Art. 10. - B.N.R. solicită A.S.F. să verifice respectarea de către instituţia de credit a prevederilor prezentei legi aplicabile acesteia în următoarele situaţii: - Legea 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare

M.Of. 521

În vigoare
Versiune de la: 5 Iulie 2024
Art. 10
(1)Prestarea de servicii de investiţii şi/sau desfăşurarea activităţilor de investiţii cu titlu profesional prevăzute în secţiunea A a anexei nr. 1 şi prestarea serviciului auxiliar prevăzut la pct. 1 al secţiunii B din anexa nr. 1 se fac numai în baza şi în limita autorizaţiei acordate în prealabil de A.S.F., în cazul S.S.I.F., respectiv de B.N.R., în cazul instituţiilor de credit.

(2)Fiecare autorizaţie se notifică ESMA de către A.S.F.
(3)B.N.R. solicită A.S.F. să verifice respectarea de către instituţia de credit a prevederilor prezentei legi aplicabile acesteia în următoarele situaţii:
a)instituţia de credit solicită B.N.R. aprobarea de constituire şi are înscrise în obiectul de activitate supus aprobării furnizarea de servicii de investiţii şi/sau desfăşurarea de activităţi de investiţii cu alte instrumente financiare decât cele prevăzute de art. 2 alin. (3);
b)instituţia de credit supune aprobării B.N.R. modificarea obiectului de activitate, în vederea completării acestuia cu serviciile şi activităţile de investiţii, precum şi cu serviciile auxiliare şi/sau cu desfăşurarea de activităţi de investiţii cu alte instrumente financiare decât cele prevăzute de art. 2 alin. (3).
(4)A.S.F. acordă autorizaţia S.S.I.F. în conformitate cu prevederile prezentului titlu, precum şi în conformitate cu reglementările UE emise în aplicarea Directivei 2014/65/UE.
(5)Prestarea de către S.S.I.F. a serviciilor auxiliare prevăzute la pct. 2-7 ale secţiunii B din anexa nr. 1 se face numai în baza şi în limita autorizaţiei acordate de A.S.F.

(6)Instituţiile de credit pot presta serviciile auxiliare prevăzute în secţiunea B a anexei nr. 1 numai împreună cu serviciile şi activităţile de investiţii prevăzute în secţiunea A a anexei nr. 1.
(7)A.S.F. emite reglementări privind categoriile de activităţi ce pot fi prestate de o S.S.I.F., altele decât cele prevăzute în secţiunile A şi B ale anexei nr. 1, inclusiv cele ce pot fi desfăşurate potrivit dispoziţiilor art. 776 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare.
(8)Activităţile prevăzute la alin. (7) care sunt supuse autorizării, aprobării sau avizării pot fi desfăşurate de S.S.I.F. numai după obţinerea acestora.
(9)A.S.F. supraveghează S.S.I.F. şi instituţiile de credit numai cu privire la obiectul de activitate ce intră în sfera sa de competenţă, astfel cum aceasta este prevăzută prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 113/2013, cu modificările şi completările ulterioare.
(10)Prin excepţie de la dispoziţiile alin. (1), A.S.F. poate autoriza orice operator de piaţă să administreze un SMT sau un SOT, cu condiţia verificării în prealabil că respectivul operator respectă, în mod corespunzător, prevederile art. 12-16, art. 17 alin. (1), art. 19-28, art. 34-56 şi art. 61-74.
(11)Prin excepţie de la dispoziţiile alin. (6), instituţiile de credit înscrise în Registrul A.S.F. pot presta serviciul auxiliar prevăzut la pct. 1 din secţiunea B a anexei nr. 1 fără a presta serviciile şi activităţile de investiţii prevăzute în secţiunea A a anexei nr. 1.