Actul 8/2000 CAPITOLUL 8: FRUCTE COMESTIBILE; COJI DE CITRICE SAU DE PEPENI din Anexa la Decizia nr. 16/2000 privind Normele tehnice de interpretare a Sistemului armonizat de denumire şi codificare a mărfurilor, ediţia a II-a (1996), actualizate prin aducerile la zi nr. 1-8
M.Of. 12 bis
În vigoare Versiune de la: 14 Ianuarie 2000
Actul 8/2000 CAPITOLUL 8: FRUCTE COMESTIBILE; COJI DE CITRICE SAU DE PEPENI din Anexa la Decizia nr. 16/2000 privind Normele tehnice de interpretare a Sistemului armonizat de denumire şi codificare a mărfurilor, ediţia a II-a (1996), actualizate prin aducerile la zi nr. 1-8
Dată act: 5-ian-2000
Emitent: Directia Generala a Vamilor
3. - Fructele uscate din acest Capitol pot fi partial rehidratate sau tratate în scopurile urmatoare:
a) pentru imbunatatirea pastrarii şi conservarii lor (de exemplu prin tratament termic moderat, sulfurare, adaugare de acid sorbic sau de sorbat de potasiu);
b) pentru imbunatatirea sau pastrarea aspectului lor (de exemplu cu ajutorul uleiului vegetal sau prin adaugarea de cantitati mici de sirop de glucoza), atata timp cat isi pastreaza caracterul de fructe uscate.
Capitolul cuprinde fructele (inclusiv fructele cu coaja) şi cojile de citrice sau de pepene (inclusiv pepenele verde), în general destinate alimentatiei umane, ca atare sau dupa preparare. Pot fi proaspete (inclusiv refrigerate), congelate (chiar dacă au fost sau nu fierte în prealabil în apa, în aburi, sau dacă li s-au adaugat indulcitori) sau uscate (inclusiv deshidratate, evaporate sau liofilizate); pot fi, de asemenea, conservate în mod provizoriu, de exemplu cu ajutorul gazului sulfuros sau în apa sarata, sulfurata sau la care s-au adaugat diverse substante ce se folosesc la asigurarea conservarii lor provizorie, atata timp cat nu devin improprii alimentatiei.
Prin "refrigerat" se intelege ca temperatura unui produs a fost, în general, scazuta pana în jur de 0°C, fara a antrena congelarea sa. Totusi, unele produse, cum ar fi pepenii şi unele citrice, pot fi considerate ca refrigerate atunci cand sunt racite şi mentinute la +10°C. Prin "congelat" se intelege ca un produs a fost racit sub punctul sau de congelare, pana la congelarea în toata masa sa.
Produsele de acest tip pot fi intregi, taiate în felii sau bucati, curatate de samburi, sfaramate, rase, curatate de coaja sau pielita sau decorticate.
De notat ca omogenizarea în sine nu este de natura sa conduca la considerarea unui produs de la acest Capitol ca un produs preparat care este clasificat la Capitolul 20.
Adaugarea de mici cantitati de zahar nu modifica clasificarea produselor la acest Capitol. A fortiori se clasifica aici şi fructele uscate (curmale, prune etc.) a caror suprafata este uneori acoperita de o depunere de zahar ce provine din uscarea naturala şi care pot avea aparenta fructelor cristalizate de la poziţia nr. 20.06.
Capitolul nu cuprinde totusi unele produse vegetale care se clasifica la alte Capitole ale Nomenclaturii, desi unele dintre ele sunt din punct de vedere botanic fructe, asa cum este cazul pentru:
a) Masline, tomate, castraveti, castraveciori, dovleci, vinete şi ardei din genul Capsicum sau din genul Pimenta (Capitolul 7).
c) Arahide şi alte fructe oleaginoase, fructe folosite mai ales în industria parfumurilor, în medicina sau ca insecticide, paraziticide sau produse similare, roscove, samburi de caisa sau fructe similare (Capitolul 12).
2) Fructele comestibile şi cojile de citrice sau de pepene, preparate sau conservate prin alte procedee decat cele vizate mai sus (Capitolul 20).
3) Fructele comestibile prajite (in special castanele, migdalele şi smochinele), chiar şi macinate, folosite în general ca inlocuitori de cafea (poziţia nr. 21.01).
Fructele în starile prevazute în Capitol pot fi prezentate, ocazional, în recipiente inchise ermetic (de exemplu prunele uscate sau alunele, simplu uscate, prezentate în cutii) fara sa fie modificata clasificarea lor, în principiu. Totusi, trebuie notat faptul ca produsele introduse în astfel de ambalaje se clasifica, în cele mai multe cazuri, la Capitolul 20, fie pentru ca au suferit o alta preparare în afara celor prevazute aici, fie pentru ca modul lor efectiv de conservare difera, de asemenea, de procedeele vizate în Capitol.
08.01 - NUCI DE COCOS, NUCI DE BRAZILIA, NUCI DE CAJU, PROASPETE SAU USCATE, CHIAR FARA COAJA SAU FARA PIELITA.
