Art. 351. - Art. 351: Băuturi fermentate, altele decât bere şi vinuri - Codul Fiscal din 2015 (Legea 227/2015)
M.Of. 688
În vigoare Versiune de la: 18 Decembrie 2025 până la: 30 Decembrie 2025
Arată norme de aplicare
Art. 351: Băuturi fermentate, altele decât bere şi vinuri
(11)Intră sub incidenţa prevederilor alin. (1) doar băuturile fermentate, altele decât bere şi vinuri, obţinute din fermentarea fructelor, a bacelor, a legumelor, a unei soluţii de miere în apă sau din fermentarea sucului proaspăt sau a sucului concentrat obţinut din cele de mai sus. Se interzice adăugarea oricărui alt tip de alcool sau băutură alcoolică în scopul producerii de băuturi fermentate, altele decât bere şi vinuri. În sensul prezentului articol, adaosul de alcool utilizat pentru a dilua sau a dizolva substanţele aromatizante se consideră că se încadrează în doza strict necesară doar în măsura în care concentraţia alcoolică a produsului finit rezultat nu creşte cu mai mult de 1,2% în volum. Alcoolul utilizat în acest scop nu este considerat adaos de alcool în scopul producerii de băuturi fermentate, altele decât bere şi vinuri. Adăugarea acestor substanţe aromatizante nu trebuie să modifice semnificativ caracterul produsului original.
(12)Se încadrează la poziţiile 3.1.1, 3.1.2, 3.1.3 sau 3.2.1 din anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentul titlu băuturile fermentate cu o concentraţie alcoolică pe volum de sub 8,5% vol.
(3)Se încadrează la poziţia 3.1.1 din anexa nr. 1 la titlul VIII produsele care au denumirea de cidru de mere şi/sau de pere a căror presiune datorată dioxidului de carbon în soluţie este mai mică de 3 bari, obţinute din fermentarea completă sau parţială a merelor şi/sau a perelor procesate, cu sau fără adaos, înainte sau după fermentare, de apă, arome şi zaharuri, şi încadrate la codurile NC 2206 00.
(4)Se încadrează la poziţia 3.1.2 din anexa nr. 1 la titlul VIII produsele denumite hidromel obţinute din fermentarea unei soluţii de miere, încadrate la codurile NC 2206 00 59 şi NC 2206 00 89, precum şi la codul NC 2206 00 39.
(5)Se încadrează la poziţia 3.2.1 din anexa nr. 1 la titlul VIII produsele denumite cidru de mere şi/sau de pere a căror presiune datorată dioxidului de carbon în soluţie este egală sau mai mare de 3 bari, obţinute din fermentarea completă sau parţială a merelor şi/sau a perelor procesate, cu sau fără adaos, înainte sau după fermentare, de apă, arome şi zaharuri, şi încadrate la codurile NC 2206 00.
(6)Presiunea datorată dioxidului de carbon în soluţie pentru băuturile fermentate, altele decât bere şi vinuri, prevăzute la alin. (1) lit. b) pct. 1, se măsoară la temperatura de 20°C.
(7)Nivelul redus al accizelor prevăzut la art. 342 alin. (11) se aplică şi pentru micii producători independenţi de băuturi fermentate, altele decât bere şi vinuri, nou-înfiinţaţi care declară pe propria răspundere că vor produce o cantitate mai mică de 15.000 hl de băuturi fermentate, altele decât bere şi vinuri/an.
(8)Fiecare mic producător independent are obligaţia de a depune la autoritatea competentă, până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, o declaraţie pe propria răspundere privind cantitatea de produse reprezentând băuturi fermentate, altele decât bere şi vinuri, pe care a produs-o în anul calendaristic precedent şi/sau cantitatea de băuturi fermentate, altele decât bere şi vinuri, pe care urmează să o producă în anul în curs, potrivit prevederilor din normele metodologice.
(9)Atunci când antrepozitarul autorizat nu respectă cele declarate prin declaraţia pe propria răspundere prevăzută la alin. (7) sau alin. (8), după caz, acesta este obligat la plata unei sume reprezentând nivelul standard al accizei prevăzut pentru băuturi fermentate, altele decât bere şi vinuri, în anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentul titlu, aplicat asupra diferenţei cantităţii care depăşeşte 15.000 hl.
