Art. 187. - Legea 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare

M.Of. 521

În vigoare
Versiune de la: 5 Iulie 2024
Art. 187
(1)Contrapartea centrală este o persoană juridică română, constituită sub forma unei societăţi pe acţiuni, emitentă de acţiuni nominative, în conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, autorizată şi supravegheată de A.S.F., care se interpune între contrapărţile la contractele tranzacţionate pe una sau mai multe pieţe financiare, devenind astfel cumpărător pentru fiecare vânzător şi vânzător pentru fiecare cumpărător.
(2)Contrapartea centrală se înfiinţează şi funcţionează în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 648/2012, precum şi ale actelor delegate şi actelor de punere în aplicare, după caz, adoptate de Comisia Europeană, prin care sunt reglementate aspecte care fac obiectul regulamentului european menţionat mai sus.
(21)Contrapartea centrală are obligaţia încheierii unui contract de mandat cu membrii conducerii superioare, a cărui durată nu poate depăşi 4 ani.

(3)Contrapartea centrală poate presta exclusiv servicii legate de compensare conform prevederilor Regulamentului (UE) nr. 648/2012.
(4)O entitate poate fi autorizată să acţioneze ca o contraparte centrală, atât pentru instrumentele financiare derivate, cât şi pentru instrumentele financiare, altele decât cele derivate.
(5)Marjele constituite în numele membrilor compensatori nu vor putea fi considerate ca aparţinând activelor unei contrapărţi centrale şi nu vor putea face obiectul cererii sau plăţii creditorilor contrapărţii centrale.
(6)Prevederile alin. (5) se aplică inclusiv în cazul falimentului sau lichidării administrative a contrapărţii centrale.