Art. 1. - Condiţii: - Conditie din 2023 CONDIŢII ŞI CERINŢE de biosecuritate pentru exploataţiile de creştere a porcinelor din România
M.Of. 962
În vigoare Versiune de la: 16 Noiembrie 2023
Art. 1
Exploataţiile noncomerciale de porcine, astfel cum sunt definite la art. 3 alin. (1) lit. m) din Legea nr. 122/2023 privind exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine africane în România, trebuie să îndeplinească următoarele condiţii şi cerinţe de biosecuritate:
a)Condiţii:
1.porcinele deţinute trebuie să fie identificate individual, înregistrate în Baza naţională de date;
2.exploataţia trebuie să fie supusă controlului sanitar-veterinar;
3.porcinele trebuie să fie înregistrate în registrul agricol deţinut de unitatea administrativ-teritorială în a cărei rază teritorială se află exploataţia;
4.[textul din Art. 1, litera A., punctul 4. a fost abrogat la 16-nov-2023 de Art. II din Ordinul 489/2023]
b)Cerinţe de biosecuritate:
1.porcinele trebuie să fie cazate în adăposturi împrejmuite, astfel încât să se evite orice contact al porcinelor deţinute cu alte porcine din alte exploataţii sau cu animale sălbatice;
2.adăposturile de porcine trebuie să fie construite astfel încât să se poată efectua uşor curăţenia şi dezinfecţia;
3.trebuie să se asigure condiţii pentru spălarea şi dezinfectarea mâinilor şi a încălţămintei la intrarea şi la ieşirea din spaţiile în care sunt ţinute porcinele;
4.trebuie schimbată încălţămintea la intrarea şi la ieşirea din spaţiile în care sunt ţinute porcinele;
5.trebuie folosită o tăviţă cu dezinfectant pentru dezinfecţia încălţămintei la intrarea în adăpostul de porcine;
6.trebuie limitat accesul vizitatorilor în spaţiile în care sunt ţinute porcinele;
7.trebuie interzis accesul în spaţiile cu porcine pentru minimum 48 de ore al persoanelor care au avut contact cu mediul silvatic;
8.trebuie să se asigure împrejmuirea şi protecţia spaţiilor în care sunt ţinute furajele şi aşternutul acestora;
9.porcinele trebuie să fie hrănite cu nutreţuri vegetale numai după trecerea unei perioade de cel puţin 30 de zile de la recoltare;
10.paiele pentru aşternut trebuie să fie utilizate numai după trecerea unei perioade de cel puţin 90 de zile de la recoltare;
11.resturile menajere care conţin urme de carne/produse din carne de porc/mistreţ şi în special apa rezultată de la spălarea cărnii de porc nu trebuie administrate în hrana porcilor.