Art. 2. - Condiţii: - Conditie din 2023 CONDIŢII ŞI CERINŢE de biosecuritate pentru exploataţiile de creştere a porcinelor din România

M.Of. 962

În vigoare
Versiune de la: 16 Noiembrie 2023
Art. 2
Exploataţiile comerciale de porcine de tip familial, astfel cum sunt definite la art. 3 alin. (1) lit. j) din Legea nr. 122/2023, şi gospodăria ţărănească, astfel cum este definită în anexa nr. 1 la Legea cooperaţiei agricole nr. 566/2004, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cele înregistrate la registrul comerţului: exploataţie deţinută de persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale (II), întreprinderi familiale (IF), asociaţii familiale (AF) sau persoane juridice (PJ), cu excepţia exploataţiilor pentru creştere şi îngrăşare porcine înregistrate sanitar-veterinar, trebuie să îndeplinească următoarele condiţii şi cerinţe de biosecuritate:
a)Condiţii:
1.exploataţiile de porcine se înregistrează sanitar-veterinar, cu excepţia gospodăriilor ţărăneşti, cooperativei agricole din Legea nr. 566/2004, cu modificările şi completările ulterioare. În cadrul cooperativei agricole sunt înregistrate doar exploataţiile familiale care îndeplinesc condiţiile şi cerinţele de biosecuritate prevăzute în prezenta anexă;
2.porcinele deţinute trebuie să fie identificate individual şi înregistrate în Baza naţională de date, conform legislaţiei în vigoare;
3.exploataţia trebuie să fie supusă controlului sanitar-veterinar;
4.trebuie asigurată asistenţa sanitar-veterinară printr-un contract încheiat de exploataţia de porcine cu un medic veterinar de liberă practică, organizat în condiţiile legii, cu excepţia gospodăriei ţărăneşti; cooperativa agricolă asigură asistenţa sanitar-veterinară, precum şi realizarea acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în programul acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de imobilizare a animalelor care ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanelor prin utilizarea şi administrarea substanţelor din categoria stupefiante, psihotrope, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, print-un contract încheiat cu un medic veterinar de liberă practică, organizat în condiţiile legii, pentru toate exploataţiile familiale din componenţa sa;
5.porcinele trebuie să fie înregistrate în registrul agricol deţinut de unitatea administrativ-teritorială în a cărei rază teritorială se află exploataţia;
6.eliminarea SNCU se realizează la o unitate de neutralizare a SNCU autorizată sanitar-veterinar; eliminarea se face în baza unui contract încheiat între exploataţia de porcine şi o unitate de neutralizare a SNCU autorizată sanitar-veterinar, cu excepţia gospodăriei ţărăneşti; cooperativa agricolă încheie un contract cu o unitate de neutralizare a SNCU autorizată sanitar-veterinar în vederea asigurării ecarisării exploataţiilor familiale din componenţa sa.
b)Cerinţe de biosecuritate:
1.porcinele trebuie să fie deţinute în adăposturi împrejmuite, astfel încât să se evite orice contact cu alte porcine din alte exploataţii sau cu animale sălbatice;
2.adăposturile de porcine trebuie să fie construite astfel încât să se poată efectua uşor curăţenia şi dezinfecţia;
3.la limita dintre spaţiul unde se află adăposturile în care sunt cazate porcinele şi spaţiul în afara acestuia trebuie să existe o încăpere unde operatorul îşi schimbă hainele şi încălţămintea, care este prevăzută cu o sursă de apă în vederea spălării mâinilor;
4.la intrarea/ieşirea din filtru trebuie amplasat un dezinfector de picior;
5.trebuie limitat accesul vizitatorilor în spaţiile în care sunt ţinute porcinele;
6.trebuie interzis accesul în spaţiile cu porcine pentru minimum 48 de ore persoanelor care au avut activităţi de vânătoare sau oricare alt contact cu mistreţii;
7.trebuie interzis accesul în spaţiile cu porcine pentru minimum 48 de ore persoanelor care au avut contact cu alţi porci domestici din alte exploataţii de porcine;
8.prin excepţie de la pct. 7, trebuie permis accesul personalului angajat al societăţii comerciale care deţine exploataţia, prestatorilor de servicii de mentenanţă şi personalului sanitar-veterinar în vederea îndeplinirii atribuţiilor de serviciu, cu condiţia să nu intre în două sau mai multe exploataţii cu porcine în cadrul aceleiaşi zile; aceştia trebuie echipaţi cu echipament de protecţie şi trebuie să ia toate măsurile necesare cu privire la evitarea difuzării bolii de la o exploataţie la alta;
9.trebuie asigurate împrejmuirea şi protecţia spaţiilor în care sunt ţinute furajele şi aşternutul acestora;
10.trebuie să se utilizeze o tăviţă cu dezinfectant pentru dezinfecţia încălţămintei la intrarea în adăpostul de porcine;
11.porcinele trebuie să fie hrănite cu nutreţuri vegetale numai după trecerea unei perioade de cel puţin 30 de zile de la recoltare;
12.paiele pentru aşternut trebuie să fie utilizate numai după trecerea unei perioade de cel puţin 90 de zile de la recoltare;
13.resturile menajere care conţin urme de carne/produse din carne de porc/mistreţ şi în special apa rezultată de la spălarea cărnii de porc nu trebuie administrate în hrana porcilor;
14.trebuie asigurate facilităţi cu sistem de răcire în vederea depozitării SNCU până la livrarea acestora la o unitate de ecarisare cu care are contract.