Art. 7. - Articolul II din Legea nr. 23/2014 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2013 privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 184 din 14 martie 2014, se modifică după cum urmează: - Legea 122/2015 pentru aprobarea unor măsuri în domeniul promovării producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie şi privind modificarea şi completarea unor acte normative

M.Of. 387

În vigoare
Versiune de la: 31 Martie 2017
Art. 7
1.Articolul II din Legea nr. 23/2014 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2013 privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 184 din 14 martie 2014, se modifică după cum urmează:
"Art. II
(1) Producătorii de energie electrică din surse regenerabile de energie care deţin centrale electrice care beneficiază de sistemul de promovare, cu puteri instalate de cel mult 1 MW pe producător şi cel mult 2 MW pe producător pentru cogenerare de înaltă eficienţă pe bază de biomasă, pot încheia contracte bilaterale de vânzare/cumpărare a energiei electrice şi a certificatelor verzi negociate direct numai cu furnizorii consumatorilor finali, prin derogare de la art. 23 din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Producătorii de energie electrică din surse regenerabile de energie care deţin centrale electrice cu putere instalată cuprinsă de la 1 MW la 3 MW pe producător, respectiv de la 2 MW la 3 MW pe producător pentru cogenerare de înaltă eficienţă pe bază de biomasă, care beneficiază de sistemul de promovare şi care se încadrează în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii, conform prevederilor Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, pot încheia contracte bilaterale de vânzare/cumpărare a energiei electrice negociate direct, prin derogare de la art. 23 din Legea nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare.
(3) Producătorii de energie electrică din surse regenerabile de energie menţionaţi la alin. (1) şi (2) au obligaţia de a transmite la Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei preţul şi cantitatea de energie electrică din surse regenerabile de energie vândută în baza contractelor bilaterale de vânzare/cumpărare a energiei electrice negociate direct în termen de 3 zile de la finalizarea tranzacţiei, precum şi datele şi informaţiile în formatul şi la termenele prevăzute în reglementările emise de autoritatea menţionată.
(4) Constituie contravenţie neprezentarea de către producătorii prevăzuţi la alin. (3), la termenele stabilite, a datelor/informaţiilor solicitate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei în baza prezentei legi sau furnizarea incorectă ori incompletă de astfel de date/informaţii.
(5) Contravenţia prevăzută la alin. (4) se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 10.000 lei, în cazul persoanelor fizice, şi cu amendă de la 10.000 lei la 100.000 lei, în cazul persoanelor juridice. În cazul producătorilor cu puteri instalate de peste 100 kW, aplicarea amenzii prevăzute este însoţită şi de suspendarea licenţei de producător pe o perioadă de 3 luni.
(6) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către reprezentanţii împuterniciţi ai Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.
(7) Prin derogare de la art. 8 alin. (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, sumele provenite din aplicarea sancţiunilor prevăzute la alin. (5) vor fi utilizate pentru susţinerea unor măsuri de politică de eficienţă energetică. Sumele menţionate se vor vira în contul fondului specializat pentru investiţii în eficienţă energetică, începând cu data constituirii acestuia.
(8) Contravenţiilor prevăzute la alin. (4) le sunt aplicabile prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare."