Titlul iv - DISPOZIŢII FINALE - Regulamentul 881/17-apr-2019 privind ENISA (Agenţia Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică) şi privind certificarea securităţii cibernetice pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor şi de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 526/2013 (Regulamentul privind securitatea cibernetică)

Acte UE

Jurnalul Oficial 151L

În vigoare
Versiune de la: 7 Iunie 2019
TITLUL IV:DISPOZIŢII FINALE
Art. 66: Procedura comitetului
(1)Comisia este asistată de un comitet. Comitetul respectiv reprezintă un comitet în înţelesul Regulamentului (UE) nr. 182/2011.
(2)În cazul în care se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 5 alineatul (4) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 182/2011.
Art. 67: Evaluare şi revizuire
(1)Până la 28 iunie 2024 şi la fiecare cinci ani după aceea, Comisia evaluează impactul, eficacitatea şi eficienţa activităţii ENISA şi a practicilor sale de lucru, posibila necesitate de a modifica mandatul ENISA şi implicaţiile financiare ale unei astfel de modificări. Evaluarea ţine seama de orice punct de vedere comunicat ENISA ca răspuns la activităţile sale. În cazul în care Comisia consideră că nu se mai justifică continuarea activităţii ENISA în raport cu obiectivele, mandatul şi atribuţiile încredinţate acesteia, Comisia poate propune modificarea prezentului regulament în ceea ce priveşte dispoziţiile referitoare la ENISA.
(2)Evaluarea analizează, de asemenea, impactul, eficacitatea şi eficienţa dispoziţiilor din titlul III din prezentul regulament în ceea ce priveşte obiectivele de asigurare a unui nivel adecvat de securitate cibernetică a produselor TIC, a serviciilor TIC şi a proceselor TIC în Uniune şi de îmbunătăţire a funcţionării pieţei interne.
(3)Evaluarea examinează dacă sunt necesare cerinţe esenţiale de securitate cibernetică pentru a avea acces la piaţa internă, cu scopul de a împiedica ca produsele TIC, serviciile TIC şi procesele TIC care nu respectă cerinţele de bază în materie de securitate cibernetică să intre pe piaţa Uniunii.
(4)Până la 28 iunie 2024, şi ulterior din cinci în cinci ani Comisia trimite raportul de evaluare împreună cu concluziile sale, Parlamentului European, Consiliului şi consiliului de administraţie. Concluziile raportului respectiv sunt făcute publice.
Art. 68: Abrogare şi succesiune
(1)Regulamentul (UE) nr. 526/2013 se abrogă cu efect de la 27 iunie 2019.
(2)Trimiterile la Regulamentul (UE) nr. 526/2013 şi la ENISA astfel cum este instituită prin regulamentul respectiv se interpretează ca trimiteri la prezentul regulament şi la ENISA astfel cum e instituită prin prezentul regulament.
(3)ENISA astfel cum e instituită de prezentul regulament succedă ENISA astfel cum este instituită prin Regulamentul (UE) nr. 526/2013 în ceea ce priveşte toate aspectele legate de proprietate, acorduri, obligaţii juridice, contracte de muncă, angajamente financiare şi răspunderi. Toate deciziile consiliului de administraţie şi ale comitetului executiv adoptate cu conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 526/2013 rămân valabile, cu condiţia ca acestea să respecte prezentul regulament.
(4)ENISA se înfiinţează pentru o perioadă nedeterminată de la 27 iunie 2019.
(5)Directorul executiv numit în temeiul articolului 24 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 526/2013 rămâne în funcţie şi exercită funcţiile directorului executiv astfel cum sunt menţionate la articolul 20 din prezentul regulament pentru perioada rămasă din mandatul său. Celelalte condiţii ale contractului său rămân neschimbate.
(6)Membrii consiliului de administraţie şi supleanţii acestora numiţi în temeiul articolului 6 din Regulamentul (UE) nr. 526/2013 rămâne în funcţie şi exercită funcţiile consiliului de administraţie astfel cum sunt menţionate la articolul 15 din prezentul regulament şi supleanţii acestora pentru perioada rămasă din mandatul lor.
Art. 69: Intrare în vigoare
(1)Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
(2)Articolele 58, 60, 61, 63, 64 şi 65 se aplică de la 28 iunie 2021.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale şi se aplică direct în toate statele membre.