Art. 1261. - Art. 126 1 - Legea 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare

M.Of. 521

În vigoare
Versiune de la: 5 Iulie 2024
Art. 1261
(1)Prin excepţie de la prevederile art. 126 alin. (1), S.S.I.F. poate presta servicii şi activităţi de investiţii şi servicii auxiliare în state terţe membre ale Grupului G7, la distanţă, fără a înfiinţa o sucursală, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele:
a)legislaţia din statul terţ membru al Grupului G7 permite prestarea de servicii şi activităţi de investiţii de către firmele de investiţii din Uniunea Europeană autorizate conform Directivei 2014/65/UE, cu modificările şi completările ulterioare;
b)S.S.I.F. respectă condiţiile impuse de autoritatea competentă cu supravegherea firmelor de investiţii din statul terţ membru al Grupului G7.
(2)Prestarea de servicii şi activităţi de investiţii şi servicii auxiliare în state terţe membre ale Grupului G7 este supusă notificării prealabile transmise de S.S.I.F. către A.S.F., însoţită de următoarele documente:
a)hotărârea organului competent, din care să rezulte: statul terţ membru al Grupului G7 în care S.S.I.F. intenţionează să presteze servicii şi activităţi de investiţii şi servicii auxiliare şi obiectul de activitate ce urmează a fi prestat;
b)declaraţia reprezentantului legal al S.S.I.F. prin care acesta confirmă îndeplinirea condiţiilor prevăzute la alin. (1);
c)planul de afaceri în legătură cu statul terţ respectiv, în limba română şi în traducere legalizată în limba statului terţ respectiv, care să includă cel puţin:
(i)fundamentarea oportunităţii prestării de servicii şi activităţi de investiţii şi servicii auxiliare;
(ii)tipurile de servicii şi activităţi de investiţii şi servicii auxiliare;
(iii)volumul estimat al activităţii în primii 3 ani de activitate în statul respectiv;
(iv)estimări ale poziţiei financiare şi ale performanţei aferente activităţii în statul respectiv;
(v)studiul pieţei şi al factorilor ce pot afecta fezabilitatea planului de afaceri;
d)cadrul legislativ existent în statul terţ membru al Grupului G7 în care S.S.I.F. intenţionează să presteze servicii şi activităţi de investiţii şi servicii auxiliare.
(3)În termen de maximum 45 de zile de la primirea notificării şi a documentelor prevăzute la alin. (2), A.S.F.:
a)poate solicita S.S.I.F. informaţii suplimentare sau alte documente pe care le consideră necesare;
b)se poate consulta cu autoritatea competentă cu supravegherea firmelor de investiţii din statul terţ membru al Grupului G7 cu privire la îndeplinirea condiţiilor prevăzute la alin. (1) şi cu privire la cadrul legislativ din statul respectiv care să permită exercitarea de către A.S.F. a funcţiilor sale de supraveghere.
(4)S.S.I.F. are obligaţia de a răspunde solicitării A.S.F. prevăzută la alin. (3) lit. a) în termen de maximum 30 de zile.
(5)A.S.F. poate respinge, prin decizie motivată, începerea activităţii S.S.I.F. în condiţiile prevăzute la alin. (1) dacă, pe baza informaţiilor deţinute şi a documentaţiei prezentate de S.S.I.F., în conformitate cu alin. (2)-(4), consideră că S.S.I.F. nu respectă cerinţele prevăzute de prezenta lege şi de reglementările A.S.F. emise în aplicarea acesteia sau în cazul în care cadrul legislativ existent în ţara terţă şi/sau modul de aplicare a acestuia împiedică exercitarea de către A.S.F. a funcţiilor sale de supraveghere.
(6)În situaţia prevăzută la alin. (5), A.S.F. emite în termen de maximum 45 de zile de la primirea notificării, documentelor şi a informaţiilor prevăzute la alin. (2) şi (3) o decizie motivată care poate fi contestată de S.S.I.F. în termen de maximum 30 de zile de la data comunicării, la Curtea de Apel Bucureşti, Secţia contencios administrativ şi fiscal, conform prevederilor art. 270.
(7)În situaţia în care A.S.F. nu se adresează S.S.I.F. conform alin. (3) sau (6), la finalul celor 45 de zile, A.S.F. informează S.S.I.F. cu privire la posibilitatea începerii demersurilor pentru prestarea de servicii şi activităţi de investiţii şi servicii auxiliare în ţara terţă membră a Grupului G7.
(8)S.S.I.F. informează A.S.F. cu privire la începerea activităţii în ţara terţă în maximum 5 zile de la data primirii acordului de la respectiva autoritate competentă cu supravegherea firmelor de investiţii din statul terţ membru al Grupului G7 cu privire la îndeplinirea condiţiilor impuse de autoritatea competentă şi transmite A.S.F. acest acord.
(9)Orice modificare a documentelor şi informaţiilor comunicate A.S.F. în conformitate cu alin. (2) şi (3) este notificată A.S.F. Prevederile alin. (3)-(7) se aplică în mod corespunzător.
(10)A.S.F. stabileşte prin reglementări raportările ce se transmit de S.S.I.F. cu privire la prestarea de servicii şi activităţi de investiţii şi servicii auxiliare conform prezentului articol.
(11)A.S.F. cooperează cu autoritatea competentă cu supravegherea firmelor de investiţii din statul terţ membru al Grupului G7 pentru schimbul de informaţii în exercitarea prerogativelor de supraveghere ale S.S.I.F.