Secţiunea iii - Avizarea şi aprobarea programelor anuale - Instructiuni din 2004 privind elaborarea programului anual de exploatare petrolieră

M.Of. 120

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 17 Iunie 2005
SECŢIUNEA III:Avizarea şi aprobarea programelor anuale
Art. 12
C.I.T. avizează programele anuale în temeiul art. 54 lit. c) din Legea petrolului nr. 238/2004, al art. 3 lit. e) din Hotărârea Guvernului nr. 756/2003 şi al prezentelor instrucţiuni.
Art. 13
Programele anuale, elaborate potrivit prevederilor prezentelor instrucţiuni, se depun de către titularii de acorduri petroliere la C.I.T. la care este arondat zăcământul comercial, până la data de 31 decembrie a anului anterior.
Art. 14
Programul anual, respectiv eventualele modificări ale acestuia, va fi depus la C.I.T., având aprobarea conducerii titularului acordului petrolier (semnătura şi ştampila) atât pe memoriul tehnic, cât şi pe anexele cu volumul şi eşalonarea lucrărilor.
Art. 15
(1)C.I.T. analizează şi avizează programul anual din punct de vedere al protecţiei şi exploatării în siguranţă a zăcămintelor, în termen de 45 de zile lucrătoare de la data primirii acestora.
(2)În cazul în care se constată că programul anual necesită modificări sau completări, A.N.R.M. va constitui o comisie care va organiza şedinţe de analiză în vederea stabilirii măsurilor obligatorii ce se impun pentru continuarea operaţiunilor petroliere pentru fiecare zăcământ comercial.
Art. 16
(1)C.I.T. emite avizul dacă titularii au încheiat acorduri petroliere, aprobate prin hotărâre a Guvernului, pentru zăcămintele comerciale în cauză şi dacă programul anual respectă toate prevederile acestor acorduri.
(2)Avizul C.I.T. este supus aprobării conducerii Direcţiei generale de inspecţie şi supraveghere teritorială a activităţilor miniere si â operaţiunilor petroliere din structura A.N.R.M.
Art. 17
(1)C.I.T. respinge de la avizare programul anual prezentat în următoarele cazuri:
a)programul anual nu respectă, în mod nejustificat, prevederile ultimei documentaţii tehnico-economice avizate de A.N.R.M. şi pe baza căreia s-a emis încheierea privind confirmarea resurselor geologice şi rezervelor;
b)în programul anual sunt cuprinse metode de exploatare care nu corespund metodei de exploatare aprobate de A.N.R.M. prin încheierile privind confirmarea resurselor geologice şi rezervelor;
c)programul anual nu menţionează modul de executare a lucrărilor anterioare programului şi neexecutate, prevăzute ca obligaţii în încheierile privind confirmarea resurselor geologice şi rezervelor, de protecţie a zăcământului şi de refacere a mediului;
d)titularul a sistat exploatarea unui zăcământ comercial fără aprobarea prealabilă a A.N.R.M.
e)titularul încalcă orice alte prevederi sau dispoziţii legale în domeniul exploatării rezervelor de petrol şi/sau al protecţiei şi refacerii mediului, în toate componentele sale şi poate aduce prejudicii zăcământului sau mediului;
f)programul anual nu ţine seama de măsurile stabilite în avize şi în actele de control ale A.N.R.M. ori ale organelor de protecţie a mediului şi/sau de protecţie a muncii.
(2)În cazurile menţionate la alin. (1), C.I.T. va restitui programul anual titularului pentru a-l reface, stabilind totodată un termen maxim de 30 de zile pentru a-l reînainta la C.I.T. în vederea avizării.
Art. 18
Avizul C.I.T. are următorul conţinut:
AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU RESURSE MINERALE
Direcţia generală inspecţie şi supraveghere teritorială a activităţilor miniere şi a operaţiunilor petroliere

C.I.T. ..................

Nr ....... /data de expediţie ...............

