Secţiunea 4 - Grupul consultativ al ENISA, grupul părţilor interesate pentru certificarea securităţii cibernetice şi reţeaua ofiţerilor naţionali de legătură - Regulamentul 881/17-apr-2019 privind ENISA (Agenţia Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică) şi privind certificarea securităţii cibernetice pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor şi de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 526/2013 (Regulamentul privind securitatea cibernetică)

Acte UE

Jurnalul Oficial 151L

În vigoare
Versiune de la: 7 Iunie 2019
Secţiunea 4:Grupul consultativ al ENISA, grupul părţilor interesate pentru certificarea securităţii cibernetice şi reţeaua ofiţerilor naţionali de legătură
Art. 21: Grupul consultativ al ENISA
(1)La propunerea directorului executiv, consiliul de administraţie stabileşte, în mod transparent, grupul consultativ al ENISA, alcătuit din experţi recunoscuţi care reprezintă părţile interesate relevante, cum ar fi industria TIC, furnizorii de reţele comunicaţii electronice sau de servicii de destinate publicului, IMM-urile, operatorii de servicii esenţiale, grupurile de consumatori, experţii din mediul academic în domeniul securităţii cibernetice şi reprezentanţi ai autorităţilor competente notificate în conformitate cu Directiva (UE) 2018/1972, organizaţiile de standardizare europene, precum şi autorităţile de aplicare a legii şi cele de supraveghere a protecţiei datelor. Consiliul de administraţie depune eforturi pentru a asigura un echilibru adecvat din punct de vedere geografic şi al genului, precum şi un echilibru între diversele grupuri de părţi interesate.
(2)Procedurile privind Grupul consultativ al ENISA, în special cele referitoare la componenţa sa, la propunerea directorului executiv menţionată la alineatul (1), la numărul şi numirea membrilor săi şi la funcţionarea grupului consultativ al ENISA, se detaliază în normele interne de funcţionare ale ENISA şi se fac publice.
(3)Grupul consultativ al ENISA este prezidat de directorul executiv sau de orice persoană numită de acesta de la caz la caz.
(4)Mandatul membrilor grupului consultativ al ENISA este de doi ani şi jumătate. Membrii consiliului de administraţie nu pot fi membri ai grupului consultativ al ENISA. Experţii Comisiei şi ai statelor membre au dreptul de a participa la reuniunile grupului consultativ al ENISA şi la activităţile acestuia. Reprezentanţii altor organisme considerate relevante de către directorul executiv, care nu au calitatea de membri ai grupului consultativ al ENISA, pot fi invitaţi să participe la reuniunile grupului consultativ al ENISA şi la activităţile acestuia.
(5)Grupul consultativ al ENISA acordă consiliere ENISA în exercitarea atribuţiilor sale, cu excepţia aplicării dispoziţiilor titlului III din prezentul regulament. Acesta acordă consiliere în special directorului executiv în ceea ce priveşte elaborarea unei propuneri de program anual de activitate al ENISA şi asigurarea comunicării cu părţile interesate relevante referitor la aspecte legate de programul anual de activitate.
(6)Grupul consultativ al ENISA informează periodic consiliul de administraţie despre activităţile sale.
Art. 22: Grupul părţilor interesate pentru certificarea securităţii cibernetice
(1)Se instituie Grupul părţilor interesate pentru certificarea securităţii cibernetice.
(2)Grupul părţilor interesate pentru certificarea securităţii cibernetice este alcătuit din membri selecţionaţi din rândul experţilor recunoscuţi care reprezintă părţi interesate relevante. Comisia selecţionează membrii Grupului părţilor interesate pentru certificarea securităţii cibernetice pe baza unei propuneri din partea ENISA, printr-o cerere deschisă şi transparentă care asigură echilibrul între diferitele grupuri de părţi interesate, precum şi un echilibru adecvat din punct de vedere geografic şi al genului.
(3)Grupul părţilor interesate pentru certificarea securităţii cibernetice are următoarele atribuţii:
a)să acorde Comisiei consiliere în legătură cu aspecte strategice referitoare la cadrul european de certificare a securităţii cibernetice;
b)la cerere, să acorde consiliere ENISA în legătură cu chestiuni generale şi strategice referitoare la atribuţiile ENISA în legătură cu piaţa, certificarea securităţii cibernetice şi standardizarea;
c)să asiste Comisia la pregătirea programul de activitate etapizat la nivelul Uniunii menţionat la articolul 47;
d)să emită un aviz referitor la programul de activitate etapizat la nivelul Uniunii în temeiul articolului 47 alineatul (4); şi
e)în cazuri urgente, să acorde consiliere Comisiei şi ECCG în legătură cu necesitatea unor sisteme de certificare suplimentare faţă de cele incluse în programul de activitate etapizat la nivelul Uniunii, astfel cum se menţionează la articolele 47 şi 48.
(4)Grupul părţilor interesate pentru certificarea securităţii cibernetice este coprezidat de reprezentanţii Comisiei şi ai ENISA, iar secretariatul acestuia este asigurat de ENISA.
Art. 23: Reţeaua ofiţerilor naţionali de legătură
(1)Consiliul de administraţie, acţionând la propunerea directorului executiv, instituie o reţea a ofiţerilor naţionali de legătură, formată din reprezentanţi ai tuturor statelor membre (ofiţeri naţionali de legătură). Fiecare stat membru numeşte un reprezentant în reţeaua ofiţerilor naţionali de legătură. Reuniunile reţelei ofiţerilor naţionali de legătură pot fi ţinute în diverse configuraţii ale experţilor dintr-un anumit domeniu.
(2)Reţeaua ofiţerilor naţionali de legătură facilitează în special schimbul de informaţii între ENISA şi statele membre şi sprijină ENISA la diseminarea activităţilor, constatărilor şi recomandărilor sale părţilor interesate relevante din întreaga Uniune.
(3)Ofiţerii naţionali de legătură acţionează drept punct de contact la nivel naţional pentru a facilita cooperarea între ENISA şi experţii naţionali în contextul punerii în aplicare a programului anual de activitate al ENISA.
(4)Deşi ofiţerii naţionali de legătură cooperează strâns cu reprezentanţii statelor membre respective în cadrul consiliului de administraţie, reţeaua ofiţerilor naţionali de legătură însăşi nu dublează activitatea consiliului de administraţie, şi nici a altor foruri ale Uniunii.
(5)Funcţiile şi procedurile pentru reţeaua ofiţerilor naţionali de legătură sunt specificate în normele interne de funcţionare ale ENISA şi se fac publice.