Capitolul ii - Organizarea productiei si a muncii in cooperativele agricole de productie - Legea 1/1982 retribuirii muncii in unitatile agricole cooperatiste
B.Of. 36
Ieşit din vigoare Versiune de la: 22 Ianuarie 1986
CAPITOLUL II:Organizarea productiei si a muncii in cooperativele agricole de productie
Art. 9
(1)Activitatea in coperativa agricola de productie se realizeaza prin munca membrilor acesteia.
(2)Pentru folosirea integrala a pamantului, sporirea productiei agricole si cresterea veniturilor din munca ale tuturor membrilor, cooperativele agricole de productie au obligatia sa asigure participarea la munca a tuturor cooperatorilor si membrilor lor de familie, astfel incat cel putin 60-65% din totalul populatiei legate de activitatea fiecarei cooperative sa constituie forta de munca activa, sa participe la executarea la timp si in bune conditii a tuturor lucrarilor agricole.
Art. 10
(1)In vederea efectuarii lucrarilor agricole in perioade optime, consiliile unice agroindustriale de stat si cooperatiste, consiliile de conducere ale cooperativelor agricole de productie, impreuna cu comitetele sau birourile executive ale consiliilor populare vor imtocmi si dezbate in adunari generale programe de lucru care sa prevada folosirea integrala a fortei de munca existente, prin participarea la munca a tuturor cooperatorilor, inclusiv a pensionarilor apti de munca si a tineretului. Pensionarii care nu pot participa la executarea lucrarilor agricole, precum si elevii scolilor din comune, vor fi antrenati, in raport cu varsta, la executarea unor lucrari, cum sunt intretinerea culturilor, recoltarea legumelor, fructelor si strugurilor, a plantelor medicinale, in sericicultura, prestari de servicii si alte asemenea activitati.
(2)In perioada de desfasurare a campaniilor agricole toti locuitorii apti de munca din sate si comune, inclusiv cei care lucreaza in industrie, constructii, comert sau alte activitati, specialistii de orice profil si membrii lor de familie sunt obligati sa participe la prasit si alte lucrari de intretinere a culturilor de recoltare, transport si depozitare a produselor, lucrari de irigatii, desecarii, eliminarea excesului de umiditate, curatirea si imbunatatirea pasunilor si fanetelor naturale si alte asemenea actiuni, potrivit programelor de lucru aprobate.
(3)Persoanele prevazute la alin. (2) vor presta munca in echipe si vor fi retribuite in acord, in raport cu volumul lucrarilor efectuate.
Art. 11
(1)Fiecare cooperator are obligatia sa execute lucrari de calitate, in locurile stabilite si in perioadele optime de timp prevazute, sa realizeze numarul de zile de lucru si volumul de munca corespunzator, aprobate de adunarea generala a cooperativei agricole de productie, si sa respecte programul de lucru stabilit.
(2)Presedintii cooperativelor agricole de productie, celelalte cadre de conducere, personalul tehnic, economic si administrativ, precum si cei care lucreaza in cooperative, in activitatile de industrie mica, de constructii si prestari de servicii, vor participa nemijlocit la efectuarea lucrarilor agricole in perioadele de varf ale campaniilor agricole.
Art. 12
(1)Pentru a se asigura participarea la munca, in tot timpul anului, a unui numar cat mai mare de cooperatori si cresterea treptata a gradului de ocupare a acestora pana la 300 de zile pe an, consiliile de conducere ale cooperativelor agricole sunt obligate ca, pe langa activitatea agricola, sa dezvolte activitatile de industrie mica, de constructii, prestari de servicii si altele asemanatoare, valorificand pe deplin resursele de materie prima de care dispune fiecare unitate.
(2)In cooperativele agricole de productie in care exista forta de munca disponibila, consiliile de conducere sunt obligate sa organizeze, cu sprijinul comitetelor sau birourilor executive ale consiliilor populare, brigazi si echipe care sa lucreze in alte unitati agricole cooperatiste si de stat, pe santiere, la exploatari forestiere si in alte activitati.
(3)Unitatile in care lucreaza cooperatorii potrivit prevederilor alin. (2) sunt obligate sa vireze lunar cooperativelor agricole de productie din care acestia provin drepturile de retribuire, impozitul si contributia pentru asigurari sociale aferente, cota-parte din cheltuielile comune si generale, precum si o cota-parte din beneficiu calculata la suma totala a acestor cheltuieli.
