Art. 18. - Art. 18: Metode analitice de referinţă ale Uniunii - Regulamentul 787/17-apr-2019 privind definirea, descrierea, prezentarea şi etichetarea băuturilor spirtoase, utilizarea denumirilor băuturilor spirtoase în prezentarea şi etichetarea altor produse alimentare, protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase, utilizarea alcoolului etilic şi a distilatelor de origine agricolă în băuturile alcoolice, şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 110/2008

Acte UE

Jurnalul Oficial 130L

În vigoare
Versiune de la: 13 Mai 2024
Art. 18: Metode analitice de referinţă ale Uniunii
(1)Atunci când alcoolul etilic de origine agricolă, distilatele de origine agricolă sau băuturile spirtoase trebuie analizate pentru a se verifica dacă îndeplinesc cerinţele prezentului regulament, analiza în cauză este conformă cu metodele analitice de referinţă ale Uniunii pentru stabilirea compoziţiei lor chimice şi fizice şi a proprietăţilor lor organoleptice.
Sunt permise alte metode de analiză, sub responsabilitatea directorului de laborator, cu condiţia ca acurateţea, repetabilitatea şi reproductibilitatea metodelor să fie cel puţin echivalente cu cele ale metodelor analitice de referinţă ale Uniunii.
(2)Atunci când nu sunt stabilite metode analitice de referinţă ale Uniunii pentru detectarea şi cuantificarea substanţelor conţinute într-o anumită băutură spirtoasă, se utilizează una sau mai multe dintre metodele următoare:
a)metode de analiză care au fost validate prin proceduri recunoscute la nivel internaţional şi care îndeplinesc, în special, criteriile prevăzute în anexa III la Regulamentul (CE) nr. 882/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului (23);
(23)Regulamentul (CE) nr. 882/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind controalele oficiale efectuate pentru a asigura verificarea conformităţii cu legislaţia privind hrana pentru animale şi produsele alimentare şi cu normele de sănătate animală şi de bunăstare a animalelor (JO L 165, 30.4.2004, p. 1).
b)metode de analiză conforme cu standardele recomandate ale Organizaţiei Internaţionale de Standardizare (ISO);
c)metode de analiză recunoscute şi publicate de Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului (OIV); sau
d)în absenţa unei metode menţionate la literele (a), (b) sau (c), din motive care ţin de acurateţea, repetabilitatea şi reproductibilitatea sa:
- o metodă de analiză aprobată de statul membru în cauză;
- dacă este necesar, orice altă metodă de analiză adecvată.