(10)Sumele astfel calculate se stabilesc la data de 31 decembrie a anului în care s-a înregistrat depăşirea cantităţii declarate şi se plătesc de către antrepozitarul autorizat până la data de 15 ianuarie a anului următor.
(11)În anul calendaristic următor celui în care antrepozitarul autorizat a realizat o producţie mai mare de 15.000 hl, acesta nu beneficiază de nivelul redus al accizelor.
(12)Antrepozitarul autorizat care produce şi alte produse accizabile care se încadrează în prevederile art. 335 alin. (2) lit. a) nu poate beneficia de acciza specifică redusă.
(1)În înţelesul prezentului capitol, băuturile fermentate, altele decât bere şi vinuri, reprezintă:
b)băuturi spumoase fermentate, care cuprind toate produsele încadrate la codurile NC 2206 00 31 şi 2206 00 39, precum şi la produsele încadrate la codurile NC 2204 10, 2204 21 06, 2204 21 07, 2204 21 08, 2204 21 09, 2204 29 10 şi 2205, care nu se încadrează în prevederile art. 350 şi care:
1.au o concentraţie alcoolică care depăşeşte 1,2% în volum, dar nu depăşeşte 13% în volum; sau
2.au o concentraţie alcoolică care depăşeşte 13% în volum, dar nu depăşeşte 15% în volum şi la care alcoolul conţinut în produsul finit rezultă în întregime din fermentare.
a)băuturi fermentate liniştite, care se încadrează la codurile NC 2204 şi 2205 şi care nu sunt prevăzute la art. 350, precum şi toate produsele încadrate la codurile NC 2206, cu excepţia altor băuturi fermentate spumoase, aşa cum sunt definite la lit. b), şi a produsului prevăzut la art. 349, având:
1.o concentraţie alcoolică ce depăşeşte 1,2% în volum, dar nu depăşeşte 10% în volum; sau
2.o concentraţie alcoolică ce depăşeşte 10% în volum, dar nu depăşeşte 15% în volum, şi la care alcoolul conţinut în produsul finit rezultă în întregime din fermentare;
b)băuturi spumoase fermentate, care cuprind toate produsele încadrate la codurile NC 2206 00 31 şi 2206 00 39, precum şi la produsele încadrate la codurile NC 2204 10, 2204 21 06, 2204 21 07, 2204 21 08, 2204 21 09, 2204 29 10 şi 2205, care nu se încadrează în prevederile art. 350 şi care:
1.au o concentraţie alcoolică care depăşeşte 1,2% în volum, dar nu depăşeşte 13% în volum; sau
2.au o concentraţie alcoolică care depăşeşte 13% în volum, dar nu depăşeşte 15% în volum şi la care alcoolul conţinut în produsul finit rezultă în întregime din fermentare.
(11)Intră sub incidenţa prevederilor alin. (1) doar băuturile fermentate, altele decât bere şi vinuri, obţinute din fermentarea fructelor, a bacelor, a legumelor, a unei soluţii de miere în apă sau din fermentarea sucului proaspăt sau a sucului concentrat obţinut din cele de mai sus. Se interzice adăugarea oricărui alt tip de alcool sau băutură alcoolică în scopul producerii de băuturi fermentate, altele decât bere şi vinuri. În sensul prezentului articol, adaosul de alcool utilizat pentru a dilua sau a dizolva substanţele aromatizante se consideră că se încadrează în doza strict necesară doar în măsura în care concentraţia alcoolică a produsului finit rezultat nu creşte cu mai mult de 1,2% în volum. Alcoolul utilizat în acest scop nu este considerat adaos de alcool în scopul producerii de băuturi fermentate, altele decât bere şi vinuri. Adăugarea acestor substanţe aromatizante nu trebuie să modifice semnificativ caracterul produsului original.
