Art. 237. - Fără a aduce atingere prevederilor alin. (1)-(5), alin. (10) şi (11), A.S.F. notifică ESMA şi altor autorităţi competente detaliile: - Legea 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare

M.Of. 521

În vigoare
Versiune de la: 5 Iulie 2024
Art. 237
(1)A.S.F. cooperează cu autorităţile competente din alte state membre pentru îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin în temeiul prezentei legi şi al reglementărilor emise în aplicarea acesteia, al Regulamentului (UE) nr. 600/2014 şi ale reglementărilor europene emise în aplicarea Directivei 2014/65/UE, utilizând competenţele conferite de legislaţia în vigoare aplicabilă.
(2)A.S.F. este desemnată autoritate competentă unică, pentru a servi ca punct de contact în sensul Directivei 2014/65/UE şi al Regulamentului (UE) nr. 600/2014.
(3)A.S.F. acordă asistenţă autorităţilor competente din alte state membre.
(4)A.S.F. cooperează cu autorităţile competente din alte state membre în special pentru a face schimb de informaţii şi în cadrul investigaţiilor sau al activităţilor de supraveghere.
(5)A.S.F. poate coopera cu autorităţile competente din alte state membre în scopul facilitării procesului de recuperare a amenzilor.
(6)În situaţia în care activităţile unui loc de tranzacţionare din România care a instituit măsuri într-un alt stat membru au dobândit o importanţă considerabilă pentru funcţionarea pieţelor de instrumente financiare şi protecţia investitorilor în statul membru gazdă respectiv, ţinând seama de situaţia pieţelor instrumentelor financiare în statul membru gazdă, A.S.F. şi autorităţile competente din statul membru gazdă adoptă măsuri de cooperare proporţionale.
(7)În situaţia în care activităţile unui loc de tranzacţionare din alt stat membru care a instituit măsuri în România au dobândit o importanţă considerabilă pentru funcţionarea pieţelor de instrumente financiare şi protecţia investitorilor din România, ţinând seama de situaţia pieţelor de instrumente financiare din România, A.S.F. şi autorităţile competente din statul membru de origine al locului de tranzacţionare adoptă măsuri de cooperare proporţionale.
(8)A.S.F. adoptă măsurile administrative şi organizatorice necesare pentru a facilita asistenţa prevăzută la alin. (3) prin încheierea de acorduri de cooperare.
(9)A.S.F. îşi exercită competenţele în scopul cooperării cu autorităţi competente din alte state membre, inclusiv în cazul în care practicile care fac obiectul unei investigaţii nu reprezintă o încălcare a unei norme în vigoare în statul membru respectiv.
(10)În cazul în care A.S.F. are motive întemeiate să suspecteze că anumite acte care încalcă dispoziţiile prezentei legi sau ale reglementărilor emise în aplicarea acesteia sau ale regulamentelor europene de aplicare a Directivei 2014/65/UE sau ale Regulamentului (UE) nr. 600/2014 sunt comise sau au fost comise pe teritoriul unui alt stat membru de către entităţi care nu sunt supuse supravegherii sale, A.S.F. informează autoritatea competentă a celuilalt stat membru şi ESMA într-un mod cât mai detaliat posibil.
(11)În cazul în care A.S.F. primeşte o informare din partea unei autorităţi competente din alt stat membru prin care aceasta informează că are motive să suspecteze că anumite acte care încalcă dispoziţiile prezentei legi sau ale legislaţiei europene incidente au fost comise de S.S.I.F. sau instituţiile de credit care prestează servicii şi activităţi de investiţii reglementate de prezenta lege pe teritoriul unui alt stat membru, A.S.F. comunică măsurile luate autorităţii competente care i-a transmis informarea. Prevederile prezentului alineat nu aduc atingere competenţei autorităţii care a trimis notificarea.
(12)Fără a aduce atingere prevederilor alin. (1)-(5), alin. (10) şi (11), A.S.F. notifică ESMA şi altor autorităţi competente detaliile:
a)oricăror cereri de diminuare a unei poziţii sau expuneri în temeiul prevederilor art. 236 alin. (3) lit. o);
b)oricăror limite privind capacitatea persoanelor de a încheia tranzacţii privind instrumente financiare derivate în temeiul prevederilor art. 236 alin. (3) lit. p).
(13)Notificarea prevăzută la alin. (12) include, în cazul în care este relevant, detaliile cererii sau solicitării în temeiul prevederilor art. 236 alin. (3) lit. j), inclusiv identitatea persoanei sau persoanelor cărora le era adresată şi motivele aferente, precum şi sfera de aplicare a limitelor introduse în temeiul prevederilor art. 236 alin. (3) lit. p), inclusiv persoana vizată, instrumentele financiare aplicabile, limitele cu privire la dimensiunea poziţiilor pe care persoana le poate deţine în orice moment, orice exonerări de la acestea acordate în conformitate cu prevederile art. 97 şi motivele aferente.
(14)Notificarea prevăzută la alin. (12) trebuie făcută cu cel puţin 24 de ore înainte de intrarea în vigoare planificată a acţiunilor sau măsurilor. În situaţii excepţionale, A.S.F. poate efectua notificarea cu mai puţin de 24 de ore înainte de intrarea în vigoare a măsurii, în cazul în care nu este posibilă acordarea unui preaviz de 24 de ore.
(15)În situaţia în care primeşte notificări conform alin. (12) de la o autoritate competentă a altui stat membru, A.S.F. poate lua măsuri în conformitate cu prevederilor art. 236 alin. (3) lit. o) sau p) în cazul în care s-a asigurat că măsura este necesară pentru a îndeplini obiectivul autorităţii competente care a formulat notificarea.
(16)În situaţia în care A.S.F. adoptă măsuri potrivit prevederilor alin. (15), aceasta notifică ESMA şi autorităţile competente.
(17)În cazul în care o acţiune de notificare în temeiul prevederilor alin. (12) lit. a) sau b) se referă la produse energetice en gros, A.S.F. notifică şi Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei, denumită în continuare ACER, instituită în temeiul Regulamentului (CE) nr. 713/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 13 iulie 2009 de instituire a Agenţiei pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 211 din 14 august 2009.
(18)În ceea ce priveşte certificatele de emisii, A.S.F. cooperează cu organismele publice responsabile cu supravegherea pieţelor de licitaţii şi spot şi cu autorităţile competente, administratorii de registre şi alte organisme publice însărcinate cu supravegherea conformităţii în temeiul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 115/2011, aprobată prin Legea nr. 163/2012, cu modificările şi completările ulterioare, pentru a se asigura că obţine o imagine de ansamblu consolidată asupra pieţelor certificatelor de emisii.
(19)În ceea ce priveşte instrumentele financiare derivate pe mărfuri agricole, A.S.F. raportează şi cooperează cu organismele publice competente în privinţa supravegherii, a administrării şi a reglementării pieţelor agricole fizice în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1.308/2013.
(20)B.N.R. transmite A.S.F. informaţiile supuse obligaţiei de raportare către ESMA, conform prevederilor prezentei legi, în legătură cu locurile de tranzacţionare prevăzute la art. 2 alin. (2) lit. b).
(21)A.S.F. comunică ESMA informaţiile prevăzute la alin. (20), în conformitate cu prevederile alin. (2).