Capitolul iii - Funcţionarea agenţilor de muncă temporară - Hotararea 938/2004 privind condiţiile de înfiinţare şi funcţionare, precum şi procedura de autorizare a agentului de muncă temporară

M.Of. 589

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 4 Aprilie 2005
CAPITOLUL III:Funcţionarea agenţilor de muncă temporară
Art. 14
(1)Agentul de muncă temporară încheie cu salariatul un contract de muncă temporară, în scris, care trebuie să cuprindă elementele prevăzute la art. 93 din Legea nr. 53/2003, după cum urmează:
a)datele de identificare a părţilor;
b)misiunea de muncă temporară pentru care a fost angajat salariatul temporar, atunci când contractul de muncă temporară se încheie pe durata unei singure misiuni de muncă temporară;
c)tipul de activitate pentru care este angajat salariatul temporar, atunci când contractul de muncă temporară se încheie pentru mai multe misiuni de muncă temporară;
d)identitatea şi sediul utilizatorului;
e)locul executării misiunii de muncă temporară sau posibilitatea ca salariatul temporar să-şi desfăşoare activitatea, succesiv, la diverşi utilizatori;
f)pregătirea profesională şi abilităţile salariatului temporar;
g)data de la care contractul de muncă temporară urmează să-şi producă efectele;
h)durata misiunii de muncă temporară şi condiţiile în care aceasta poate fi prelungită;
i)condiţiile concrete în care urmează să se desfăşoare munca în cadrul misiunii de muncă temporară, respectiv riscurile specifice postului;
j)concediul de odihnă la care salariatul temporar are dreptul;
k)eventuala perioadă de probă, stabilită în condiţiile legii;
l)condiţii de acordare a preavizului;
m)drepturile salariale şi modalităţile de remunerare a salariatului temporar, precum şi periodicitatea plăţii;
n)durata normală a muncii;
o)informaţiile necesare în cazul în care salariatul temporar urmează să-şi desfăşoare activitatea în străinătate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 53/2003;
p)clauze privind încetarea raporturilor de muncă din iniţiativa agentului de muncă temporară, la sesizarea utilizatorului.
(2)Contractul de muncă temporară se încheie, în condiţiile legii, de regulă, pe durata unei singure misiuni de muncă temporară.
(3)Contractul de muncă temporară se poate încheia şi pentru mai multe misiuni de muncă temporară, fără ca durata acestuia să depăşească 18 luni.
(4)Pentru fiecare nouă misiune de muncă temporară, între părţi se încheie un act adiţional la contractul de muncă temporară, în care vor fi precizate toate elementele prevăzute la alin. (1).
(5)Contractul de muncă temporară încheiat pentru mai multe misiuni de muncă temporară încetează la terminarea ultimei misiuni de muncă temporară pentru care a fost încheiat.
Art. 15
(1)Agentul de muncă temporară pune la dispoziţia utilizatorului un salariat temporar, în baza unui contract de punere la dispoziţie încheiat în formă scrisă.
(2)Contractul de punere la dispoziţie trebuie să cuprindă, potrivit art. 90 alin. (2) din Legea nr. 53/2003, următoarele:
a)motivul şi scopul pentru care este necesară utilizarea unui salariat temporar;
b)termenul misiunii de muncă temporară şi, dacă este cazul, posibilitatea modificării acestuia;
c)caracteristicile specifice postului, în special calificarea necesară, locul executării misiunii de muncă temporară şi programul de lucru;
d)condiţiile concrete de muncă;
e)echipamentele individuale de protecţie şi de muncă pe care salariatul temporar trebuie să le utilizeze;
f)orice alte servicii şi facilităţi în favoarea salariatului temporar;
g)valoarea contractului de care beneficiază agentul de muncă temporară, precum şi remuneraţia la care are dreptul salariatul;
h)obligaţia utilizatorului de a efectua instructajul de sănătate şi securitate a muncii.
(3)În cazul în care misiunea de muncă temporară oferită de agentul de muncă temporară poate pune în pericol viaţa, integritatea fizică şi psihică a salariatului temporar, acesta este îndreptăţit să refuze misiunea de muncă temporară.
(4)Refuzul salariatului se face în formă scrisă şi nu poate constitui motiv de sancţiune sau concediere.
Art. 16
(1)Agenţii de muncă temporară au obligaţia de a ţine evidenţa contractelor de muncă temporară şi de a le înregistra, în termenul prevăzut de legislaţia în vigoare, la inspectoratele teritoriale de muncă în a căror rază teritorială sunt autorizaţi.
(2)Contractele de muncă temporară se înregistrează în Registrul general de evidenţă a salariaţilor, la rubrica "Durata contractului individual de muncă" înscriindu-se durata contractului, urmată de menţiunea "CMT".
Art. 17
Agenţii de muncă temporară sunt obligaţi să menţioneze în mijloacele de promovare şi informare a activităţilor desfăşurate elementele necesare care să permită identificarea lor ca agent de muncă temporară, inclusiv seria, numărul şi data emiterii autorizaţiei de funcţionare, precum şi numărul de înregistrare în Registrul naţional de evidenţă a agenţilor de muncă temporară autorizaţi.
Art. 18
(1)Autorizaţia de funcţionare a agentului de muncă temporară se retrage în situaţia în care agentul de muncă temporară se află în procedură de faliment sau de lichidare.
(2)Autorizaţia de funcţionare a agentului de muncă temporară se retrage şi în următoarele situaţii:
a)au fost aplicate, în mod repetat, sancţiuni pentru încălcarea prevederilor prezentei hotărâri;
b)agentul de muncă temporară nu respectă prevederile art. 5 alin. (6).
(3)În situaţia retragerii autorizaţiei de funcţionare, suma corespunzătoare tarifului pentru obţinerea autorizaţiei nu se restituie.