(12)Se încadrează la poziţiile 3.1.1, 3.1.2, 3.1.3 sau 3.2.1 din anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentul titlu băuturile fermentate cu o concentraţie alcoolică pe volum de sub 8,5% vol.(2)[textul din Art. 351, alin. (2) din titlul VIII, capitolul I, sectiunea 4 a fost abrogat la 01-feb-2022 de Art. I, punctul 32. din Ordonanta 4/2022]
(3)Se încadrează la poziţia 3.1.1 din anexa nr. 1 la titlul VIII produsele care au denumirea de cidru de mere şi/sau de pere a căror presiune datorată dioxidului de carbon în soluţie este mai mică de 3 bari, obţinute din fermentarea completă sau parţială a merelor şi/sau a perelor procesate, cu sau fără adaos, înainte sau după fermentare, de apă, arome şi zaharuri, şi încadrate la codurile NC 2206 00.
(4)Se încadrează la poziţia 3.1.2 din anexa nr. 1 la titlul VIII produsele denumite hidromel obţinute din fermentarea unei soluţii de miere, încadrate la codurile NC 2206 00 59 şi NC 2206 00 89, precum şi la codul NC 2206 00 39.
(5)Se încadrează la poziţia 3.2.1 din anexa nr. 1 la titlul VIII produsele denumite cidru de mere şi/sau de pere a căror presiune datorată dioxidului de carbon în soluţie este egală sau mai mare de 3 bari, obţinute din fermentarea completă sau parţială a merelor şi/sau a perelor procesate, cu sau fără adaos, înainte sau după fermentare, de apă, arome şi zaharuri, şi încadrate la codurile NC 2206 00.
(6)Presiunea datorată dioxidului de carbon în soluţie pentru băuturile fermentate, altele decât bere şi vinuri, prevăzute la alin. (1) lit. b) pct. 1, se măsoară la temperatura de 20°C.
(7)Nivelul redus al accizelor prevăzut la art. 342 alin. (11) se aplică şi pentru micii producători independenţi de băuturi fermentate, altele decât bere şi vinuri, nou-înfiinţaţi care declară pe propria răspundere că vor produce o cantitate mai mică de 15.000 hl de băuturi fermentate, altele decât bere şi vinuri/an.
(8)Fiecare mic producător independent are obligaţia de a depune la autoritatea competentă, până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, o declaraţie pe propria răspundere privind cantitatea de produse reprezentând băuturi fermentate, altele decât bere şi vinuri, pe care a produs-o în anul calendaristic precedent şi/sau cantitatea de băuturi fermentate, altele decât bere şi vinuri, pe care urmează să o producă în anul în curs, potrivit prevederilor din normele metodologice.
(9)Atunci când antrepozitarul autorizat nu respectă cele declarate prin declaraţia pe propria răspundere prevăzută la alin. (7) sau alin. (8), după caz, acesta este obligat la plata unei sume reprezentând nivelul standard al accizei prevăzut pentru băuturi fermentate, altele decât bere şi vinuri, în anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentul titlu, aplicat asupra diferenţei cantităţii care depăşeşte 15.000 hl.
(10)Sumele astfel calculate se stabilesc la data de 31 decembrie a anului în care s-a înregistrat depăşirea cantităţii declarate şi se plătesc de către antrepozitarul autorizat până la data de 15 ianuarie a anului următor.
(11)În anul calendaristic următor celui în care antrepozitarul autorizat a realizat o producţie mai mare de 15.000 hl, acesta nu beneficiază de nivelul redus al accizelor.
(12)Antrepozitarul autorizat care produce şi alte produse accizabile care se încadrează în prevederile art. 335 alin. (2) lit. a) nu poate beneficia de acciza specifică redusă.Documente corelate
Dacă doriți să acces la toate documente corelate, autentifică-te în Sintact. Nu ai un cont Sintact? Cere un cont demo »
Jurisprudenţă numărul de obiecte din listă: (14)
Hotarari judecătoresti numărul de obiecte din listă: (14)
- Sentinta nr. RJ 2397d4947/2025 din 11-feb-2025, Judecatoria Focsani, plangere contraventionala (Civil)
- Decizie nr. RJ 3965d3gdd/2024 din 19-apr-2024, Curtea de Apel Galati, infractiuni la alte legi speciale (Penal)
- Sentinta nr. RJ g892d4852/2022 din 21-apr-2022, Tribunalul Satu Mare, anulare act administrativ (Contencios administrativ si fiscal)