Decizia 1222/2007 [R] referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 39 din Legea nr. 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei

M.Of. 103

În vigoare
Versiune de la: 11 Februarie 2008
Decizia 1222/2007 [R] referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 39 din Legea nr. 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei
Dată act: 20-dec-2007
Emitent: Curtea Constitutionala

Ioan Vida

- preşedinte

Nicolae Cochinescu

- judecător

Aspazia Cojocaru

- judecător

Acsinte Gaspar

- judecător

Petre Ninosu

- judecător

Ion Predescu

- judecător

Puskas Valentin Zoltan

- judecător

Tudorel Toader

- judecător

Augustin Zegrean

- judecător

Ion Tiucă

- procuror

Maria Bratu

- magistrat-asistent

Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 39 din Legea nr. 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei, excepţie ridicată de Giacchino Salerno şi Anna Maria Di Quatro în Dosarul nr. 926/3/2007 al Tribunalului Bucureşti - Secţia a III-a civilă.
La apelul nominal răspunde Oficiul Român pentru Adopţii, prin consilierul juridic Alexandra-Raluca Băloiu, lipsind autorii excepţiei, faţă de care procedura de citare este legal îndeplinită.
Cauza este în stare de judecată.
Reprezentantul Oficiului Român pentru Adopţii solicită respingerea excepţiei ca neîntemeiată, invocând jurisprudenţa în materie a Curţii Constituţionale.
Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere, ca inadmisibilă, a excepţiei de neconstituţionalitate.

CURTEA,

având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:
Prin Încheierea din 22 martie 2007, pronunţată în Dosarul nr. 926/3/2007, Tribunalul Bucureşti - Secţia a III-a civilă a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 39 din Legea nr. 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei, excepţie ridicată de Giacchino Salerno şi Anna Maria Di Quatro.
În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorii acesteia susţin că prevederile de lege criticate contravin dispoziţiilor constituţionale şi din actele internaţionale invocate, fără a motiva în ce constă această încălcare.
Tribunalul Bucureşti - Secţia a III-a civilă apreciază că textul de lege criticat nu contravine dispoziţiilor constituţionale şi din actele internaţionale invocate, întrucât adopţia internaţională are un caracter excepţional.
Potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
Guvernul consideră excepţia neîntemeiată. În acest sens, arată că prin Legea nr. 273/2004 legiuitorul a reglementat adopţia internaţională ca o măsură de protecţie a copilului cu un caracter excepţional şi subsidiar faţă de adopţia internă. Aceste reglementări reprezintă, de altfel, modalitatea prin care statul român a înţeles să-şi îndeplinească obligaţiile ce-i revin din pactele şi tratatele internaţionale la care este parte.
Avocatul Poporului consideră că textele de lege criticate sunt constituţionale, precizând, totodată, că prevederile de lege criticate sunt în deplin acord cu art. 28 din Convenţia pentru apărarea drepturilor copilului.
Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, susţinerile părţii prezente, concluziile procurorului, prevederile de lege criticate, raportate la dispoziţiile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:
Curtea Constituţională este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2), art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate cu care a fost sesizată.
Obiectul excepţiei îl constituie prevederile art. 39 din Legea nr. 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 557 din 23 iunie 2004, cu următoarea redactare: “Adopţia internaţională a copilului care are domiciliul în România poate fi încuviinţată numai în situaţia în care adoptatorul sau unul dintre soţii din familia adoptatoare care domiciliază în străinătate este bunicul copilului pentru care a fost încuviinţată deschiderea procedurii adopţiei interne."
Autorii excepţiei de neconstituţionalitate consideră că prevederile de lege criticate încalcă următoarele dispoziţii constituţionale: art. 11 referitor la dreptul internaţional şi dreptul intern, art. 20 referitor la tratatele internaţionale privind drepturile omului, art. 21 privind liberul acces la justiţie, art. 26 referitor la viaţa intimă, familială şi privată şi art. 49 privind protecţia copiilor şi a tinerilor. Este invocată, de asemenea, încălcarea art. 6 şi art. 12 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, precum şi art. 1 din Convenţia asupra protecţiei copiilor şi cooperării în materia adopţiei internaţionale.
Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constată că, în realitate, autorii excepţiei nu formulează motive de neconstituţionalitate cu privire la prevederile de lege criticate, ci doar invocă în acest sens dispoziţii constituţionale şi din acte internaţionale ca fiind încălcate, astfel că nu poate exercita un control de constituţionalitate asupra acestora.
De aceea, având în vedere prevederile art. 10 alin. (2) din Legea nr. 47/1992, care prevăd că “Sesizările trebuie făcute în formă scrisă şi motivate", excepţia urmează a fi respinsă, ca fiind inadmisibilă.
Pentru motivele expuse mai sus, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al art. 29 din Legea nr. 47/1992,

CURTEA CONSTITUŢIONALĂ

În numele legii

DECIDE:

Respinge, ca fiind inadmisibilă, excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 39 din Legea nr. 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei, excepţie ridicată de Giacchino Salerno şi Anna Maria Di Quatro în Dosarul nr. 926/3/2007 al Tribunalului Bucureşti - Secţia a III-a civilă.
Definitivă şi general obligatorie.
Pronunţată în şedinţa publică din data de 20 decembrie 2007.
-****-

PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,

prof. univ. dr. IOAN VIDA

Magistrat-asistent,

Maria Bratu

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 103 din data de 11 februarie 2008