Art. 6. - La articolul 3 alineatul (6), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins: - Legea 122/2015 pentru aprobarea unor măsuri în domeniul promovării producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie şi privind modificarea şi completarea unor acte normative

M.Of. 387

În vigoare
Versiune de la: 31 Martie 2017
Art. 6
Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 577 din 13 august 2010, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1.La articolul 3 alineatul (6), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"a) energia electrică produsă din deşeuri industriale şi/sau municipale achiziţionate din import, indiferent de puterea instalată a centralei electrice;"
2.La articolul 4, alineatul (7) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(7) În luna decembrie, ANRE stabileşte prin ordin cota anuală obligatorie de achiziţie de certificate verzi estimată pentru anul următor, numărul de certificate verzi estimate a fi emise pe baza informaţiilor privind energia electrică estimată a se produce din surse regenerabile de energie pentru anul următor şi consumul final de energie electrică estimat pentru anul următor."
3.La articolul 8 alineatul (1), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"a) energia electrică achiziţionată şi utilizată de furnizorii de energie electrică, pentru consumul final al acestora, precum şi cea facturată către consumatorii finali;"
4.La articolul 8, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu următorul cuprins:
"(21) În cadrul obligaţiei anuale de achiziţie de certificate verzi conform alin. (2), furnizorii de energie electrică şi producătorii prevăzuţi la alin. (1) sunt obligaţi să achiziţioneze trimestrial un număr de certificate verzi egal cu produsul dintre valoarea cotei anuale obligatorii de achiziţie de certificate verzi stabilite pentru anul respectiv, în condiţiile art. 4 alin. (7), şi cantitatea de energie electrică prevăzută la alin. (1), exprimată în MWh, facturată sau autofurnizată trimestrial consumatorilor finali."
5.La articolul 8, alineatele (3) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"(3) Furnizorii de energie electrică şi producătorii prevăzuţi la alin. (1) sunt obligaţi să transmită trimestrial şi anual la ANRE, în formatul şi la termenele precizate de aceasta, cantităţile de energie electrică pentru care au obligaţia achiziţiei de certificate verzi.
(4) În factura de energie electrică transmisă consumatorilor finali, valoarea certificatelor verzi se facturează separat faţă de tarifele/preţurile pentru energia electrică, precizându-se temeiul legal. Această valoare reprezintă produsul dintre valoarea cotei anuale obligatorii de achiziţie de certificate verzi (CV/MWh) estimate de către ANRE, cantitatea de energie electrică facturată (MWh) şi preţul certificatelor verzi, calculat ca preţ mediu ponderat al tranzacţiilor din piaţa centralizată a certificatelor verzi în luna anterioară lunii de facturare sau ultima medie ponderată lunară disponibilă."
6.La articolul 12, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins:
"(11) ANRE stabileşte în termen de 45 de zile de la încheierea fiecărui trimestru, pentru trimestrul precedent şi pentru fiecare operator economic care are obligaţia achiziţiei de certificate verzi, pe baza numărului de certificate verzi achiziţionate şi a energiei electrice facturate clienţilor finali sau autofurnizată, gradul de îndeplinire a cotei anuale obligatorii de achiziţie de certificate verzi pentru trimestrul precedent."
7.La articolul 12, după alineatul (22) se introduc două noi alineate, alineatele (23) şi (24), cu următorul cuprins:
"(23) Furnizorii de energie electrică şi producătorii care au obligaţia de achiziţie de certificate verzi şi care realizează cota obligatorie anuală de achiziţie de certificate verzi pentru trimestrul precedent într-o proporţie mai mică de 90% faţă de cota anuală obligatorie se sancţionează cu amenda egală cu produsul dintre valoarea maximă a certificatelor verzi stabilită anual de ANRE conform prevederilor legale şi numărul de certificate verzi neachiziţionate corespunzător diferenţei dintre 90% din cota anuală obligatorie şi cota realizată la nivelul fiecărui trimestru, rămânând obligativitatea îndeplinirii cotei anuale obligatorii, caz în care cuantumul amenzii va fi cel prevăzut la alin. (2).
(24) Până la 31 decembrie 2015, pentru furnizorii consumatorilor industriali care au depus documentaţia pentru obţinerea acordului de exceptare în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 495/2014 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, cu modificările şi completările ulterioare, conform art. 8 alin. (8), pentru cantitatea contractată cu aceştia sau autofurnizată acestora, obligaţia de achiziţie a certificatelor verzi este considerată a fi numai anuală, până la soluţionarea cererilor şi emiterea acordului de exceptare sau respingerea cererii de emitere a acordului de exceptare solicitat de fiecare dintre respectivii consumatori industriali."
8.La articolul 26, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"Art. 26
(1) Un operator economic care dezvoltă instalaţii de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalată mai mare de 250 MW şi care îndeplineşte condiţiile pentru aplicarea sistemului de promovare stabilit prin prezenta lege întocmeşte şi transmite documentaţia necesară notificării individuale a măsurii de sprijin către Comisia Europeană, în conformitate cu prevederile pct. (20) lit. (b) din Comunicarea Comisiei - Orientări privind ajutoarele de stat pentru protecţia mediului şi energie pentru perioada 2014-2020 (2014/C 200/01), publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. C 200 din 28 iunie 2014.
(2) Operatorii economici solicitanţi beneficiază de sistemul de promovare prevăzut de prezenta lege numai după autorizarea acestora de către Comisia Europeană şi numai pentru tehnologiile de producere a energiei electrice din surse regenerabile menţionate în decizia de autorizare, respectiv după obţinerea deciziei de autorizare a ajutorului individual din partea Comisiei Europene, în cazul operatorului economic prevăzut la alin. (1)."
9.La articolul 30, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) Contravenţiile prevăzute la alin. (1) lit. c), d), e) şi f) se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 10.000 lei, în cazul persoanelor fizice, şi cu amendă de la 10.000 lei la 100.000 lei, în cazul persoanelor juridice."
10.La articolul 30, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu următorul cuprins:
"(21) Contravenţia prevăzută la alin. (1) lit. a) se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 100.000 lei şi cu până la 5% din cifra de afaceri, pentru nerespectarea repetată de cel puţin două ori într-un an calendaristic."