Art. 2. - Din graul de 75 kg greutate hectolitrica: - Hotararea 577/1949 privind aplicarea dispozitiunilor cu privire la fabricarea fainii, a painii si a altor fabricate din faina
B.Of. 37
În vigoare Versiune de la: 14 Iunie 1949
Art. 2
Morile care sunt destinate prin programul de productie, sa macine pentru aprovizionarea armatei, populatiei urbane si centrele industriale, sunt obligate sa extraga:
a)Din graul de 75 kg greutate hectolitrica:
94% faina integrala,
6% tarate.
Pentru fiecare kg in plus la greutate hectolitrica, pana la 77 kg inclusiv, se va extrage 1% faina in plus; daca graul depaseste 77 kg greutate hectolitrica pentru fiecare kg in plus se va extrage 1/2 % faina in plus.
Pentru extractia de faina alba va fi folosit un grau de cel putin 76 kg greutate hectolitrica din care se va extrage 30% faina alba, 57% faina integrala si 13% tarate; pentru fiecare kg in plus la greutate hectolitrica se va extrage 1% faina in plus;
b)din secara de 68 kg greutate hectolitrica:
85% faina integrala,
15% tarate.
Pentru fiecare kg in plus la greutate hectolitrica, se va extrage 1% faina in plus.
Graul care are o greutate hectolitrica sub 75 kg, se va macina, numai in amestec cu graul de o greutate hectolitrica superioara, astfel ca amestecul sa aiba o medie de cel putin 75 kg hectolitru.
Extractia de faina din graul si secara intrate la macinis, se va calcula dupa eliminarea corpurilor straine.
Nu sunt considerate corpuri straine si sunt admise la macinisul graului:
Pentru faina integrala 94% un procent de 10% secara.
Pentru faina alba 30% un procent de 3% secara.
Graul amestecat in secara nu este considerat corp strain.
Faina rezultata din macinis, va trebui sa indeplineasca conditiile caietului de sarcini, dat prin decizia Ministerului Comertului si Alimentatiei nr. 2.558 din 11 iunie 1949.
Graul provenit din cotele libere va putea fi macinat cu alta extractie decat cele prevazute mai sus in baza aprobarii date de la caz la caz de Ministerul Comertului si Alimentatiei.