Art. 106. - Legea 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare

M.Of. 521

În vigoare
Versiune de la: 5 Iulie 2024
Art. 106
(1)Fără a aduce atingere dreptului A.S.F. prevăzut la art. 236 alin. (3) de a solicita suspendarea sau retragerea unui instrument financiar de la tranzacţionare, o S.S.I.F. sau un operator de piaţă care administrează un SMT sau un SOT poate suspenda sau retrage de la tranzacţionare un instrument financiar care nu mai este conform cu normele SMT-ului sau ale SOT-ului, cu excepţia cazului în care o astfel de suspendare sau retragere ar putea afecta în mod semnificativ interesele investitorilor sau ar putea compromite funcţionarea ordonată a pieţei.
(2)S.S.I.F. sau operatorii de piaţă care administrează un SMT sau un SOT şi suspendă sau retrag de la tranzacţionare un instrument financiar, suspendă sau retrag, de asemenea, instrumentele financiare derivate prevăzute la pct. 4-10 din anexa nr. 1 secţiunea C care sunt legate de respectivul instrument financiar sau care fac trimitere la acesta, în cazul în care acest lucru este necesar pentru a sprijini obiectivele suspendării sau retragerii instrumentului financiar suport.
(3)S.S.I.F. sau operatorul de piaţă care administrează un SMT sau un SOT face publică decizia sa cu privire la suspendarea sau retragerea instrumentului financiar şi ale eventualelor instrumente financiare derivate şi comunică respectivele decizii A.S.F.
(4)A.S.F. impune operatorilor de piaţă sau S.S.I.F. care administrează, după caz, pieţele reglementate, alte SMT-uri, alte SOT-uri şi operatori independenţi, care intră sub incidenţa prezentei legi şi care tranzacţionează acelaşi instrument financiar sau instrumentele financiare derivate prevăzute la pct. 4-10 din anexa nr. 1 secţiunea C care sunt legate de respectivul instrument financiar sau care fac trimitere la acesta, să suspende sau să retragă, de asemenea, respectivul instrument financiar sau instrumentele derivate de la tranzacţionare, în cazurile în care suspendarea sau retragerea sunt consecinţa unei fapte suspectate ca abuz de piaţă, unei oferte publice de preluare sau nedivulgării unor informaţii privilegiate cu privire la emitent sau la instrumentul financiar, fapt care încalcă dispoziţiile art. 7 şi 17 din Regulamentul (UE) nr. 596/2014, cu excepţia cazurilor în care o astfel de suspendare sau retragere ar putea afecta în mod semnificativ interesele investitorilor sau compromite funcţionarea ordonată a pieţei.
(5)A.S.F. publică de îndată pe site-ul acesteia decizia prevăzută la alin. (4) şi o notifică ESMA şi autorităţilor competente din celelalte state membre.
(6)Prevederile alin. (4) se aplică în mod corespunzător şi în cazul în care A.S.F. este notificată de către o autoritate competentă din alt stat membru în legătură cu măsurile echivalente dispuse.
(7)În aplicarea prevederilor alin. (6), A.S.F. comunică ESMA şi altor autorităţi competente decizia pe care o ia ulterior primirii notificării, incluzând o explicaţie în cazul în care ia decizia de a nu suspenda sau retrage de la tranzacţionare instrumentul financiar sau instrumentele financiare derivate prevăzute la pct. 4-10 din anexa nr. 1 secţiunea C care sunt legate de respectivul instrument financiar sau care fac trimitere la acesta.
(8)Prevederile alin. (2)-(7) se aplică şi în cazul în care se ridică suspendarea de la tranzacţionare a unui instrument financiar sau a instrumentelor financiare derivate prevăzute la pct. 4-10 din anexa nr. 1 secţiunea C care sunt legate de respectivul instrument financiar sau care fac trimitere la acesta.
(9)Expresia afectarea semnificativă a intereselor investitorilor are înţelesul prevăzut de reglementările europene emise în aplicarea art. 32 din Directiva 2014/65/UE.