Art. 13
Consiliile de conducere ale cooperativelor agricole de productie vor cuprinde in planurile de productie si in begetele de venituri si cheltuieli toate lucrarile ce se executa in conditiile art. 9-12.
Art. 14
(1)Pentru folosirea rationala a fortei de munca, realizarea productiei agricole si cresterea productivitatii muncii, in cooperativele agricole de productie se organizeaza subunitati de productie, iar in cadrul acestora se constituie formatii de munca.
(2)Subunitatile de productie in cooperativele agricole de productie sunt: ferma, brigada si sectorul, care au un plan propriu de productie sau, dupa caz, si plan de venituri si cheltuieli, ce fac parte integranta din planul de productie si bugetul de venituri si cheltuieli al unitatii agricole de productie.
(3)Consiliul de conducere al cooperativei agricole de productie repartizeaza pe fiecare ferma, brigada si sector, in functie de profilul de productie, suprafetele de culturi, plantatiile vitipomicole, efectivele de animale, tractoarele si masinile agricole, celalalt inventar, cantitatile de ingrasaminte, erbicide, furaje, materii si materiale, precum si forta de munca necesara realizarii productiei stabilite.
Art. 15
(1)Formatia de baza in organizarea muncii in cadrul subunitatilor de productie este echipa mixta de mecanizatori si cooperatori, echipa de mecanizatori sau echipa de cooperatori.
(2)Organizarea muncii pe echipe are drept scop intarirea spiritului de munca colectiva, a disciplinei, cresterea raspunderii intregii echipe si a fiecarui membru al acesteia pentru folosirea deplina a bazei tehnico-materiale, executarea la timp si de calitate a volumului de munca stabilit pe intreaga suprafata sau pe intregul efectiv de animale si obtinerea nivelurilor de productie prevazute.
(3)In fermele, brigazile si sectoarele in care tehnologiile de productie si gradul de mecanizare permit reducerea fortei de munca, cooperatorii si mecanizatorii care lucreaza nemijlocit in productie in aceste subunitati se constituie intr-o singura echipa.
Art. 16
(1)Echipa se organizeaza cu caracter permanent, pe sole, terlale, specii si categorii de animale, cel putin pe durata unui ciclu de productie sau a unui an calendaristic. In productia vegetala, prin ciclu de productie se intelege perioada de la pregatirea terenului pentru semanat sau plantat pana la recoltarea, livrarea si depozitarea productiei, iar in zootehnie, perioada de productie, de crestere sau de ingrasare, corespunzatoare fiecarei specii sau categorii de animale.
(2)Componenta si marimea echipei se stabilesc de adunarea fermei, respectiv a brigazii sau sectorului, cu aprobarea consiliului de conducere al unitatii, in functie de structura culturilor, de speciile si categoriile de animale, de gradul de mecanizare a lucrarilor, dispersarea terenurilor, suprafata parcelelor, sistemul de exploatare si alte criterii asemanatoare. Marimea echipei trebuie sa se incadreze in limitele stabilite de Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare.
(3)Echipei i se repartizeaza, corespunzator prevederilor din planul de productie al fermei, brigazii sau sectorului, suprafete de culturi, plantatii de vii si pomi, efective de animale, mijloace de productie si materiale necesare, i se stabilesc productiile ce trebuie obtinute, precum si volumul de munca ce trebuie executat potrivit tehnologiilor folosite.
(4)In productia vegetala, echipa are obligatia sa execute la timp si in bune conditii lucrarile necesare obtinerii productiei planificate: pregatirea terenului, semanatul, asigurarea densitatii plantelor pe tot ciclul de vegetatie, completarea golurilor, intretinerea culturilor, recoltarea, transportul si depozitarea intregii productii realizate, precum si eliberarea terenului de produsele secundare. Pentru culturile irigate, echipa are sarcina sa execute si lucrarile de udare, de intretinere si exploatare a suprafetelor amenajate si a echipamentului de irigatii, in care scop in cadrul echipei se poate organiza o grupa permanenta de cooperatori.
(5)In zootehnie, echipa are obligatia de ingrijire si exploatare a animalelor, de obtinere a numarului de produsi si a productiilor animaliere planificate. Echipa asigura pregatirea, transportul si administrarea furajelor, evacuarea dejectiilor, dezinfectia si deratizarea.
