Art. 5. - Condiţii: - Conditie din 2023 CONDIŢII ŞI CERINŢE de biosecuritate pentru exploataţiile de creştere a porcinelor din România

M.Of. 962

În vigoare
Versiune de la: 16 Noiembrie 2023
Art. 5
Exploataţiile comerciale de porcine autorizate sanitar-veterinar trebuie să îndeplinească următoarele condiţii şi cerinţe de biosecuritate:
a)Condiţii:
1.porcinele se identifică şi se înregistrează în Baza naţională de date conform legislaţiei în vigoare;
2.exploataţia trebuie să fie supusă controlului sanitar-veterinar şi acordă tot sprijinul personalului sanitar-veterinar în timpul controlului, pune la dispoziţie de îndată toate documentele solicitate de aceştia în vederea efectuării controlului sau anchetei epidemiologice în cazul suspiciunii/confirmării unui focar de boală; totodată, asigură mijloacele necesare în vederea efectuării de poze necesare în sprijinul efectuării controlului sau a anchetei epidemiologice în cazul suspiciunii/declarării unui focar de boală la nivelul exploataţiei;
3.trebuie să încheie un contract cu un medic veterinar de liberă practică organizat în condiţiile legii;
4.trebuie să realizeze activităţile de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare la nivelul exploataţiei;
5.eliminarea subproduselor nedestinate consumului uman trebuie realizată în baza unui contract încheiat de către exploataţie cu o unitate de neutralizare a SNCU autorizată sanitar-veterinar sau prin intermediul unităţii proprii de neutralizare a SNCU, autorizată sanitar-veterinar.
b)Cerinţe de biosecuritate:
1.împrejmuirea zonei curate se realizează cu delimitare structurală sau gard continuu suficient de înalt şi care să nu permită accesul animalelor pe sub el, confecţionat din materiale rezistente, care asigură o bună protecţie în ceea ce priveşte pătrunderea oamenilor sau a animalelor în exploataţie; delimitarea structurală/gardul trebuie amplasată/amplasat astfel încât să nu permită accesul altor animale, al persoanelor străine şi al autovehiculelor neautorizate;
2.trebuie să se asigure că nu există niciun contact direct sau indirect între porcinele deţinute în unitate cu alte porcine din alte unităţi sau cu porcine sălbatice;
3.trebuie amplasate afişe în exteriorul şi în interiorul exploataţiei cu privire la respectarea măsurilor de biosecuritate;
4.trebuie permis accesul persoanelor străine şi al mijloacelor de transport numai cu aprobarea administraţiei exploataţiei, cu ţinerea unei evidenţe adecvate a persoanelor şi a mijloacelor de transport care intră în unitate;
5.trebuie interzis accesul în spaţiile cu porcine pentru minimum 48 de ore persoanelor care au avut activităţi de vânătoare sau oricare alt contact cu mistreţii;
6.trebuie interzis accesul în spaţiile cu porcine pentru minimum 48 de ore persoanelor care au avut contact cu alţi porci domestici din alte exploataţii de porcine;
7.prin excepţie de la pct. 6, se permite accesul personalului angajat al societăţii comerciale care deţine exploataţia, prestatorilor de servicii de mentenanţă şi personalului sanitar-veterinar în vederea îndeplinirii atribuţiilor de serviciu, cu condiţia să nu intre în două sau mai multe exploataţii cu porcine în cadrul aceleiaşi zile; aceştia trebuie echipaţi cu echipament de protecţie şi trebuie să ia toate măsurile necesare cu privire la evitarea difuzării bolii de la o exploataţie la alta;
8.trebuie permis accesul personalului propriu, al vizitatorilor şi al inspectorilor oficiali în exploataţia de porcine numai cu respectarea strictă a procedurilor cu privire la utilizarea filtrului sanitar-veterinar şi a cerinţelor de biosecuritate;
9.trebuie amplasată o incintă specială, denumită filtru-vestiar, amenajată corespunzător, pentru a preveni vehicularea agenţilor patogeni în şi din exploataţie; filtrul-vestiar trebuie să îndeplinească următoarele condiţii minime de funcţionare:
(i)să fie amplasat la limita dintre zona curată şi zona murdară, astfel încât intrarea persoanelor în zona curată să nu fie posibilă decât prin filtrul-vestiar;
(ii)să aibă mărimea direct proporţională cu numărul personalului angajat; să fie dotat cu toate facilităţile necesare pentru angajaţii care intră în zona curată, să aibă o suprafaţă suficientă în vederea amplasării facilităţilor menţionate anterior şi să permită efectuarea duşului obligatoriu pentru toţi lucrătorii cu atribuţii în zona curată; de asemenea, fiecare filtru- vestiar să fie dotat cu materiale şi echipamente suplimentare pentru vizitatori/reprezentanţii autorităţilor de control aprovizionate cu facilităţile necesare;
(iii)să asigure mişcarea unidirecţională a persoanelor, şi anume: din zona murdară a filtrului-vestiar, destinată hainelor şi încălţămintei de stradă, respectiv obiectelor personale, se face trecerea în zona curată obligatoriu prin efectuarea duşului, dotat corespunzător; zona curată a filtrului este dotată cu echipament de lucru, încălţăminte de fermă; trecerea dintre zona curată şi zona murdară se face unidirecţional;
(iv)să fie dotat, pentru fiecare persoană care activează în spaţiul curat, cu echipament de protecţie şi de lucru individual, utilizat numai în zona curată, şi cu facilităţi pentru apă caldă şi rece, fiind interzisă alimentarea prin surse de apă deschise;
(v)să fie dotat cu facilităţi pentru igienizarea hainelor de lucru, amplasat în partea curată a filtrului;
(vi)să fie construit din materiale uşor de curăţat, dezinfectat şi menţinut în permanenţă într-o stare structurală şi igienică corespunzătoare; pereţii interiori, tavanul şi pardoseala să fie construite din materiale netoxice, rezistente, impermeabile, netede, care nu putrezesc şi uşor de întreţinut;
(vii)amplasarea spaţiului pentru servirea mesei trebuie să fie în zona curată, iar alimentele să fie transbordate din zona murdară în zona curată;
(viii)să fie dotat cu un spaţiu pentru medicul veterinar împuternicit;
(ix)asigură un spaţiu dotat corespunzător pentru farmacie veterinară amplasat în zona curată; spaţiul special pentru depozitarea produselor medicinale veterinare este identificat şi dotat cu sistem de asigurare şi monitorizare a temperaturii şi umidităţii, paleţi, dulapuri, rafturi metalice sau din alte materiale lavabile, uşor igienizabile, precum şi cu frigidere prevăzute cu termo-hidrometre, după caz;
(x)amenajarea de dezinfectoare pentru încălţăminte la intrarea şi la ieşirea în/din filtrul-vestiar, precum şi accesorii pentru curăţarea mecanică a acestora; se utilizează cel puţin două tipuri/culori de încălţăminte, din care: una pentru utilizarea în interiorul adăposturilor de porcine şi o pereche utilizată, separat, pentru zonele situate în afara adăposturilor;
(xi)amenajarea de dezinfectoare pentru încălţăminte la intrarea şi la ieşirea în/din fiecare adăpost pentru porcine;
(xii)aplicarea unor măsuri la punctele de acces în adăposturile de porcine şi la geamuri, care să conducă la prevenirea pătrunderii păsărilor sălbatice;
(xiii)existenţa mijloacelor adecvate de dezinfecţie care să asigure decontaminarea mijloacelor de transport la intrarea/ieşirea în/din zona curată; în cazul în care mijlocul de dezinfecţie este reprezentat de dezinfectorul auto, acesta va fi amplasat la limita dintre zona curată şi spaţiul murdar al exploataţiei; autovehiculul care intră în zona curată, înainte de trecerea printr-un dezinfector auto, efectuează în mod obligatoriu decontaminarea suplimentară a mijlocului de transport, şi anume a părţii rulante a roţilor mijlocului de transport cu un aparat de aspersare cu presiune; după dezinfecţia suplimentară, mijlocul de transport trebuie să staţioneze o perioadă de timp egală cu perioada de contact necesară pentru neutralizarea virusului pestei porcine africane, prevăzută în prospectul produsului folosit la dezinfecţie, după care trebuie să treacă prin dezinfectorul rutier cu viteza de maximum 5 km/oră; locul în care a staţionat mijlocul de transport trebuie imediat dezinfectat după plecarea acestuia;