Poziţia cuprinde nuca de cocos deshidratata, care este miezul de nuca de cocos uscat şi ras utilizat în scopuri culinare, dar exclude copra, miezul uscat al nucii de cocos utilizat pentru obtinerea uleiului de cocos dar improprie consumului uman. (poziţia nr. 12.03).
Aici este vorba mai ales de migdale (dulci sau amare), alune, nuci comune, castane (Castanea spp.), fistic, nuci de Pecan, seminte de pin dulce (Pinus pinea).
De asemenea, aici se clasifica nucile de palmier african "arec" (sau de betel) folosite în general pentru a fi mestecate, nucile de cola folosite atat pentru a fi mestecate, cat şi ca produs de baza în fabricarea anumitor bauturi şi fructele comestibile din soiul fructelor cu coaja spinoasa şi cornoasa provenind de la o planta din specia Trapa natans, numita uneori castana de apa.
a) Tubercul comestibil din specia Eleocharis dulcis sau Eleocharis tuberosa, numita comun castana de apa chineza (poziţia nr. 07.14)
În sensul acestei pozitii, denumirea de smochine se aplica în mod exclusiv fructelor Ficus carica, chiar destinate distilarii; în consecinta, smochinele de cactus sau smochinele de Barbarie sunt excluse (poziţia nr. 08.10).
0805.20 - Mandarine (inclusiv tangerine şi satsumas); clementine, wilkings şi hibrizi similari de citrice
Prin citrice se inteleg mai ales portocalele, dulci sau amare (Seville oranges), mandarinele, (inclusiv tangerine şi satsumas), clementinele, wilkings şi hibrizii similari de citrice, lamaile (Citrus limon, Citrus limonum) şi lamaile mici (Citrus aurantifolia) grepfruitul, chitra şi Citrus "bergamia". Poziţia cuprinde şi lamaile şi portocalele mici şi verzi, destinate conservarii.
b) Portocalele crude, care sunt fructe necomestibile, cazute prematur din copac dupa inflorire şi care sunt culese uscate, mai ales pentru extragerea uleiului esential pe care il contin (boabe mici) (poziţia nr. 12.11).
La strugurii proaspeti sunt clasificati nu numai strugurii de masa, dar şi cei pentru presare, care sunt sau nu tasati, sfaramati sau striviti în butoaie. De asemenea, poate fi vorba de strugurii copti natural sau în sere.
Principalele varietati de struguri uscati sunt cele numite de Corint, Sultana, Sultanine, Izmir, Thompson (struguri fara samburi), Muscat, Malaga (struguri cu samburi), Denia, Damas, Lexir şi Gordo.
Poziţia cuprinde pepenii verzi şi pepenii galbeni, inclusiv pepenii de iarna (cu conservare de lunga durata), proaspeti, din speciile Citrullus vulgaris sau Cucumis melo, de exemplu pepenii galbeni cu coaja striata şi pepenii galbeni cantalupi. Aceasta pozitie cuprinde şi papaya, fructe în forma de pepene ai speciei Carica papaya. În schimb, sunt excluse fructele speciei Asimina triloba cunoscute în limba engleza sub denumirea de "pawpaws" (poziţia nr. 08.10).
Merele şi perele se clasifica la aceasta pozitie indiferent dacă sunt destinate consumului ca atare sau dacă sunt destinate fabricarii de bauturi (de exemplu cidru şi rachiu de pere) sau unor utilizari industriale (fabricarea de magiun de mere, dulceata, peltea, pectina etc.).
08.09 - CAISE, CIRESE, PIERSICI (INCLUSIV PIERSICI FARA PUF ŞI NECTARINE), PRUNE ŞI PORUMBE, PROASPETE.
Poziţia cuprinde caisele, ciresele din toate varietatile (cirese pietroase, cirese englezesti, visine etc.), piersicile (inclusiv piersicile fara puf şi nectarinele), prunele din toate speciile (prunele propriu-zise, prunele renglote, corcodusele, prunele brumarii etc.) şi porumbele.
Poziţia cuprinde toate fructele din speciile comestibile nedenumite mai sus sau necuprinse în alte Capitole ale Nomenclaturii (a se vedea în acest sens excluderile mentionate în Consideratiile generale ale Capitolului).
5) Scorusele sau bacele de scorus, soc, mosmoanele de America (sapotile), rodiile, smochinele de Barbaria, macesele, fructele de Diospyros kaki, fructele de Zizyphus, mosmoanele de Japonia, litchi, coacazele de China sau kiwi (Actinidia chinensis, Alauch sau Actinidia deliciosa), bacele de Annona muricata, fructele de scortisoara şi fructele de Asimina triloba.
08.11 - FRUCTE FIERTE SAU NU, IN APA SAU IN ABURI, CONGELATE, CHIAR CU ADAOS DE ZAHAR SAU ALTI INDULCITORI.
Aici se clasifica fructele comestibile congelate care, atunci cand sunt proaspete sau refrigerate, se clasifica la poziţiile precedente ale Capitolului (a se vedea Consideratiile generale ale Capitolului în ceea ce priveste sensul termenilor "refrigerat" şi "congelat").
