Art. 161. - S.S.I.F., instituţiile de credit sau operatorii de piaţă care administrează un loc de tranzacţionare în cadrul căruia se tranzacţionează instrumente financiare derivate pe mărfuri sau certificate de emisii ori instrumente derivate pe acestea: - Legea 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare

M.Of. 521

În vigoare
Versiune de la: 5 Iulie 2024
Art. 161
(1)S.S.I.F., instituţiile de credit sau operatorii de piaţă care administrează un loc de tranzacţionare în cadrul căruia se tranzacţionează instrumente financiare derivate pe mărfuri sau certificate de emisii ori instrumente derivate pe acestea:
a)fac public un raport săptămânal cu poziţiile agregate deţinute de diferitele categorii de persoane pentru diferitele instrumente financiare derivate pe mărfuri sau certificate de emisii ori instrumente derivate pe acestea tranzacţionate în cadrul locului lor de tranzacţionare, specificând numărul de poziţii lungi şi scurte pe astfel de categorii, modificările intervenite de la raportul anterior, procentul reprezentat de fiecare categorie din totalul poziţiilor deschise şi numărul de persoane din fiecare categorie care deţin o poziţie, în conformitate cu prevederile alin. (5)-(7), şi comunică acest raport A.S.F. şi ESMA;
b)pun la dispoziţia A.S.F. o defalcare completă a poziţiilor deţinute în cadrul respectivului loc de tranzacţionare de toate persoanele, inclusiv membri sau participanţi şi clienţi ai acestora, cel puţin o dată pe zi.
(2)Obligaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) se aplică doar în cazul în care atât numărul persoanelor, cât şi poziţiile deschise ale acestora depăşesc pragurile minime.
(21)Raportarea poziţiilor nu se aplică vreunui alt titlu de valoare, astfel cum este menţionat la art. 3 alin. (1) pct. 84 lit. c), care este legat de o marfă sau un activ-suport în conformitate cu anexa nr. 1 secţiunea C pct. 10.

(3)S.S.I.F. sau instituţia de credit care tranzacţionează instrumente financiare derivate pe mărfuri sau certificate de emisii ori instrumente derivate pe acestea, în afara unui loc de tranzacţionare, pune la dispoziţia autorităţii centrale competente menţionate la art. 158 sau, în cazul în care nu există o autoritate centrală competentă, a autorităţii competente din locul de tranzacţionare în care sunt tranzacţionate instrumentele financiare derivate pe mărfuri sau certificatele de emisii ori instrumentele derivate pe acestea, cel puţin o dată pe zi, o defalcare completă a poziţiilor lor luate în cadrul contractelor extrabursiere echivalente din punct de vedere economic şi, atunci când este relevant, în cadrul instrumentelor financiare derivate pe mărfuri sau al certificatelor de emisii ori al instrumentelor derivate pe acestea tranzacţionate într-un loc de tranzacţionare, precum şi a poziţiilor clienţilor lor şi ale clienţilor respectivilor clienţi, până la nivel de client final, în conformitate cu art. 26 din Regulamentul (UE) nr. 600/2014, cu modificările şi completările ulterioare, şi, dacă este cazul, cu art. 8 din Regulamentul (UE) nr. 1.227/2011.

(4)Pentru a permite monitorizarea respectării prevederilor art. 156 alin. (1)-(3), membrii sau participanţii pieţelor reglementate, SMT-urilor şi clienţii SOT-urilor raportează, cel puţin o dată pe zi, S.S.I.F., instituţiei de credit sau operatorului de piaţă care administrează locul de tranzacţionare respectiv detaliile referitoare la propriile poziţii deţinute pe contracte tranzacţionate în locul de tranzacţionare respectiv, precum şi cu privire la poziţiile clienţilor lor şi ale clienţilor respectivilor clienţi, până la nivel de client final.
(5)Persoanele care deţin poziţii pe un instrument financiar derivat pe mărfuri sau pe un certificat de emisii ori instrument financiar derivat pe acesta sunt clasificate de S.S.I.F., instituţia de credit sau de operatorul de piaţă care administrează locul de tranzacţionare respectiv, în funcţie de natura activităţii lor principale, ţinând seama de orice autorizaţie aplicabilă, în calitate de:
a)firmă de investiţii sau instituţie de credit;
b)fonduri de investiţii, fie un OPCVM, conform definiţiei din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 32/2012, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 10/2015, cu modificările şi completările ulterioare, fie un administrator de fond de investiţii alternativ, conform definiţiei din Legea nr. 74/2015, cu modificările şi completările ulterioare;
c)alte instituţii financiare, inclusiv asigurători şi reasigurători, conform definiţiei din Legea nr. 237/2015, cu modificările ulterioare, şi instituţii pentru furnizarea de pensii ocupaţionale, conform definiţiei din Directiva 2003/41/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 3 iunie 2003 privind activităţile şi supravegherea instituţiilor pentru furnizarea de pensii ocupaţionale, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 235/10 din 23 septembrie 2003;
d)societăţi, în înţelesul Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
e)în cazul certificatelor de emisii sau al instrumentelor derivate ale acestora, operatori cărora le revin obligaţii de conformitate în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 780/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 115/2011, aprobată prin Legea nr. 163/2012, cu modificările şi completările ulterioare.
(6)Rapoartele menţionate la alin. (1) lit. a) specifică numărul de poziţii lungi şi scurte pe categorii de persoane, eventualele modificări intervenite de la raportul anterior, procentajul reprezentat de fiecare categorie din totalul poziţiilor deschise şi numărul de persoane din fiecare categorie.
(7)Rapoartele prevăzute la alin. (1) lit. a) şi defalcarea poziţiilor prevăzută la alin. (3) fac distincţie între:
a)poziţiile identificate drept poziţii care reduc, de o manieră măsurabilă obiectiv, riscurile legate direct de activităţile comerciale; şi
b)alte poziţii.
(8)În sensul prezentului articol:
a)poziţie lungă reprezintă instrumente financiare deţinute, ce urmează a fi primite pentru tranzacţiile ce se vor deconta şi alte elemente care implică obligaţia sau dreptul de a cumpăra instrumente financiare;
b)poziţie scurtă reprezintă instrumente financiare ce urmează a fi livrate pentru tranzacţiile ce se vor deconta şi alte elemente care implică obligaţia sau dreptul de a vinde instrumente financiare.