Art. 17
(1)Echipa este condusa de un sef de echipa, care lucreaza efectiv in productie , desemnat de consiliul de conducere al unitatii agricole dintre cei mai buni mecanizatori din echipa respectiva sau dintre cooperatorii cu cea mai mare experienta si cu aptitudini in organizarea muncii, care se bucura de prestigiu si autoritate in randul membrilor echipei.
(2)Seful de echipa are obligatia sa asigure respectarea stricta a ordinii si disciplinei in productie, sa controleze zilnic volumul de munca efectuat de cooperatori si mecanizatori, calitatea lucrarilor executate si sa intocmeasca pontajul pentru fiecare membru al echipei.
(3)Raspunderea pentru executarea la timp si de calitate a intregului volum de lucrari prevazut de tehnologii si inscris in devizele de lucrari revine intregii echipe. In cazul in care unii dintre membrii din echipa nu executa in perioada stabilita volumul de munca prevazut, lucrarile vor fi efectuate, prin grija sefului de echipa, de catre ceilalti membri. Volumul de munca efectuat se va ponta la acei membri ai echipei care au executat lucrarile respective.
Art. 18
(1)Obligatiile ce revin cooperativelor agricole de productie pentru asigurarea conditiilor tehnico-materiale necesare realizarii productiei planificate, raspunderile cooperatorilor, mecanizatorilor, specialistilor si celuilalt personal tehnic productiv si de administratie, pentru efectuarea la timp a intregului volum de lucrari si respectarea tehnologiilor, precum si drepturile de retribuire, se inscriu in angajamentele incheiate intre :
a)seful de echipa si seful subunitatii de productie - seful de ferma, de brigada sau de sector. Angajamentul va fi semnat de seful subunitatii si toti membrii echipei ;
b)seful subunitatii de productie - seful de ferma, de brigada sau de sector - impreuna cu seful sectiei de mecanizare si conducerea cooperativei agricole reprezentata de presedinte, inginer sef si contabil sef.
(2)Angajamentele se aproba de consiliul de conducere al cooperativei agricole de productie.
(3)In angajamentele mentionate la alin. 1 vor fi prevazute suprafetele pe culturi, speciile si categoriile de animale repartizate, utilajele si materialele necesare, productiile ce trebuie obtinute, tehnologiile ce vor fi aplicate, perioadele de timp pentru executarea lucrarilor, volumul de munca necesar potrivit normelor stabilite, drepturile de retribuire si raspunderile, potrivit legii, pentru pagubele materiale aduse unitatii.
(4)Presedintele, vicepresedintele, inginerul sef si contabilul sef incheie un angajament cu directia generala pentru agricultura si uniunea judeteana a cooperativelor agricole de productie. In acest angajament se stabilesc obligatiile si raspunderile concrete ale persoanelor din conducerea cooperativei referitoare la realizarea sarcinilor de productie si economice, prevazute in planul de productie si bugetul de venituri si cheltuieli al unitatii, drepturile de retribuire, in raport cu realizarea sarcinilor de plan, precum si obligatiile directiei generale pentru agricultura privind asigurarea bazei tehnico-materiale prevazute in plan si raspunderea partilor pentru neindeplinirea obligatiilor asumate.
(1)Obligatiile ce revin cooperativelor agricole de productie pentru asigurarea conditiilor tehnico-materiale necesare realizarii productiei planificate, raspunderile cooperatorilor, mecanizatorilor, specialistilor si celuilalt personal tehnic productiv si de administratie, pentru efectuarea la timp a intregului volum de lucrari si respectarea tehnologiilor, precum si drepturile de retribuire, se inscriu in angajamentele incheiate intre :
a)seful de echipa si seful subunitatii de productie - seful de ferma, de brigada sau de sector. Angajamentul va fi semnat de seful subunitatii si toti membrii echipei ;
b)seful subunitatii de productie - seful de ferma, de brigada sau de sector - impreuna cu seful sectiei de mecanizare si conducerea cooperativei agricole reprezentata de presedinte, inginer sef si contabil sef.
(2)Angajamentele se aproba de consiliul de conducere al cooperativei agricole de productie.
(3)In angajamentele mentionate la alin. 1 vor fi prevazute suprafetele pe culturi, speciile si categoriile de animale repartizate, utilajele si materialele necesare, productiile ce trebuie obtinute, tehnologiile ce vor fi aplicate, perioadele de timp pentru executarea lucrarilor, volumul de munca necesar potrivit normelor stabilite, drepturile de retribuire si raspunderile, potrivit legii, pentru pagubele materiale aduse unitatii.
