Art. 239. - A.S.F., precum şi celelalte organisme sau persoane fizice sau juridice care primesc informaţii confidenţiale în temeiul prevederilor alin. (1) sau ale art. 246, 247 şi art. 249 alin. (1)-(3), le pot utiliza numai în exercitarea funcţiilor lor, în special: - Legea 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare

M.Of. 521

În vigoare
Versiune de la: 5 Iulie 2024
Art. 239
(1)A.S.F. comunică autorităţilor competente din alte state membre, înscrise în lista de pe site-ul ESMA, fără întârziere, informaţiile necesare în scopul îndeplinirii competenţelor atribuite acestora de Directiva 2014/65/UE şi prevăzute de dispoziţiile adoptate în temeiul directivei menţionate sau al Regulamentului (UE) nr. 600/2014.
(2)A.S.F. poate preciza, în momentul comunicării prevăzute la alin. (1), că informaţiile respective nu trebuie să fie divulgate fără acordul său expres, caz în care aceste informaţii pot fi schimbate doar în scopurile pentru care A.S.F. şi-a dat acordul.
(3)A.S.F. poate transmite informaţiile primite în temeiul prevederilor alin. (1) şi ale art. 246, 247 şi art. 249 alin. (1)-(3) către autorităţile din celelalte state membre, înscrise în lista publicată de ESMA pe site-ul său.
(4)A.S.F. şi autorităţile competente menţionate la alin. (3) transmit informaţii altor organisme sau persoane fizice sau juridice numai cu acordul expres al autorităţilor competente care le-au comunicat informaţiile respective şi doar în scopurile pentru care autorităţile competente şi-au dat acordul, excepţie făcând cazurile justificate în mod corespunzător. În aceste din urmă cazuri, A.S.F. informează de îndată autoritatea competentă care a trimis informaţiile.
(5)A.S.F., precum şi celelalte organisme sau persoane fizice sau juridice care primesc informaţii confidenţiale în temeiul prevederilor alin. (1) sau ale art. 246, 247 şi art. 249 alin. (1)-(3), le pot utiliza numai în exercitarea funcţiilor lor, în special:
a)pentru a verifica dacă sunt îndeplinite condiţiile de acces la activitatea firmelor de investiţii şi pentru a facilita controlul condiţiilor de exercitare a acestei activităţi, procedurile administrative şi contabile şi mecanismele de control intern;

b)pentru a monitoriza funcţionarea corespunzătoare a locurilor de tranzacţionare;
c)pentru a impune sancţiuni;
d)în cadrul exercitării unei căi de atac împotriva unei decizii a autorităţilor competente;
e)în procesele intentate în conformitate cu prevederile art. 270 şi 271;
f)în cadrul mecanismului extrajudiciar de soluţionare a reclamaţiilor investitorilor prevăzut la art. 263.
(6)Dispoziţiile prezentului articol şi dispoziţiile art. 246-248 nu împiedică A.S.F. să transmită ESMA, Comitetului European pentru Risc Sistemic, băncilor centrale, SEBC şi Băncii Centrale Europene, care acţionează în calitate de autorităţi monetare, şi, după caz, altor autorităţi publice însărcinate cu supervizarea sistemelor de plăţi şi de decontare informaţii confidenţiale destinate îndeplinirii atribuţiilor acestora şi nu interzic acestor autorităţi sau organisme să comunice A.S.F. orice informaţie de care aceasta ar putea avea nevoie în scopul exercitării funcţiilor prevăzute în prezenta lege sau în reglementările emise în aplicarea acesteia sau al regulamentelor europene de aplicare a Directivei 2014/65/UE sau în Regulamentul (UE) nr. 600/2014.