceri anuală totală sau tipul corespunzător de venit în conformitate cu reglementările contabile aplicabile, astfel cum reiese din ultimele situaţii financiare consolidate disponibile aprobate de organul statutar al societăţii-mamă principale.
(6)Sancţiunile contravenţionale principale prevăzute la alin. (2) se pot aplica cumulativ cu una sau mai multe sancţiuni contravenţionale complementare prevăzute la alin. (3).
(7)Măsurile administrative prevăzute la alin. (4) pot fi aplicate distinct, iar măsurile administrative prevăzute la alin. (4) lit. a) şi c) pot fi aplicate şi împreună cu sancţiunile principale sau complementare prevăzute la alin. (2), respectiv alin. (3).