(4)Presedintele, vicepresedintele, inginerul sef si contabilul sef incheie un angajament cu directia generala pentru agricultura si uniunea judeteana a cooperativelor agricole de productie. In acest angajament se stabilesc obligatiile si raspunderile concrete ale persoanelor din conducerea cooperativei referitoare la realizarea sarcinilor de productie si economice, prevazute in planul de productie si bugetul de venituri si cheltuieli al unitatii, drepturile de retribuire, in raport cu realizarea sarcinilor de plan, precum si obligatiile directiei generale pentru agricultura privind asigurarea bazei tehnico-materiale prevazute in plan si raspunderea partilor pentru neindeplinirea obligatiilor asumate.(5)Pentru intarirea raspunderii tuturor membrilor echipei in realizarea si depasirea productiilor stabilite in angajament, consiliile de conducere, sefii de ferma, de brigada si de sector au obligatia sa controleze in permanenta modul cum se executa lucrarile prevazute in devize, adancimea si uniformitatea araturii, realizarea densitatii plantelor pe unitatea de suprafata, completarea golurilor, executarea numarului de prasile si a celorlalte lucrari de intretinere si combatere a bolilor si daunatorilor, executarea lucrarilor de scurgere a apelor de pe terenuri si culturi, recoltarea in termen si fara pierderi a intregii productii, eliberarea terenurilor.
(6)In zootehnie, consiliile de conducere, sefii de ferma si de brigada au obligatia sa controleze permanent activitatea desfasurata pentru ingrijirea animalelor, procesul de reproductie si selectie, de producere, conservare, preparare si administrare a furajelor, precum si modul in care se respecta masurile sanitar-veterinare, pentru a se asigura realizarea si depasirea productiilor si a efectivelor prevazute in angajamentele incheiate de fiecare echipa.
Art. 19
(1)Nivelul consumului de munca si al cheltuielilor materiale necesare realizarii productiilor planificate in agricultura cooperatista se stabileste, anual, prin plan national unic de dezvoltare economico-sociala.
(2)Ministerul Agricultirii si Industriei Alimentare repartizeaza pe judete indicatorii cu privire la consumul de munca, la necesarul maxim de personal pe structura, precum si la cheltuielile materiale, diferentiat pe tehnologii pentru principalele culturi, specii se categorii de animale, in functie de conditiile pedoclimatice, in cadrul nivelului stabilit potrivit alin. (1).
(3)De asemenea, Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare va lua masuri pentru perfectionarea tehnologiilor pe culturi, specii si categorii de animale si pentru revizuirea periodica a normelor de munca si de consum, in vederea reducerii cheltuielilor cu forta de munca, a cheltuielilor materiale, de energie si combustibili, precum si a cresterii productivitatii muncii si eficientei economice in unitatile agricole cooperatiste.
(4)Directia generala pentru agricultura si industria alimentara repartizeaza indicatorii cu privire la consumul de munca si cheltuielile materiale, pe cooperative agricole de productie si, insumat, pe consiliul unic agroindustrial de stat si cooperatist, in functie de conditiile concrete din fiecare unitate, diferentiat pe tehnologii pentru principalele culturi, specii si categorii de animale, fara a depasi nivelul total stabilit pe judet.
Art. 20
(1)In cooperativa agricola de productie, normarea muncii prestate se face pe baza normelor de munca elaborate de Ministerul Agriculturii si Idustriei Alimentare impreuna cu Uniunea Nationala a Cooperativelor Agricole de Productie, potrivit criteriilor si in limitele stabilite de lege.
(2)In functie de natura activitatii, normele de munca pot fi stabilite sub forma de norme de timp, norme de productie, atributii concrete cu precizarea zonelor de desfasurare a activitatii, sarcini de serviciu sau alte tipuri de norme corespunzatoare muncii respective.
(3)La stabilirea volumului de munca pentru lucrarile ce se efectueaza in cooperativele agricole de productie se va asigura ca in aceeasi norma sa fie cuprinse mai multe operatii de munca prevazute in tehnologii, astfel incat fiecare cooperator a execute o gama cat mai larga a de lucrari in sectorul in care a fost repartizat si sa poata muncii efectiv in tot cursul anului pentru a obtine venituri constante si la un nivel tot mai ridicat, in raport cu cantitatea si calitatea muncii.