AVIZ
Nr ........... /data ..................
Obiect: Avizarea programului de exploatare pe anul ........ pentru ........................................................, la zăcământul (substanţa) comercial .................. aparţinând ..........................................., (denumirea completă a titularului) localitatea ...................., judeţul ............................................... (adresa completă a titularului).
I.CAPITOLUL I: Generalităţi
a)Numărul adresei de înaintare a programului anual de la titular şi de la C.I.T.
b)Datele privind titularul acordului petrolier: denumirea sucursalei, schelei care exploatează zăcământul comercial, adresa completă, numărul de telefon/fax, activitatea pe care o desfăşoară
c)Denumirea perimetrului de exploatare
d)Substanţa (tipul de hidrocarburi) exploatată
e)Data intrării în vigoare a acordurilor de concesiune a perimetrului de dezvoltare-exploatare şi exploatare petrolieră (nr. şi data hotărârii Guvernului privind aprobarea acordului)
f)Perioada de valabilitate a acordului
g)Data şi numărul ultimei încheieri privind confirmarea resurselor geologice şi rezervelor la A.N.R.M.
II.CAPITOLUL II: Cuprinsul preliminarului
1.Producţia fizică programată
a)Ţiţei
b)Gaze asociate
c)Gaze libere
d)Condensat
e)Amestecuri de gaze combustibile
2.Lucrări de dezvoltare şi exploatare
a)Producţia de ţiţei (se vor menţiona producţia din sondele aflate în fondul de sonde existent, precum şi cea din sondele noi programate pentru anul preliminat)
b)Producţia de gaze asociate (idem ţiţei)
c)Producţia de gaze libere
d)Producţia de condensat
e)Activitatea de reparaţii capitale la sonde (număr de sonde programate, precum şi producţia aferentă acestora, estimată a se obţine).
3.Lucrări pentru aplicarea metodelor de recuperare secundară (Se vor menţiona principalii indicatori ai metodei aplicate.)
4.Lucrări pentru urmărirea exploatării
(Se vor consemna operaţiunile pentru urmărirea exploatării pentru anul preliminat.)
III.CAPITOLUL III: Observaţii şi constatări
Se va analiza şi se va compara conţinutul programului anual cu prevederile din studiile tehnico-economice pe baza cărora se desfăşoară activitatea de exploatare.
Avizatorul va arăta în mod separat şi explicit în ce constau încălcările normelor legale, deficienţele prevăzute la art. 17 alin. (1), fundamentând cauzele pentru care nu poate fi avizat programul anual de exploatare respectiv sau nu pot fi avizate modificările la acesta, solicitate ulterior de titularul acordului petrolier.
IV.CAPITOLUL IV: Aviz
Faţă de cele de mai sus, A.N.R.M., prin C.I.T. ............, avizează, din punct de vedere al protecţiei zăcămintelor de hidrocarburi şi a mediului, programul anual de exploatare pe anul ...... (bolduit), pe zăcământul comercial ................, prezentat de .........................................................................., (denumirea completă a titularului, sucursala, schela de producţie, localitatea, judeţul) condiţionat de îndeplinirea următoarelor măsuri: ................. Măsurile vor fi numerotate, vor avea o exprimare clară şi vor prevedea responsablităţi (de regulă, conducerea titularului) şi termene de executare. Măsurile se vor referi la unele completări, modificări, rectificări etc, menite să îmbunătăţească protecţia şi exploatarea în siguranţă a zăcământului, măsuri de protecţie şi refacere a mediului, precum şi măsuri de securitate a muncii, direct referitoare la exploatarea zăcământului.
Dacă în decursul anului pentru care s-a avizat programul operaţiunilor petroliere din motive întemeiate se impun unele modificări, titularul acordului petrolier va solicita un nou aviz.

Director general D.G.I.S.T.A.M.O.P.,

..............................

(numele şi prenumele)

C.I.T.R.M.

..............................

(numele şi prenumele)