Art. 19
(1)Autorizaţia de funcţionare a agenţilor de muncă temporară se retrage de către Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, prin direcţia pentru dialog, familie şi solidaritate socială, la solicitarea motivată a inspectorilor de muncă sau, după caz, a altor organe de control.
(2)Retragerea autorizaţiei de funcţionare se comunică agentului de muncă temporară, în scris, în termen de 15 zile de la data constatării de către direcţia pentru dialog, familie şi solidaritate socială a situaţiilor prevăzute la art. 18, şi poate fi contestată la instanţa de contencios administrativ competentă, potrivit legii.
(3)Decizia motivată de retragere a autorizaţiei de funcţionare se comunică Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, în termen de 15 zile de la data emiterii de către direcţia pentru dialog, familie şi solidaritate socială.
(4)Agentul de muncă temporară căruia i s-a retras autorizaţia de funcţionare poate solicita o nouă autorizaţie, în condiţiile prezentei hotărâri, numai după o perioadă de un an de la data retragerii acesteia.
Art. 20
(1)Contractele de punere la dispoziţie şi contractele de muncă temporară, aflate în executare în momentul retragerii autorizaţiei de funcţionare, se derulează până la expirarea perioadei pentru care au fost încheiate, cu respectarea dispoziţiilor art. 95 din Legea nr. 53/2003, fără a prejudicia drepturile contractuale ale salariaţilor temporari sau ale utilizatorilor.
(2)În această situaţie, impozitul pe venit şi contribuţiile datorate de către salariatul temporar bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetului asigurărilor pentru şomaj şi bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, după caz, urmează să fie plătite de către utilizator, care are dreptul la acţiune directă împotriva agentului de muncă temporară, în vederea recuperării prejudiciilor cauzate.
Art. 21
Utilizatorul salariaţilor temporari are următoarele obligaţii:
a)să informeze salariaţii temporari cu privire la toate locurile de muncă vacante existente, în vederea asigurării egalităţii de şanse cu ceilalţi angajaţi cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată la utilizator, pentru obţinerea unui loc de muncă permanent, prin afişarea unui anunţ într-un loc accesibil tuturor salariaţilor care îşi desfăşoară activitatea la utilizatorul respectiv;
b)să asigure salariatului temporar accesul la cursurile de pregătire profesională pe care le organizează pentru salariaţii săi;
c)să pună la dispoziţia reprezentanţilor salariaţilor informaţiile cu privire la utilizarea salariaţilor temporari, în cadrul informării generale privind ocuparea forţei de muncă.
Art. 22
(1)Utilizatorul poate încheia cu salariatul temporar un contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată numai după încetarea misiunii.
(2)Orice clauză prin care se interzice angajarea de către utilizator a salariatului temporar după îndeplinirea misiunii este nulă.
(3)Un astfel de contract poate fi încheiat şi în perioada misiunii, cu acordul expres al agentului de muncă temporară.
Art. 23
Numărul salariaţilor temporari va fi luat în considerare la stabilirea pragului minim pentru care sunt aleşi reprezentanţii salariaţilor, în condiţiile legii, la agentul de muncă temporară.