Decizia 924/2008 [R] referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. VI din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2006 privind urnele măsuri pentru asigurarea bunei funcţionări a instanţelor judecătoreşti şi parchetelor şi pentru prorogarea unor termene

M.Of. 731

În vigoare
Versiune de la: 29 Octombrie 2008
Decizia 924/2008 [R] referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. VI din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2006 privind urnele măsuri pentru asigurarea bunei funcţionări a instanţelor judecătoreşti şi parchetelor şi pentru prorogarea unor termene
Dată act: 16-sept-2008
Emitent: Curtea Constitutionala

Ioan Vida

- preşedinte

Nicolae Cochinescu

- judecător

Acsinte Gaspar

- judecător

Ion Predescu

- judecător

Tudorel Toader

- judecător

Puskas Valentin Zoltan

- judecător

Augustin Zegrean

- judecător

Marinela Mincă

- procuror

Ioana Marilena Chiorean

- magistrat-asistent

Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. VI din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2006 privind unele măsuri pentru asigurarea bunei funcţionări a instanţelor judecătoreşti şi parchetelor şi pentru prorogarea unor termene, excepţie ridicată de Gheorghe Chelariu Bahnă şi Silvia Chelariu Bahnă în Dosarul nr. 237/866/2007 al Tribunalului Iaşi - Secţia penală.
La apelul nominal răspunde Gheorghe Chelariu Bahnă, lipsă fiind celelalte părţi, faţă de care procedura de citare este legal îndeplinită.
Având cuvântul, Gheorghe Chelariu Bahnă solicită admiterea excepţiei de neconstituţionalitate astfel cum a fost formulată.
Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a acesteia, cu referire la jurisprudenţa Curţii Constituţionale.
CURTEA,
având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:
Prin Încheierea din 15 aprilie 2008, pronunţată în Dosarul nr. 237/866/2008, Tribunalul Iaşi - Secţia penală a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. VI din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2006 privind unele măsuri pentru asigurarea bunei funcţionări a instanţelor judecătoreşti şi parchetelor şi pentru prorogarea unor termene. Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată de Gheorghe Chelariu Bahnă şi Silvia Chelariu Bahnă în dosarul cu numărul de mai sus, având ca obiect soluţionarea unei cauze penale.
În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia susţine că dispoziţiile de lege criticate sunt neconstituţionale, deoarece instituţia prorogării termenului de intrare în vigoare a unei legi, reglementată printr-o altă lege, nu este prevăzută în Constituţie.
Tribunalul iaşi - Secţia penală şi-a exprimat opinia în sensul că dispoziţiile de lege criticate nu contravin normelor constituţionale invocate.
Potrivit dispoziţiilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
Avocatul Poporului consideră că dispoziţiile de lege criticate sunt constituţionale, cu referire la jurisprudenţa Curţii Constituţionale.
Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi Guvernul nu au comunicat Curţii Constituţionale punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
CURTEA,
examinând încheierea de sesizare, punctul de vedere al Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, susţinerile părţii prezente, concluziile procurorului, dispoziţiile de lege criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi dispoziţiile Legii nr. 47/1992, reţine următoarele:
Curtea Constituţională a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.
Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. VI din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2006 privind unele măsuri pentru asigurarea bunei funcţionări a instanţelor judecătoreşti şi parchetelor şi pentru prorogarea unor termene, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 566 din 30 iunie 2006, cu următorul conţinut: "Termenul prevăzut la art. 512 din Legea nr. 301/2004 - Codul penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 575 din 29 iunie 2004, cu modificările ulterioare, şi la art. 97 alin. (1) din Legea nr. 294/2004 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 591 din 1 iulie 2004, cu modificările ulterioare, se prorogă la data de 1 septembrie 2008."
Excepţia de neconstituţionalitate se raportează la prevederile constituţionale ale art. 15 privind universalitatea şi ale art. 78 privind intrarea în vigoare a legii.
Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constată că dispoziţiile art. VI din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2006, referitoare la termenul pentru intrarea în vigoare a Legii nr. 301/2004 - Codul penal, şi-au încetat aplicabilitatea la data de 1 septembrie 2008. Totodată, prin articolul unic al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 73/2008 pentru prorogarea termenelor de intrare în vigoare a Legii nr. 301/2004 - Codul penal şi a Legii nr. 294/2004 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 440 din 12 iunie 2008, "Termenul prevăzut la art. 512 din Legea nr. 301/2004 - Codul penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 575 din 29 iunie 2004, cu modificările ulterioare, şi la art. 97 alin. (1) din Legea nr. 294/2004 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 591 din 1 iulie 2004, cu modificările ulterioare, se prorogă la data de 1 septembrie 2009".
Curtea reţine că, având în vedere imposibilitatea juridică şi materială a aplicării imediate a unor instituţii prevăzute în noul Cod penal şi în Legea nr. 294/2004, cu modificările ulterioare, datorată necorelărilor existente atât între unele dintre dispoziţiile noului Cod penal, cât şi între dispoziţiile acestuia şi cele cuprinse în alte legi, şi având în vedere, de asemenea, necesitatea operării unor modificări structurale ale bazei materiale şi a dezvoltării unei baze umane solide, care vor constitui premise ale funcţionării unei reforme coordonate în materie penală, legiuitorul a considerat oportună prorogarea termenului de intrare în vigoare a noului Cod penal până la data de 1 septembrie 2009.
Referitor la critica autorului excepţiei de neconstituţionalitate, Curtea constată că nicio prevedere constituţională nu interzice modificarea unui act normativ sau a datei iniţial prevăzute printr-un nou act normativ şi nici prorogarea termenului de intrare în vigoare a acestuia. Stabilirea, prin dispoziţiile de lege criticate, ca dată a intrării în vigoare a noului Cod penal a unei date ulterioare publicării sale în Monitorul Oficial al României este în deplină concordanţă cu prevederile art. 78 din Constituţie, potrivit cărora "Legea se publică în Monitorul Oficial al României şi intră în vigoare la 3 zile de la data publicării sau la o dată ulterioară prevăzută în textul ei".
Cu privire la critica de neconstituţionalitate referitoare la prevederile art. 15 din Legea fundamentală, Curtea reţine că nici aceasta nu poate fi primită, deoarece dispoziţia privind modificarea datei ori prorogarea termenului intră în vigoare odată cu intrarea în vigoare a actului normativ modificator ori prin care s-a dispus prorogarea termenului.
Pentru considerentele expuse mai sus, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al art. 29 din Legea nr. 47/1992,
CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
În numele legii
DECIDE:
Respinge excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. VI din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2006 privind unele măsuri pentru asigurarea bunei funcţionări a instanţelor judecătoreşti şi parchetelor şi pentru prorogarea unor termene, excepţie ridicată de Gheorghe Chelariu Bahnă şi Silvia Chelariu Bahnă în Dosarul nr. 237/866/2007 al Tribunalului Iaşi - Secţia penală.
Definitivă şi general obligatorie.
Pronunţată în şedinţa publică din data de 16 septembrie 2008.
-****-

PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,

prof. univ. dr. IOAN VIDA

Magistrat-asistent,

Ioana Marilena Chiorean

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 731 din data de 29 octombrie 2008