Fructele care au fost fierte în apa sau în aburi inaintea congelarii, sunt de asemenea clasificate la aceasta pozitie. Fructele şi nucile congelate, fierte altfel decat în apa sau aburi inaintea congelarii, se clasifica la Capitolul 20.
Fructele congelate indulcite cu zahar sau alti indulcitori sunt de asemenea clasificate la aceasta pozitie, adaugarea zaharului avand în general drept efect impiedicarea aparitiei fenomenelor de oxidare care, cel mai adesea, ar provoca la decongelare, o schimbare a culorii fructelor. Se includ la aceasta pozitie şi fructele carora li s-a adaugat sare.
08.12 - FRUCTE CONSERVATE PROVIZORIU (DE EXEMPLU CU AJUTORUL GAZULUI SULFUROS, IN SARAMURA SAU IN APA SULFURATA SAU PRIN ADAUGARE DE ALTE SUBSTANTE CARE ASIGURA PROVIZORIU CONSERVAREA LOR), DAR IMPROPRII ALIMENTATIEI IN ACEASTA STARE.
Poziţia cuprinde fructele care au fost supuse unui tratament avand ca unic efect conservarea lor provizorie în timpul transportului şi depozitarii, inaintea utilizarii definitive (de exemplu fructe - chiar oparite - conservate cu ajutorul gazului sulfuros, sau în apa sarata, sulfurate sau carora li s-au adaugat alte substante) cu conditia, totusi, sa fie improprii alimentatiei, în aceasta stare.
Aceste produse sunt utilizate, în principal, ca materie prima în diverse industrii alimentare (fabricarea de dulceturi, pregatirea fructelor confiate în zahar etc.). Fructele cel mai frecvent prezentate în aceasta stare sunt ciresele, capsunile, portocalele, chitra, piersicile şi prunele renglote. Acestea sunt de obicei conditionate în butoaie sau cosuri speciale.
08.13 - FRUCTE USCATE, ALTELE DECAT CELE DE LA POZITIILE NR. 08.01 PANA LA 08.06; AMESTECURI DE FRUCTE USCATE SAU DE FRUCTE CU COAJA DE LA ACEST CAPITOL.
Aici se clasifica fructele uscate care, atunci cand sunt proaspete, se clasifica la poziţiile 08.07 - 08.10. Acestea sunt pregatite, fie prin uscare directa la soare, fie prin metode industriale (de exemplu trecerea printr-un tunel de uscare).
Fructele preparate cel mai adesea în acest mod sunt caisele, piersicile, merele, prunele, porumbele şi perele. Merele şi perele uscate pot fi folosite pentru consum sau pentru fabricarea cidrului sau a rachiului din pere. Cu exceptia prunelor şi porumbelor, ele sunt în general taiate în doua sau în felii, cu samburii sau semintele scoase. De asemenea, pot fi prezentate sub forma de paste, simplu uscate sau evaporate, în felii sau în bucati - şi acesta este mai ales cazul caiselor sau prunelor.
Poziţia cuprinde fructele de catina rosie. Cuprinde şi pulpa de catina rosie la care nu s-a adaugat zahar sau alte substante şi nici altfel prelucrata, chiar dacă contine seminte, parti lemnoase sau bucati de endocarp.
La aceasta pozitie sunt de asemenea clasificate toate amestecurile de fructe uscate sau de fructe cu coaja de la acest Capitol (inclusiv amestecurile de fructe uscate sau de fructe cu coaja ce apartin unei aceleasi pozitii). Cuprinde deci amestecurile de fructe uscate (cu exceptia fructelor cu coaja), amestecurile de fructe cu coaja, proaspete sau uscate şi amestecurile de fructe cu coaja proaspete sau uscate şi de fructe uscate. Aceste amestecuri sunt adesea prezentate în cutii, pachete, ambalaje celulozice etc.
Unele fructe uscate sau amestecuri de fructe uscate de la aceasta pozitie pot fi prezentate în saculeti, mai ales pentru prepararea infuziilor sau tizanelor. Aceste produse se clasifica aici.
Totusi poziţia exclude produsele alcatuite dintr-un amestec de fructe uscate de la aceasta pozitie cu plante sau parti din plante de la alte Capitole sau cu alte substante (de exemplu unul sau mai multe extrase de plante) (in general poziţia nr. 21.06).
08.14 - COJI DE CITRICE SAU DE PEPENI (INCLUSIV PEPENI VERZI), PROASPETE, CONGELATE, PREZENTATE IN APA SARATA, SULFURATE SAU CU ADAUGARE DE ALTE SUBSTANTE CARE ASIGURA PROVIZORIU CONSERVAREA LOR, SAU CHIAR USCATE.
Cojile de citrice de la aceasta pozitie, care sunt folosite în mod obisnuit în scopuri alimentare, sunt cele de portocale (inclusiv portocale amare sau naramza), de lamai sau de chitra. Cel mai des sunt destinate a fi confiate. Din ele se pot extrage şi uleiuri esentiale.
Documente corelate
Dacă doriți să acces la toate documente corelate, autentifică-te în Sintact. Nu ai un cont Sintact? Cere un cont demo »