Art. 17. - A.S.F. este în drept să retragă autorizaţia oricărei S.S.I.F. care: - Legea 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare

M.Of. 521

În vigoare
Versiune de la: 5 Iulie 2024
Art. 17
(1)A.S.F. este în drept să retragă autorizaţia oricărei S.S.I.F. care:
a)nu utilizează autorizaţia în termen de 12 luni de la data comunicării acesteia, renunţă în mod expres la autorizaţie, nu a prestat niciun serviciu de investiţii sau nu a desfăşurat nicio activitate de investiţii în ultimele 6 luni, în afara cazurilor în care A.S.F. a suspendat autorizaţia pe această perioadă;
b)a obţinut autorizaţia prin declaraţii false sau prin orice altă modalitate incorectă;
c)nu mai îndeplineşte condiţiile în care a fost acordată autorizaţia, cum ar fi respectarea condiţiilor privind nivelul capitalului iniţial, potrivit cerinţelor dispoziţiilor legale privind supravegherea prudenţială a societăţilor de servicii de investiţii financiare sau a condiţiilor prevăzute de Regulamentul (UE) 2019/2.033 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 noiembrie 2019 privind cerinţele prudenţiale ale firmelor de investiţii şi de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1.093/2010, (UE) nr. 575/2013, (UE) nr. 600/2014 şi (UE) nr. 806/2014;

d)a încălcat grav şi sistematic prevederile prezentei legi, ale reglementărilor emise de A.S.F. în aplicarea acesteia sau ale reglementărilor europene emise în aplicarea Regulamentului (UE) nr. 600/2014, în ceea ce priveşte condiţiile de funcţionare aplicabile S.S.I.F.
(2)În cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a), b) şi d), A.S.F. informează de îndată B.N.R. în vederea retragerii autorizaţiei instituţiei de credit acordate în temeiul prevederilor art. 10 alin. (1).
(3)La solicitarea expresă a unei S.S.I.F., ca urmare a hotărârii Adunării generale extraordinare a acţionarilor, A.S.F. retrage autorizaţia de a presta servicii şi activităţi de investiţii, în conformitate cu reglementările emise în acest sens.
(4)De la data publicării în Monitorul Oficial al României a hotărârii Adunării generale extraordinare a acţionarilor prevăzute la alin. (3), până la data retragerii de către A.S.F. a autorizaţiei acordate în temeiul art. 10, S.S.I.F. poate efectua exclusiv operaţiuni necesare finalizării procedurii de retragere a autorizaţiei.
(5)În perioada prevăzută la alin. (4), S.S.I.F. este exonerată de la îndeplinirea cerinţelor de capital prevăzute la art. 12 din Legea nr. 236/2022 privind supravegherea prudenţială a societăţilor de servicii de investiţii financiare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

(6)A.S.F. notifică ESMA orice retragere a autorizaţiei unei S.S.I.F. sau unei instituţii de credit care prestează servicii şi activităţi de investiţii.
(7)Entităţile cărora li s-a retras autorizaţia de funcţionare ca S.S.I.F. au obligaţia de a comunica A.S.F. adresa arhivei şi datele de identificare şi de contact ale persoanei responsabile cu administrarea arhivei societăţii în vederea asigurării accesului A.S.F. la înregistrările prevăzute la art. 54 şi după retragerea autorizaţiei de funcţionare.