Art. 3. - Condiţii: - Conditie din 2023 CONDIŢII ŞI CERINŢE de biosecuritate pentru exploataţiile de creştere a porcinelor din România

M.Of. 962

În vigoare
Versiune de la: 16 Noiembrie 2023
Art. 3
Exploataţiile comerciale de porcine pentru creştere şi îngrăşare înregistrate sanitar-veterinar trebuie să îndeplinească următoarele condiţii şi cerinţe de biosecuritate:
a)Condiţii:
1.exploataţiile de porcine se înregistrează sanitar-veterinar;
2.porcinele deţinute trebuie să fie identificate individual şi înregistrate în Baza naţională de date;
3.exploataţia trebuie să fie supusă controlului sanitar-veterinar;
4.porcinele trebuie înregistrate în registrul agricol deţinut de unitatea administrativ-teritorială în a cărei rază teritorială este situată exploataţia;
5.trebuie să încheie un contract cu un medic veterinar de liberă practică organizat în condiţiile legii;
6.eliminarea SNCU trebuie realizată la o unitate de neutralizare a SNCU, autorizată sanitar-veterinar; eliminarea se face în baza unui contract încheiat de către exploataţie cu o unitate de neutralizare a SNCU autorizată sanitar-veterinar.
b)Cerinţe de biosecuritate:
1.porcinele trebuie să fie deţinute în adăposturi împrejmuite, astfel încât să se evite orice contact cu alte porcine din alte exploataţii sau cu animale sălbatice;
2.adăposturile de porcine trebuie să fie construite astfel încât să se poată efectua uşor curăţenia şi dezinfecţia;
3.la limita dintre spaţiul unde se află adăposturi de porcine şi spaţiul în afara acestuia trebuie să deţină un filtru care este reprezentat printr-un spaţiu compartimentat unde operatorul îşi păstrează hainele şi încălţămintea de stradă, respectiv hainele şi încălţămintea pentru interiorul exploataţiei şi totodată este prevăzută o sursă de apă şi este dotat cu o chiuvetă, în vederea spălării mâinilor, sau cu un duş;
4.la intrarea/ieşirea din filtru trebuie amplasat un dezinfector de picior;
5.trebuie limitat accesul vizitatorilor în spaţiile în care sunt ţinute porcinele;
6.trebuie interzis accesul în spaţiile cu porcine pentru minimum 48 de ore persoanelor care au avut activităţi de vânătoare sau oricare alt contact cu mistreţii;
7.trebuie interzis accesul în spaţiile cu porcine pentru minimum 48 de ore persoanelor care au avut contact cu alţi porci domestici din alte exploataţii de porcine;
8.prin excepţie de la pct. 7, trebuie permis accesul personalului angajat al societăţii comerciale care deţine exploataţia, prestatorilor de servicii de mentenanţă şi personalului sanitar-veterinar în vederea îndeplinirii atribuţiilor de serviciu, cu condiţia să nu intre în două sau mai multe exploataţii cu porcine în cadrul aceleiaşi zile; aceştia trebuie echipaţi cu echipament de protecţie şi trebuie să ia toate măsurile necesare cu privire la evitarea difuzării bolii de la o exploataţie la alta;
9.trebuie asigurate împrejmuirea şi protecţia spaţiilor în care sunt ţinute furajele şi aşternutul acestora;
10.trebuie să se utilizeze o tăviţă cu dezinfectant pentru dezinfecţia încălţămintei la intrarea în adăpostul de porcine;
11.porcinele trebuie hrănite cu nutreţuri vegetale numai după trecerea unei perioade de cel puţin 30 de zile de la recoltare;
12.paiele pentru aşternut trebuie utilizate numai după trecerea unei perioade de cel puţin 90 de zile de la recoltare;
13.resturile menajere care conţin urme de carne/produse din carne de porc/mistreţ şi în special apa rezultată de la spălarea cărnii de porc/mistreţ nu trebuie administrate în hrana porcilor;
14.trebuie asigurate evidenţe pentru accesul persoanelor în spaţiile cu porcine;
15.trebuie interzis accesul persoanelor şi mijloacelor de transport neautorizate în spaţiile în care se găsesc adăposturile în care sunt cazate porcinele;
16.trebuie asigurate facilităţi de dezinfecţie pentru toate mijloacele de transport care intră în spaţiul unde se află adăposturile porcinelor; se interzice intrarea mijloacelor de transport al SNCU în spaţiul unde se află adăposturi de porcine;
17.trebuie asigurate separaţii clare ale spaţiilor de producţie faţă de spaţiile administrative;
18.trebuie asigurate facilităţi cu sistem de răcire în vederea depozitării SNCU până la livrarea acestora la o unitate de ecarisare cu care are contract.