(xiv)rampa de încărcare/descărcare a porcinelor este amplasată la limita dintre zona curată şi zona murdară; exploataţiile care nu deţin rampă de încărcare/descărcare a porcinelor în condiţiile stabilite de prezenta anexă trebuie să îndeplinească aceste condiţii în termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a acesteia;
(xv)interzicerea încărcării porcinelor, în vederea livrării, în mijloace de transport neautorizate/neînregistrate sanitar-veterinar şi care nu prezintă dovada efectuării acţiunilor de decontaminare la o unitate de spălare şi dezinfecţie a mijloacelor de transport de animale vii, autorizate sanitar-veterinar;
(xvi)depozitarea şi păstrarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman în condiţii de refrigerare/congelare se efectuează într-un spaţiu destinat până la livrarea acestora la unitatea de neutralizare a SNCU, autorizată sanitar-veterinar, pentru a preveni vehicularea agenţilor patogeni şi contactul cu animale sau persoane neautorizate; spaţiul destinat colectării SNCU este amplasat la limita dintre zona curată a exploataţiei şi zona murdară sau în zona murdară din incinta exploataţiei;
(xvii)se interzice accesul mijloacelor de transport al SNCU în interiorul zonei curate a exploataţiei; predarea SNCU către mijlocul de transport al SNCU se realizează prin transbordare, luându-se toate măsurile ca personalul fermei şi utilajele cu care se manipulează SNCU să nu intre în contact cu mijlocul de transport SNCU; în cazul fermelor care au incinerator propriu autorizat sanitar-veterinar, spaţiul destinat depozitării SNCU poate fi amplasat şi în zona curată;
(xviii)existenţa de spaţii şi dotări cu facilităţi şi instrumentar corespunzătoare pentru executarea necropsiilor, inclusiv sursă de apă curentă; se asigură facilităţi pentru transportul corespunzător al cadavrelor de la adăposturi la spaţiile de depozitare, păstrare sau necropsie;
(xix)efectuarea de acţiuni de decontaminare, dezinsecţie, ori de câte ori este necesar, utilizându-se numai produse înscrise în lista oficială a produselor medicinale de uz veterinar omologate, autorizate pentru comercializare şi care să aibă eficienţă asupra virusurilor pestei porcine africane şi a pestei porcine clasice; aceste activităţi sunt consemnate într-un registru, deţinut în cadrul exploataţiei;
(xx)după fiecare depopulare, suprafeţele din spaţiile de producţie se supun curăţării şi decontaminării; fluxurile tehnologice sunt organizate astfel încât să se asigure efectuarea eficientă a acestor operaţiuni, inclusiv prin respectarea principiului "totul plin-totul gol", pe subunitate de adăpostire; în acest scop, exploataţia de porcine trebuie să dispună de echipamentele necesare pentru executarea curăţării mecanice, hidromecanice şi aplicarea substanţelor biocide;
(xxi)interzicerea deţinerii de porcine la domiciliu de către personalul care îşi desfăşoară activitatea în exploataţie;
(xxii)interzicerea introducerii de către personalul care îşi desfăşoară activitatea în exploataţie a alimentelor de origine animală care conţin carne de porc;
(xxiii)colectarea dejecţiilor se face cu respectarea normelor sanitar-veterinare şi de protecţie a mediului;
(xxiv)întocmeşte şi implementează un plan de biosecuritate, ţinând seama de profilul unităţii şi de legislaţia în vigoare, pe care îl depune anual la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, până la data de 31 ianuarie a fiecărui an sau ori de câte ori intervin modificări care pot afecta măsurile de biosecuritate;
(xxv)direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti aprobă planul de biosecuritate depus de exploataţia comercială în termen de 30 de zile de la depunere; în cazul în care în cadrul procesului de aprobare se constată neconformităţi, informează exploataţia comercială cu privire la acestea şi oferă un termen pentru remediere.